Cele mai catastrofale cinci accidente asociate cu explozii ale nitratului de amoniu
0Cel puţin 100 de morţi şi mai mult de 4.000 de răniţi au provocat cele două explozii uriaşe din portul din Beirut, Liban, unde erau stocate aproximativ 2.750 de tone de nitrat de amoniu. Unele cele mai mari accidente, implicând nitratul de amoniu, soldate cu un număr mare de morţi şi răniţi, au avut loc în China, Coreea de Nord, SUA, Germania şi Anglia.
Premierul libanez Hassan Diab a declarat că încărcătura era depozitată de şase ani fără măsuri de siguranţă. Cauza nu a fost deocamdată elucidată. Potrivit unei surse libaneze, incendiul iniţial ar fi fost provocat de scânteiele provenite de la sudura unei uşi, dar în imaginile surprinse înainte de deflagraţie se pot vedea explodând artificii.
Beirutul a devenit o zonă calamitată: jumătate din clădirile din oraş au fost afectate, inclusiv spitalele.
Nitratul de amoniu, cu formula chimică NH4-NO3, este un compus extrem de inflamabil, folosit ca fertilizator în agricultură. Cele mai mare depozite naturale se găsesc în deşertul Atacama din Chile. El este obţinut sintetic, prin reacţia chimică între amoniu şi acid azotic.
Unele cele mai mari accidente, implicând nitratul de amoniu, soldate cu un număr mare de morţi şi răniţi, au avut loc în China, Coreea de Nord, SUA, Germania şi Anglia.
Tianjin
Două explozii au avut loc pe 12 august 2015 la un depozitul din oraşul-port chinez Tianjin. 110 persoane din echipele de intervenţie şi alte 55 de persoane, inclusiv angajaţi, au murit. 790 de oameni au fost răniţi şi 8 dispăruţi n-au mai fost găsiţi.
Deflagraţiile au fost declanşate de produse inflamabile depozitate alături de nitrat de amoniu şi cianurp de sodiu.
Zeci de mii de oameni au fost relocaţi şi daunele s-au ridicat la 1.5 milioane de dolari. Gazele toxice au provocat şi un dezastru ecologic în zonă.
Catastrofa din Coreea de Nord
În aprilie 2004, camioane încărcate cu nitrat de amoniu şi cisterne cu combustibil lichid au explodat la gara din Ryongchon. 162 de oameni au murit şi peste 3.000 au fost răniţi. Mii de oameni au rămas fără case.
Au fost speculaţii că a fost vorba de un complot de asasinare îndreptat asupra liderului Kim Jong-il, al cărui tren urma să treacă prin acea staţie.
Dezastrul din Texas din 1947
Cel mai important accident industrial din SUA a fost la Galveston Bay, în portul Texas, pe 16 aprilie 1947. Deflagraţia a pornit de o ţigară nestinsă la bordul vasului SS Grandcamp, care transporta 2.300 de tone de nitrat de amoniu.
Deflagraţia s-a extins la navele din port şi rafinării de petrol din apropiere. 591 de oameni au murit şi circa 3.500 au fost răniţi.
Explozia de la Oppau, Germania din 1921
Pe 21 septembrie 1921, o explozie la un siloz al unei fabrici, BASF, în care aflau 450 de tone de sulfat de amoniu şi nitrat de amoniu, a ucis între 500 şi 600 de oameni şi a rănit alţi circa 2.000.
Deflagraţia s-a resimţit şi la Frankfurt. Cauza a fost o proporţie greşită între cei doi compuşi chimici, deşi fabrica folosise până atunci o formulă de succes.
Explozia din Marele Kent în 1916
Pe 2 aprilie, o deflagraţie s-a produs la o fabrică de lângă Faversham, Regatul unit, după ce la un magazin din apropiere 25 de tone de TNT şi 700 de tone nitrat de amoniu au explodat.
115 de angajaţi au murit. Explozia s-a resimţit la Norwich, la circa 244 distanţă.
Şi în România, explozia unei încărcături de nitrat de amoniu a produs o uriaşă tragedie. În 2004, un camion încărcat cu nitrat de amoniu a luat foc şi a explodat pe 24 mai, în localitatea Mihăileşti, din judeţul Buzău. 18 oameni, printre care 7 pompieri, au murit şi alţi 13 au fost grav răniţi. În urma exploziei, în şosea a apărut un crater cu adâncimea de 6,5 metri.
Ce este nitratul de amoniu
Nitratul de amoniu este utilizat predominant în agricultură ca fertilizant înalt nitrogenic. Este un compus relativ stabil în medii diferite şi ieftin de produs. Este folosit şi ca ingredient pentru explozibili industriali folosiţi în minerit şi construcţii. Majoritatea ţărilor au norme de depozitare a sa în condiţii de siguranţă.
Este clasificat ca „material energetic” capabil să producă căldură în urma descompunerii. Într-o anumită cantitate, poate genera suficientă căldură încât să devină inflamabil şi să întreţină un incendiu în lipsa unui catalizator extern.
De sine stătător nu este în mod special volatil, este nevoie de o serie de condiţii ca el să se transforme dintr-un compus stabil într-un exploziv în lipsa unui combustibil sau catalizator extern. Compusul nu poate arde de sine stătător. El acţionează ca o sursă de oxigen care poate accelera arderea altor materiale.
La temperaturi suficient de ridicate, se poate descompune şi eliberarea rapidă a gazelor declanşează explozii. Ca un incendiu să provoace asta, e nevoie să fie susţinut şi să se afle în proximitatea locului unde e depozitat nitratul de amoniu.
În procesul de ardere suferă schimbări chimice ce produc oxigen - cel care alimentează un incendiu. Pe măsură ce temperaturile cresc, compuşii fuzionează şi creează un aşa- numit sigiliu - înăuntrul lui se generează tot mai multă căldură şi se formează gaze. În cele din urmă acumularea lor declanşează o explozie.
Compusul a fost folosit pentru a produce bombe. Detonarea îl transformă în gaz, iar separarea între moleculele de amoniu şi nitrat eliberează o mare cantitate de oxigen.
Bombele pe bază de fertilizant au fost folosite în atacuri de către IRA în Anglia.