Butoiul cu pulbere din Marea Chinei de Est

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de chinezi au participat la proteste antijaponeze  în multe oraşe din China
Mii de chinezi au participat la proteste antijaponeze în multe oraşe din China

Beijingul a  trimis 11 nave de patrulare în apropierea Arhipelagului Senkaku. Bătălia pentru deţinerea acestor insule nelocuite se dă, de fapt, pe resursele energetice.

Mii de chinezi au luat, ieri, cu asalt Ambasada Japoniei din Beijing, precum şi străzile principalelor oraşe, între care şi Shanghai. Oamenii au fost cu atât mai agresivi, cu cât ieri s-a marcat în China „Incidentul Mukden", care a fost folosit în 1931 drept pretext de către japonezi să invadeze Manciuria şi a fost şi preludiul unui lung război sino-japonez care a continuat şi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Protestatarii au aruncat cu recipiente cu apă şi cu ouă în direcţia reprezentanţelor nipone de pe teritoriul japonez. Oamenii şi-au manifestat nemulţumirea faţă de „naţionalizarea de către japonezi a trei insule din Arhipelagul Senkaku (denumit Diaoyu de chinezi).

Provocări de ambele părţi

Situaţia devine cu atât mai tensionată, cu cât şi autorităţile de la Beijing par  tot mai hotărâte să intervină. Ministrul chinez al Apărării, Liang Guanglie, a avertizat că ţara sa îşi ia dreptul de a lua „măsuri suplimentare" dacă soluţiile paşnice nu vor da rezultate. China a trimis11 nave în apropierea insulelor Senkaku. Este vorba de nave ale serviciului de control al pescuitului, dar chiar şi aşa trimiterea lor în zonă sună ca o provocare la adresa Japoniei.

Niciunul dintre aceste vapoare nu a pătruns în apele teritoriale controlate de Japonia. Provocări vin şi din partea cealaltă. Doi japonezi au debarcat ieri pentru scurtă vreme pe o insulă din Arhipelagul Senkaku, iar un altul a aruncat două grenade fumigene asupra consulatului Chinei din oraşul Fukuoka, fiind arestat la puţin timp după incident.

Yuya Fujita, în vârstă de 21 de ani, a declarat poliţiei că a făcut acest gest „pentru a protesta faţă de China". Ministrul american al Apărării, Leon Panetta, aflat la Beijing într-o vizită menită să consolideze colaborarea sino-americană în domeniul apărării, a făcut apel, într-o conferinţă comună cu omologul său chinez Liang Guanglie, la rezolvarea acestei dispute pe cale diplomatică paşnică.

Conflictul diplomatic dintre China şi Japonia a izbucnit după ce luna aceasta statul japonez a semnat un acord prin care prelua trei din cele cinci insule de la proprietarul privat, un om de afaceri japonez. Această „naţionalizare" a iritat China, care pretinde că aceste insule i-ar reveni de drept.



Miza, hidrocarburile

Situate la 200 de kilometri nord-est de Taiwan şi la 400 de kilometri vest de Insula Okinawa, aceste insule nelocuite sunt în schimb extrem de bogate în resurse energetice. China a propus Japoniei exploatarea lor în comun, însă partea japoneză a respins oferta.

Analiştii spun că există pericolul unui incident militar, în care să fie atrase şi Statele Unite şi care ar influenţa negativ economia din spaţiul Asia-Pacific şi s-ar resimţi şi în Europa. Dar un război comercial este un pericol şi mai mare decât o confruntare militară, deoarece cele două ţări sunt foarte dependente una de alta din punct de vedere economic. Criza diplomatică dintre China şi Japonia are o miză economică uriaşă, relaţiile comerciale dintre cele două state asiatice depăşind 340 de miliarde de dolari pe an.

Proteste la bucureşti

Câteva sute de chinezi au protestat, ieri, şi în faţa Ambasadei Japoniei de la Bucureşti. Protestatarii au incendiat portretul actualului împărat al Japoniei, Akihito, şi au agitat portrete ale  lui Mao Zedong.

Info
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite