Când regele Bollywoodului înfrânge extremismul
0La 12 februarie ieşea pe piaţă „Numele meu e Khan”, ultimul film marca Bollywood, cu starul Shah Rukh Khan.
Bucurie mare printre fanii actorului! Numai că, la Bombay, filmul nu rula decât în câteva săli, proprietarii de cinematografe cedând presiunilor şi chemărilor la boicot ale partidului de extremă dreapta, Shiv Sena. Îngrijorat, producătorul filmului a cerut poliţiei locale să asigure protecţia spectatorilor la ieşirea din cinematografe.
Aceasta pentru că „sainiks" (cum sunt numiţi membrii acestui partid) sunt periculoşi. Deja ei au atacat mai multe cinematografe, au ars afişe şi au luat cu asalt reşedinţa actorului, cu o săptămână înainte de ieşirea filmului pe piaţă. Poliţia a reţinut în ziua premierei 1.825 de „sainiks".
Motivul ameninţărilor? Opinia lui Shah Rukh Khan despre selecţia jucătorilor din Liga de cricket indiană (IPL, Indian Premier League). Actorul îşi exprimase regretul că nu a fost angajat niciun jucător pakistanez. Shiv Sena a prins ocazia din zbor pentru a discredita patriotismul actorului, „trimiţându-l în Pakistan", dacă doreşte să ia partea jucătorilor pakistanezi. Khan s-a ţinut tare şi a refuzat să formuleze vreo scuză, în ciuda presiunilor extremiştilor.
„Afacerea Khan" nu are legătură cu sportul, ci ascunde de fapt degringolada partidului aflat în pierdere de viteză, în această partea Indiei. Mulţi cred că aprecierile regelui de la Bollywood n-au reprezentat pentru Shiv Sena decât un prilej de a-şi repolei reputaţia naţionalistă, antimusulmană şi antipakistaneză, furată de noua stea a politicii xenofobe, partidul Maharashtra Navnirman Sena (MNS), extrem de violent faţă de locuitorii Bombayului, care nu sunt hinduşi.
Pe de altă parte, mişcarea anti-Khan este foarte utilă pentru redefinirea ecuaţiei politice a statului. La începutul lui februarie, ministrul Agriculturii, membru al partidului de guvernământ şi preşedintele Asociaţiei de cricket din Bombay, l-a vizitat pe şeful Shiv Sena, Balasaheb Thackeray, pentru a linişti spiritele şi a contura noi alianţe politice. Pentru mulţi, întâlnirea nu reprezintă altceva decât banalizarea politicii mafiote în India.
De data aceasta însă, zarva creată de extremiştii hinduşi nu le-a atras simpatia locuitorilor din Bombay. Oamenii nu au reacţionat potrivit apartenenţei lor la comunitatea hindusă sau musulmană, iar Shiv Sena a pierdut..