China ar putea accepta unificarea celor două Corei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit unor telegrame publicate ieri de WikiLeaks, oficiali chinezi şi-au exprimat frustrarea faţă de Coreea de Nord, o ţară aliată. Dezvăluirile vin într-un moment în care ten­­siunile din regiune sunt mari, după ce Coreea de Nord a bombardat, săptămâna trecută, o insulă sud-coreeană. 

Una dintre telegrame redă o discuţie la un prânz oficial, din februarie 2010, dintre fostul viceministru de Externe sud-coreean, Chun Yung-woo, şi ambasadorul SUA la Seul, Kathleen Stephens. Ministrul ar fi spus că tânăra generaţie de lideri chinezi nu pune prea mare valoare pe rolul de aliat al Coreei de Nord.

Citeşte şi:
Coreea de Nord ameninţă cu alte atacuri dacă Sudul încalcă frontiera


HUMAN STORY Coreean din România: „În caz de război, Coreea de Nord nu ar rezista nici o săptămână"

Potrivit lui Chun, oficiali chinezi ar fi sugerat omologilor sud-coreeni că Beijingul ar fi de acord cu reunificarea Peninsulei Coreene sub controlul Seulului, atunci  când Coreea de Nord se va prăbuşi din punct de vedere politic.  Chun ar fi spus că ţara comunistă e "deja prăbuşită economic şi că se va prăbuşi şi din punct de vedere politic la doi sau trei ani după moartea lui Kim Jong-il", în ciuda eforturilor sale de a obţine ajutor.

„Copil răsfăţat"

Una dintre telegrame relevă că viceministrul de Externe al Chinei, He Yafei, i-a spus, în aprilie 2009,  însărcinatului american cu afaceri la Beijing că Phenianul „se comportă ca un copil răsfăţat" pentru a atrage atenţia Washingtonului, prin testarea de rachete. O altă telegramă, din septembrie 2009, a spus că, în contextul vizitei la Phenian a premierului Wen Jiabao, ministrul He i-a spus secretarului de stat adjunct american, James Steinberg: „Poate că nu ne place de ei, dar sunt vecinii noştri".

China a răspuns acestor scurgeri de informaţii prin îndemnul adresat SUA de a „gestiona corect chestiunile relevante", a declarat ieri un oficial al Ministerului de Externe chinez.

Administraţia SUA a spus că dezvăluirile WikiLeaks sunt un atac asupra  comunităţii mondiale, dar că parteneriatele pe care le-a construit prin eforturi mari vor rezista acestei provocări. 

Mulţi analişti cunoscători ai politicii chineze sunt sceptici că Beijingul ar putea accepta o Coree reunificată sub controlul Seulului. Ei spun că telegramele arată, mai degrabă, că diplomaţii duc lipsă de fapte concrete pe care poate fi bazată politica faţă de Coreea de Nord şi sunt forţaţi să se bazeze pe deducţii. 

Următoarea ţintă:Wall Street

Până aseară, Wikileaks publicase circa 300 din cele peste 250.000 de telegrame ale ambasadelor americane, pe care susţine că le deţine şi care au fost puse şi la dispoziţia publicaţiilor „The New York Times", „The Guardian", „El Pais", „Der Spiegel" şi „Le Monde".  Într-un interviu pentru „Forbes", fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a anunţat că pregăteşte o „megascurgere" de informaţii care compromit „o mare bancă americană". 

Assange a fost plasat pe „lista roşie" a Interpol, el fiind acuzat de viol în Suedia a anunţat ieri procurorul federal al Australiei, Robert McClelland. Guvernul din Ecuador i-a oferit ieri protecţie necondiţionată şi drept de rezidenţă lui Julian Assange. Suedia, ţară în care se află serverul central al WikiLeaks, a refuzat, în acest an, solicitarea de rezidenţă din partea lui Assange, care e cetăţean australian.

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a declarat că au fost luate măsuri împotriva celor care au „furat" informaţiile, adăugând că toate ţările trebuie să poată avea un dialog onest, privat, cu alte ţări privind probleme de interes comun.

ONU cere socoteală washingtonului

Potrivit cotidianului britanic „The Guardian", biroul secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, a avertizat SUA că orice violare a „imunităţii" oficialilor ONU ar putea încălca legislaţia internaţională. Înalţi oficiali ai ONU s-au plâns guvernului american în legătură cu dezvăluirile făcute de WikiLeaks.

Telegramele publicate de website cereau diplomaţilor americani să obţină informaţii despre oficiali-cheie ai ONU, inclusiv date biometrice, detalii ale finanţelor personale, informaţii despre cardurile de credit şi despre parolele sistemelor de comunicare. Publicaţia britanică citează surse care susţin că e posibilă o plângere oficială a ONU dacă vor ieşi la iveală şi alte informaţii despre operaţiunile secrete ale SUA. 

Bradley Manning, „cârtița"

Bănuielile privind sursa acestei scurgeri de informaţii către WikiLeaks cad asupra soldatului american Bradley Manning (23 de ani), un analist de informaţii secrete. El a fost arestat în Irak în iunie şi este deja acuzat de o altă scurgere de documente către WikiLeaks. Potrivit prietenilor săi, Manning era nemulţumit de cariera sa militară.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite