Consiliul de Securitate al ONU cere ca anchetatorii să aibă acces la gropile comune din Gaza

0
Publicat:

Accesul la gropile comune din Gaza este necesar pentru a efectua investigații independente și imparțiale cu privire la ceea ce s-a întâmplat.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Consiliul de Securitate al ONU (CS) a emis o declarație de presă în legătură cu descoperirea gropilor comune din Fâșia Gaza. El a cerut accesul nestingherit al anchetatorilor la locurile de înmormântare pentru a efectua investigații independente și imparțiale asupra incidentului.

Membrii Consiliului de Securitate al ONU au subliniat necesitatea răspunderii pentru încălcările dreptului internațional și au cerut anchetatorilor să aibă acces nestingherit la toate gropile comune din Gaza pentru a efectua investigații imediate, independente, transparente și imparțiale pentru a stabili circumstanțele”, au transmis reprezentanții Consiliului de Securitate printr-o declarație de presă transmisă jurnaliştilor. 

Anterior, experții ONU în drepturile omului au cerut încetarea livrărilor de arme către Israel, deoarece acestea sunt „folosite pentru a ucide femei și copii”. Într-o declarație publicată, aceștia au subliniat oroarea față de rapoartele despre gropi comune descoperite în Fâșia Gaza.

Suntem îngroziți de detaliile din jurul gropilor comune descoperite recent în Fâșia Gaza”, se arată în declarație. Pe teritoriul complexurilor spitalicești Nasser și Al-Shifa din Fâșia Gaza, „au fost descoperite peste 390 de cadavre, inclusiv femei și copii, dintre care multe au prezentat semne de tortură”, au declarat experții. „Israelul trebuie să oprească ostilitățile, iar [alte] state trebuie să înceteze imediat să-i furnizeze arme” pentru că „nu mai pot ignora faptul că aceste arme sunt folosite pentru a ucide și mutila femei și copii”, subliniază autorii documentului. Ei au remarcat că femeile și fetele sunt expuse riscului crescut în zonele de război.

Potrivit informațiilor furnizate de experți, la 29 aprilie 2024, 14,5 mii de copii și 9,5 mii de femei au fost uciși în Fâșia Gaza în timpul luptelor. Din cei peste 77,6 mii de răniți, trei sferturi sunt femei. Din 7 octombrie anul trecut, în medie, 63 de femei au murit în enclavă în fiecare zi. Se estimează că 17.000 de copii palestinieni au rămas orfani. Bombardarea spitalelor și refuzul lunetisților israelieni de a oferi acces la unități medicale, combinate cu lipsa de paturi și resurse medicale, au pus în pericol aproximativ 50.000 de femei palestiniene însărcinate și 20.000 de nou-născuți, se arată în comunicat. Sute de bebeluși au murit pentru că nu exista electricitate pentru a alimenta incubatoarele. Condițiile dure „au dus la o creștere de aproape 300% a avorturilor spontane”.

Documentul a fost semnat de șapte experți, printre care Francesca Albanese, raportorul special al ONU pentru situația drepturilor omului în teritoriile palestiniene ocupate.

Poziția Israelului

Misiunea Permanentă a Israelului la Geneva nu a fost de acord cu concluziile experților ONU. Declarația emisă de ei notează că autorii documentului „au oferit încă o dată o justificare pentru organizația teroristă Hamas”. Potrivit misiunii diplomatice israeliene, conform unei investigații israeliene și a unei mărturii palestiniene, mormintele descoperite în Fâșia Gaza „au fost săpate chiar de către cei din Gaza înainte de operațiunea israeliană”.

Misiunea Permanentă le-a reproșat experților ONU că „au ignorat militarizarea sistematică de către Hamas a instalațiilor medicale și a infrastructurii civile din Fâșia Gaza”. „Prin publicarea unei astfel de declarații, semnatarii încearcă să creeze o narațiune alternativă, repetând agenda unei organizații teroriste care distruge în mod activ viețile populației palestiniene din Fâșia Gaza”, au conchis diplomații israelieni.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite