Chinezii etalează de bunăvoie cel mai bine păzit secret militar. Temuta flotă de submarine nucleare, prezentată pentru prima dată în patru decenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chineziii au prezentat vechea generaţie de submarine nucleare. FOTO via dailymail.co.uk
Chineziii au prezentat vechea generaţie de submarine nucleare. FOTO via dailymail.co.uk

Flota de submarine nucleare reprezintă unul dintre cele mai bine păzite programe militare ale Chinei. Acum însă, într-o mişcare de imagine fără precedent, Beijingul a decis să prezinte publicului navele învăluite mai bine de 40 de ani în mister.

Decizia liderilor chinezi de a prezenta temutele submarine este catalogată de analişti drept o dovadă de încredere fără precent. Flota de submarine nucleare reprezintă în continuare unul dintre cele mai secrete programe militare coordonate de Beijing, astfel că navele nu ar fi fost prezentate dacă imaginile ar pune cumva în pericol noua generaţie de submarine. 

Vasele din imaginile furnizate presei chineze sunt mai vechi, însă cu abilitatea de a transporta şi lansa subacvatic rachete nucleare. Mai mult, oficialii au dispus şi organizarea unei ceremonii pentru prezentarea flotei, arătând astfel şi efectivele impresionante care operează aceste submarine. 

Militarii au efectuat mai multe exerciţii în care au simulat operaţiuni de salvare şi de luptă, dar şi transport de echipament. 

Începând cu anii 1990, China este un client important al producătorilor ruşi de armament. Comerţul cu arme pe axa Moscova-Beijing a atins vârful în 2005, când chinezii au cumpărat arme în valoare de patru miliarde de dolari. În 2012, importurile Chinei de armament şi echipament militar de provenienţă rusească s-au ridicat la 2,1 miliarde de dolari, potrivit datelor Rosoboronexport, compania care deţine monopol pe piaţa exporturilor de armament din Rusia. 

Anul acesta, China s-a angajat să cumpere din Rusia 24 de avioane de vânătoare de tip Suhoi-35 şi patru submarine Amur, acesta reprezentând cel mai important contract de vânzare de armament între Moscova şi Beijing din ultimii zece ani. 

Potrivit „Cotidianului Poporului” din China, sunt în curs negocieri cu privire la sisteme ruse de rachete de tip S-400, avioane de transport militar de tip Iliuşin-476 (o versiune modernizată a avioanelor de IL-76), avioane de aprovizionare IL-78 şi motoare de avion Saturn-117S. 

China continuă să fie unul dintre cei mai mari cumpărători de arme ruseşti dar, în acelaşi timp, urcă în topul exportatorilor mondiali de arme. În 2012, Beijingul a intrat pentru prima dată în topul primilor cinci exportatori de arme. Cumpărarea de echipament pentru copierea tehnologiei şi folosirea ei în producţia autohtonă ar fi de fapt motivul din spatele acordurilor, spun analiştii militari. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite