Coreea de Sud întinde mâna vecinului comunist. Seulul propune Phenianului discuţii la nivel înalt pentru o eventuală participare la Jocurile Olimpice de Iarnă
0Coreea de Sud doreşte să poarte discuţii la nivel înalt cu regimul de la Phenian, în 9 ianuarie, despre o eventuală participare a Coreei de Nord la Jocurile Olimpice de Iarnă din 2018.
"Sperăm că Sudul şi Nordul se vor putea aşeza faţă în faţă pentru a discuta despre participarea Coreei de Nord la jocurile de la Pyeongchang, precum şi alte chestiuni de interes reciproc pentru ameliorarea relaţiilor intercoreene", a declarat ministrul sud-coreean al Unificării, Cho Myoung-Gyon, într-o conferinţă de presă.
Acesta a propus, potrivit agenţiei Yonhap, ca întâlnirea celor două Corei să aibă loc marţea viitoare în satul armistiţiului, Panmunjom, din zona de frontieră demilitarizată dintre cele două ţări.
Coreea de Nord ar putea trimite o delegaţie în Coreea de Sud pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2018, a declarat luni liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, într-o primă indicaţie că Phenianul ar putea participa la această competiţie sportivă.
"Suntem dispuşi să luăm măsurile necesare" pentru "a trimite delegaţia noastră" la JO de la Pyeongchang, a afirmat Kim Jong-Un, în mesajul său de Anul Nou adresat poporului nord-coreean, preluat de AFP.
Autorităţile sud-coreene şi organizatorii JO de la Pyeongchang le prezintă ca fiind "Jocurile Olimpice ale Păcii". Acestea se vor desfăşura între 9 şi 25 februarie, iar Jocurile Paralimpice urmează să înceapă la 9 martie. Doi sportivi nord-coreeni - o pereche de patinatori - s-au calificat pentru JO de la Pyeongchang.
Participarea Phenianului la evenimente sportive depinde în mare măsură de evoluţia situaţiei politice şi militare din Peninsula Coreeană.
Ministrul sud-coreean pentru Reunificare, Cho Myoung-gyon, a propus marţi că reprezentanţii să se poată întâlni la Panmunjom, aşa-numitul "sat de armistiţiu".
Panmunjom, aflat în zona demilitarizată de la graniţă, atent supravegheată, este locul în care cele două Corei au avut de-a lungul timpului discuţii istorice.
"Sperăm că Sudul şi Nordul vor putea să poarte discuţii faţă în faţă despre participarea delegaţiei nord-coreene la Jocurile din Pyeongchang, precum şi despre alte probleme de interes comun pentru îmbunătăţirea relaţiilor inter-coreene", a declarat oficialul.
Nu se ştie încă cine va participa la discuţiile propuse la 9 ianuarie. Deocamdată, Coreea de Nord nu a dat un răspuns.
Ultimele discuţii la nivel înalt între cele două părţi au avut loc în decembrie 2015 în zona industrială comună Kaesong, iar agenda întâlnirii nu a fost făcută publică.
În ultimii doi ani, Coreea de Nord a avansat rapid programul său nuclear, în ciuda majorării sancţiunilor internaţionale.
Tensiunea din peninsulă a crescut semnificativ în ultimele luni, odată cu accelerarea programelor nuclear şi balistic ale Coreii de Nord şi cu schimburile de ameninţări şi invective între Kim Jong-Un şi preşedintele american, Donald Trump.
Coreea de Nord se află la numai 80 de kilometri de Pyeongchang, de cealaltă parte a graniţei puternic militarizate.
Preşedintele sud-coreean, Moon Jae-In, şi-a exprimat speranţa că JO vor face să scadă aceste tensiuni. El a propus în acest scop amânarea după Jocurile Olimpice a exerciţiilor militare anuale comune cu Statele Unite, principalul aliat al Seulului.