CIA: Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, este un actor raţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luând în considerare execuţiile unor oficiali nord-coreeni importanţi, ameninţările bombastice cu anihilarea nucleară şi testele balistice sfidătoare, am putea fi tentaţi să cădem de acord cu recentele comentarii ale lui Donald Trump cu privire la Kim Jong-un, pe care l-a numit un „nebun” aflat „într-o misiune sinucigaşă”.

Însă, după cum relatează CNN, oficialii de rag înalt din cadrul CIA au declarat că acţiunile liderului nord-coreean nu sunt caracteristice unui maniac, ci unui „actor raţional” ce este motivat de scopuri clare, de lungă durată, centrate pe asigurarea supravieţuirii regimului dictatorial.

„Acţiunile lui Kim Jong-un dovedesc cu claritate un scop precis”, a afirmat Yong Suk Lee, directorul adjunct al centrului dedicat Coreei de Nord din cadrul CNN, în cadrul unei conferinţe organizate de către universitatea George Washington.

„Este puţin probabil ca Kim Jong-un să se trezească într-o dimineaţă şi să decidă să lovească Los Angelsul cu rachete nucleare”, a afirmat oficialul CIA. „Acesta doreşte să rămână la putere pentru o lungă perioadă de timp şi să moară liniştit în propriul pat”.

Astfel, pentru CIA, Departamentul de Stat şi restul oficialilor americani însărcinaţi cu asigurarea securităţii Statelor Unite şi a aliaţilor săi împotriva ameninţărilor venite din partea Phenianului, înţelegerea acestui fapt se poate dovedi a fi cheia evitării unui conflict militar devastator.

Chiar dacă Donald Trump continuă să-l portretizeze pe liderul Kim Jong -un drept un actor iraţional, oficialii CIA au afirmat că agenţiile de informaţii şi comunitatea de intelligence interpretează acţiunile acestuia din urmă dintr-o cu totul altă pespectivă.

„Ultima persoană care doreşte un conflict în Peninsula Coreeană este, în fapt, chiar Kim Jong-un”, a afirmat Lee. „Noi, în Statele Unite şi nu numai, avem tendinţa să subestimăm instinctul de conservare ca caracterizează aceste regimuri autoritare”.

Însă, chiar dacă liderul nord-coreean nu doreşte un război propriu-zis cu Statele Unite, acesta vede în strategia de a perpetua o relaţie conflictuală cu SUA cheia menţinerii controlului asupra puterii în Coreea de Nord, consideră Michael Collins, un alt oficial înalt din cadrul CIA.

„Coreea de Nord este un organism politic ce se hrăneşte din aceste confruntări”.

„Scopul pe termen lung al lui Kim Jong este de a ajunge la un acord cu încheiat cu Statele Unite şi marile puteri, şi de a scăpa de prezenţa militară a SUA din Peninsula Coreeană”, a afirmat Yong Lee.

Însă, eforturile Phenianului de a dezvolta o rachetă intercontinentală capabilă de a transporta o încărcătură nucleară vin în conflict direct cu priorităţile de securitate ale Statelor Unite şi a aliaţilor săi – sursa actualei crize internaţionale.

„Coreea de Nord, în mod evident, testează răbdarea Statelor Unite şi a comunităţii internaţionale”, a afirmat Collins. „Cu fiecare nouă escaladare a acestei crize, aceştia ridică pragul pe care Statele Unite şi celelalte state sunt gata fie să îl accepte fie să acţioneze împotrivă”.

Regimul lui Kim Jong şi scopurile strategice ale Chinei în Asia

Conform oficialilor CIA, acţiunile recente ale Coreei de Nord indică faptul că Phenianul nu mai este constrâns de temerile că Beijingul şi-ar putea retrage sprijinul său politic sau că Statele Unite vor declanşa un atac militar preemptiv – doi dintre factorii ce au temperat politica agresivă a Phenianului în trecut.

Fără aceşti factori ce confereau o stabilitate în regiune, situaţia „a devenit o toleranţă a voinţelor”, a afirmat Lee, care a adăugat că, în acest moment, întrebarea este „cât de departe va merge Kim Jong-un?”

Cei doi oficiali CIA au subliniat faptul că Beijingul încă poate exercita o influenţă semnificativă asupra Coreei de Nord, dar că oficialii chinezi trebuie să înţeleagă importanţa relaţiei cu Statele Unite relativ la avantajele strategice ale sprijinului acordat Phenianului.

„Scopul strategic al Chinei este de a frustra Statele Unite şi de a menţine Peninsula Coreeană divizată”, a afirmat Lee, care a adăugat că Washingtonul trebuie să demonstreze în continuare atât Phenianului cât şi Chinei că o intervenţie militară rămâne posibilă.

„În primul rând, criza cu regimul de la Phenian reprezintă un test a ceea ce urmăreşte China în relaţia cu Statele Unite”, a afirmat Collins.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite