Când apare vaccinul anti-COVID-19? Experţii descriu un tablou realist, dar sumbru

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccin

La mai bine de jumătate de an de la declanşarea unei crize sanitare la nivel global, medicii şi specialiştii ne avertizează că am ales o cale greşită de a combate pandemia.

Percepţia generală e că răspândirea coronavirusului se va opri doar când vom avea un vaccin pe piaţă. Tocmai de aceea, de mai multe luni, a început un efort global, în încercarea de a găsi acest vaccin într-un timp record. 

În acest moment, sunt în derulare aproape 200 de proiecte, în acest sens. În unele cazuri, se fac deja teste şi pe oameni. Chiar dacă etapele necesare apariţiei unui vaccin decurg bine, experţii din domeniu avertizează că există mai multe motive să ne îndoim că un vaccin care va opri pandemia va apărea în următoarele luni. În primul rând, e vorba de ce ne spune statistica. Concret, cel mai rapid vaccin găsit până acum de omenire a apărut după... 4 ani de cercetări şi testări!

Apoi, inclusiv dacă vom crede într-un scenariu superoptimist, care va spulbera precedentul record, va mai exista o problemă: va fi nevoie de timp pentru ca orice fel de vaccin să fie produs şi distribuit pe piaţă, la scară largă. Mai ales că vorbim despre sute de milioane de doze. Iarăşi, experţii spun că această succesiune fericită de evenimente - nemaiîntâlnită până acum! - e posibilă, însă ne bazăm prea mult pe un scenariu foarte optimist. Aceiaşi oameni susţin că, în loc să ne punem speranţele într-o situaţie pentru îndeplinirea căreia totul trebuie să decurgă perfect, mai bine ne pregătim pentru alta. Adică, una mai aproape de realitate, potrivit căreia e posibil să fie nevoie de mai mulţi ani de cercetare şi testare, până vom găsi un vaccin pentru COVID-19.

Teste şi tratamente mai eficiente, soluţii realiste

Aşadar, care ar fi planul alternativ găsirii unui vaccin? Acesta ar trebuie să se bazeze, spun specialiştii din domeniul medical, pe două mari componente:

1. Un sistem mai eficient, mai rapid şi mai ieftin de testare şi de izolare.

2. Găsirea unui tratament eficient, care să reducă rata mortalităţii, în rândul celor care ajung la Terapie Intensivă sau care să oprească agravarea bolii, în rândul celor care iau coronavirus.

Visând prea mult la ideea că „vaccinul e pe drum“, riscăm să ignorăm acest plan alternativ, ne avertizează medicii. Şi mai există un pericol: grăbind prea mult găsirea unui vaccin, e posibil să fie distribuită o doză nesigură, cu efecte secundare periculoase. Un astfel de scenariu ar fi un dezastru, fiindcă deja există un puternic curent împotriva vaccinării. În plus, ultimele cercetări legate de COVID-19 au arătat că un vaccin, şi dacă va apărea pe piaţă, e posibil să ofere doar o imunizare temporară, ceea ce n-ar rezolva problema pandemiei, pe termen lung.

Imagine indisponibilă

„Să nu ne jucăm toată averea pe o cifră!“

Într-un editorial publicat de „USA Today“, trei doctori, Sudhakar V. Nuti (medic primar la spitalul „Massachusetts General“ din Boston), Samuel R. Turner (Universitatea Yale) şi Howard P. Forman (profesor de Sănătate Publică la Yale) au explicat care e cea mai eficientă cale de a combate pandemia.

„Găsirea unor soluţii pentru testări rapide şi ieftine ar reduce dramatic rata transmisiei coronavirusului şi pe cea a mortalităţii. În paralel, putem continua cercetările pentru găsirea unui vaccin. Dar, dacă ne punem speranţele exclusiv în găsirea vaccinului, în timp record, am fi în situaţia unui parior care merge la cazinou şi îşi joacă toată averea pe o cifră! Nu ne putem juca aşa cu vieţile oamenilor. Avem alte opţiuni, până la găsirea vaccinului. Hai să le folosim“, au scris cei trei medici pentru „USA Today“.

Iar necesitatea combaterii coronavirusului, prin testare şi tratament, a fost subliniată şi de alţi doi medici, Katherine Seley-Radtke şi Josh Bloom, într-un studiu publicat recent, care a apărut în „The Baltimore Sun“. „Nu există nicio garanţie că vom avea vreodată un vaccin pentru COVID-19. Vorbim despre un domeniu al ştiinţei, în care nimic nu e predictibil. Tocmai de aceea, după decenii întregi de cercetare, încă n-avem niciun vaccin pentru HIV, hepatita C sau Zika. Asta e şi motivul pentru care găsirea unui tratament pentru COVID-19 trebuie să fie în centrul atenţiei, fiindcă se poate dovedi o soluţie mult mai eficientă“, se arată în studiul publicat de Seley-Radtke şi Bloom.

Melania Trump

Atenţie la pericolul Trump!

Şi mai există un motiv de îngrijorare, cel puţin în SUA, în goana după vaccin. Doctorii Ezekiel J. Emanuel şi Paul A. Offit, amândoi profesori în cadrul Universităţii din Pensylvania, au avertizat că un personaj precum Donald Trump, într-o tentativă electorală disperată, poate grăbi distribuiţia unui vaccin, punând în pericol vieţile oamenilor. „Deja au murit mii de americani, pentru că Trump a tot amânat implementarea unor măsuri eficace de sănătate publică şi a recomandat soluţii terapeutice discutabile. Trebuie să fim în gardă şi să-l oprim, dacă va încerca să urgenteze apariţia unui vaccin, sărind peste nişte etape, doar din dorinţa de a-l avea prin octombrie, pentru a câştiga apoi alegerile prezidenţiale din noiembrie“, au scris cei doi medici pentru „The New York Times“.

O altă variantă sumbră e oferită pentru „The Guardian“ de Larry Brilliant, un specialist în domeniul vaccinurilor: „Nu vor curge lapte şi miere, dacă şi când vom avea un vaccin pentru COVID-19. E posibil să găsim un vaccin care, în cel mai bun caz, să ne ofere imunitate pentru un an. Astfel, pandemia de coronavirus va rămâne mereu cu noi“.

Prefer să pariez pe apariţia unui tratament în viitorul apropiat, decât să sper în găsirea unui vaccin. Doctorul Lee Riley, specialist în boli infecţioase, la Berkeley   Sincer, nu sunt sigur dacă vreau să folosesc primul vaccin care apare pe piaţă, ci mai degrabă l-aş aştepta pe cel mai bun. Doctorul Warner Greene, cecetător la institutul Gladstone, din San Francisco   Până la găsirea unui vaccin sau tratament, purtarea măştilor rămâne cea mai bună soluţie pentru a opri răspândirea virusului.  Doctorul Annie Luetkemeyer, specialist în boli virale 

Remdesivir a redus rata mortalităţii cu 62%

Deocamdată, cel mai eficient tratament administrat pacienţilor diagnosticaţi cu COVID-19 rămâne remdesivir. Acesta e un medicament antiviral, dezvoltat de compania americană Gilead Sciences. Remdesivir e recomandat ca tratament pentru Ebola, dar se foloseşte şi împotriva cancerului, virusurilor şi diferitelor infecţii. În cazul COVID-19, testele clinice au dovedit că pacienţii spitalizaţi, care au primit remdesivir, prin injecţie intravenoasă, şi-au revenit mai repede, în comparaţie cu cei care n-au primit acest tratament. În plus, datele furnizate de Gilead Sciences au arătat că remdesivir îi poate salva pe bolnavii de COVID-19 de la moarte. Potrivit unui studiu, remdesivir a redus rata mortalităţii COVID-19 cu 62%! De aceea, se lucrează la o variantă a tratamentului care poate fi administrată prin inhalare. Ea poate fi luată de cei care au coronavirus, dar nu necesită spitalizare. Se speră că, folosind noua variantă a tratamentului, se va încetini răspândirea virusului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite