Cei 41 de muncitori rămaşi blocaţi în tunelul care s-a prăbușit în India, salvaţi după 17 zile. Cum au supraviețuit

0
Publicat:

După o cursă contra cronometru, echipele de salvare indiene i-au evacuat marţi pe cei 41 de muncitori rămaşi blocaţi de peste două săptămâni într-un tunel rutier aflat în construcţie şi care s-a prăbuşit în nordul Indiei, informează AFP.

Operațiunile de salvare a muncitorilor s-au încheiat cu succes. FOTO X
Operațiunile de salvare a muncitorilor s-au încheiat cu succes. FOTO X

Ministrul Transporturilor Rutiere, Nitin Gadkari, a salutat „eforturile bine coordonate” care au permis „una dintre cele mai importante operaţiuni de salvare din ultimii ani”, scrie Agerpres, citând agenția de presă franceză.

„Sunt total uşurat şi fericit că cei 41 de muncitori blocaţi în urma prăbuşirii tunelului din Silkyara au fost salvaţi”, a declarat ministrul.

Muncitorii salvaţi au fost înfăşuraţi în ghirlande de flori portocalii în semn de sărbătoare şi întâmpinaţi de reprezentanţi ai guvernului local, potrivit fotografiilor date publicităţii de autorităţi.

Muncitorii erau captivi din 12 noiembrie

Scoaterea lor la suprafaţă a fost aclamată de mulțimea care a așteptat cu sufletul la gură deznodământul misiunii, în timp ce vehicule de urgenţă se pregăteau să părăsească intrarea în acest tunel din statul himalayan Uttarakhand, unde muncitorii au rămas captivi după prăbuşirea unei părţi a construcției pe 12 noiembrie.

Membrii familiilor muncitorilor care aşteptau la faţa locului au confirmat că bărbaţii, epuizaţi, au ieşit din tunel, evacuarea acestora având loc prin interiorul unei conducte din oţel cu o lungime de 57 de metri.

Echipele de salvare reuşiseră să instaleze, în cursul zilei, ultima secţiune a conductei ce a permis eliberarea muncitorilor blocaţi.

Fotografii cu echipele de salvatori, distribuite pe reţelele de socializare, îi arătau pe aceştia zâmbind şi făcând semnul victoriei după încheierea săpăturilor realizate pentru străpungerea tonelor de pământ, beton şi pietriş.

Eşecuri repetate

După eşecuri repetate, ingineri militari şi mai mulţi mineri au săpat manual ca să străpungă zidul de rocă şi de pietriş pentru a degaja secţiunea finală şi pentru a ajunge astfel la muncitorii rămaşi blocaţi de 17 zile.

Echipe formate din trei persoane s-au succedat pentru a săpa şi a insera ultimele secţiuni ale conductei din oţel, suficient de largă pentru a permite trecerea unui om şi evacuarea muncitorilor.

În timp ce unul dintre ei săpa, cel de-al doilea evacua manual molozul, iar cel de-al treilea îl scotea în afară cu un vagonet, a explicat marţi Rajput Rai, un expert în operaţiuni de foraj, citat de agenţia Press Trust of India.

Salvatorii au fost nevoiți să taie o aglomerare de tije din metal care blocau înaintarea spre locul în care se aflau muncitorii din tunelul prăbuşit.

Căderile de moloz şi de defecţiunile maşinilor de forare au îngreunat misiunea

Eforturile echipelor de salvare au fost îngreunate şi încetinite de căderile de moloz şi de defecţiunile succesive ale maşinilor de forare, instalaţii cruciale pentru salvarea muncitorilor.

Un alt foraj vertical fusese început din vârful colinei împădurite care se află deasupra tunelului, o operaţiune de excavare complexă, realizată deasupra oamenilor, într-o zonă deja afectată de o alunecare de teren.

Cei 41 de muncitori au reuşit să supravieţuiască timp de peste două săptămâni datorită aerului, hranei, apei şi electricităţii furnizate printr-o conductă prin care a fost introdusă şi o cameră endoscopică.

Această cameră le-a permis familiilor acestora să îi vadă, săptămâna trecută, pentru prima dată de la prăbuşirea tunelului.

Bărbații rămăseseră blocaţi într-o zonă situată în interiorul tunelului, măsurând 8,5 metri în înălţime şi aproximativ 2 kilometri în lungime.

Tunelul din Silkyara face parte din proiectul de autostradă Char Dham, susţinut de prim-ministrul Narendra Modi şi conceput pentru a îmbunătăţi legăturile cu patru situri hinduse dintre cele mai importante în India, precum şi cu regiunile de la graniţa cu China

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite