China pregăteşte construcţia unei fabrici pentru propriul său candidat de vaccin bazat pe tehnologia mARN. Serul se află în prima fază a studiilor clinice
0China a demarat planurile pentru construcţia unei instalaţii de producere a primului său candidat la vaccin bazat pe tehnologia ARN-ului mesager, în pofida faptului că vaccinul său se afla abia în prima fază a studiilor clinice, a anunţat luni presa controlată de stat, potrivit Reuters.
Tehnologia mARN conţine instrucţiuni pentru celulele corpului uman în vederea producerii unor proteine ce simulează porţiuni ale coronavirusului. Vaccinurile dezvoltate de compania de biotehnologie Moderna, respectiv de către Pfizer în colaborare cu compania germană BioNTech au ambele la bază acest ARN mesager, iar studiile clinice de fază avansată au dovedit eficienţa lor ridicată, amândouă fiind deja aprobate pentru utilizarea de urgenţă în SUA.
O fabrică pentru producerea candidatului chinez - dezvoltat în comun de Academia de Ştiinţe Militare (ASM), Walvax Biotechnology şi Suzhou Abogen Biosciences - ar putea deveni operaţională în circa opt luni, a anunţat serviciul oficial de presă din China.
Instalaţia va avea o capacitate anuală de primă-fază de 120 de milioane de doze, se arată în raport.
Candidatul de vaccin anti-COVID-19 numit ARCoV sau ARCoVax a intrat în faza 1b a studiilor clinice în octombrie după demararea testelor clinice de fază 1 în luna iunie, arată datele pe pe site-ul registrului de studii clinice din China.
Cel puţin cinci vaccinuri experimentale chineze au intrat în faza a treia a studiilor clinice - trei din ele au fot deja folosite în China pentru imunizarea categoriilor celor mai expuse riscului de infectare prin intermediul programului de vaccinare de urgenţă.
Tehnologia bazată de ARN mesager este una nouă. Aceasta constă în injectarea în organismul pacienţilor a unor fragmente minuscule de instrucţiuni genetice (ARN mesager), o moleculă ce comunică cu corpul uman, informându-l despre ceea ce trebuie să sintetizeze pentru a se apăra.
Odată cu pătrunderea ARN-ului mesager în corp, acesta intră în aceste celule şi preia controlul lor, fabricând un antigen specific virusului SARS-CoV-2, mai exact acei „spini” care se pot vedea la suprafaţa virusului şi care îi permit să se ataşeze de celulele umane.
Spinul respectiv este apoi detectat de sistemul imunitar, ce va începe să producă anticorpi care, conform cercetătorilor, ar trebui să rămână în organism un timp suficient pentru a păstra active sistemele de protecţie ale acestuia.
Principalul avantaj al acestei tehnologii este că aceste vaccinuri pot fi produse uşor şi în cantităţi mari.
Citiţi şi:
Un milion de persoane vaccinate în China cu un vaccin experimental împotriva COVID-19 al Sinopharm
Un nou vaccin anti-COVID are o eficienţă de 86%. Ce companie l-a dezvoltat şi care ar fi avantajele