Atacul cu rachetă al Iranului asupra Israelului dezvăluie slăbiciunile apărării antirachetă a SUA într-un posibil conflict cu China

0
Publicat:

Atacul cu rachetă al Iranului asupra Israelului de la 1 octombrie demonstrează avantajele și dezavantajele apărării antirachetă a SUA și a aliaților săi în contextul unui potențial conflict cu China în regiunea Indo-Pacific, cred analiștii.

Sistem antiracheta american/FOTO:Arhiva
Sistem antiracheta american/FOTO:Arhiva

Colleen Koch de la Școala de Studii Internaționale din Singapore consideră că principala concluzie pentru Washington de la atacurile iraniene de la 1 octombrie ar putea fi că rachetele Beijingului vor fi mai greu de interceptat decât cele ale Iranului și că descurajarea unui atac în masă va necesita capacitatea de a riposta. .

În acest an, Statele Unite au dezvoltat și desfășurat noi arme în regiune pentru a contracara China, inclusiv racheta aer-aer AIM-174B și bateria de rachete terestre Typhon din Filipine, care poate lansa SM-6 și Tomahawk. rachete, relatează Reuters .

Potrivit lui Malcolm Davies, analist senior la Australian Strategic Policy Institute, capacitățile Chinei sunt în multe privințe superioare celor ale Iranului. El crede că atacurile cu rachete ale Chinei vor fi probabil coordonate cu lovituri prin satelit și atacuri cibernetice, ceea ce face apărarea mai dificilă.

Davis subliniază că sistemele de apărare antiaeriană și antirachetă integrate occidentale din regiunea Indo-Pacific se vor confrunta cu dificultăți mult mai mari în neutralizarea unui atac cu rachete la scară largă al Chinei, care ar putea include sute sau chiar mii de rachete, în comparație cu capacitățile Iranului.

SUA, îngrijorate de noul val de manevre militare chineze din apropierea Taiwanului

Statele Unite şi-au exprimat luni îngrijorarea cu privire la noul val de manevre militare chineze din apropierea Taiwanului, subliniind că aceste exerciţii "nejustificate" ar putea "escalada" tensiunea în regiune, informează EFE.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a asigurat, într-un comunicat, că răspunsul Chinei "cu provocări militare" la "discursul anual obişnuit" rostit de preşedintele taiwanez William Lai joia trecută "este nejustificat şi riscă să escaladeze situaţia".

"Facem apel la Republica Populară Chineză să dea dovadă de reţinere şi să evite orice alte acţiuni care ar putea submina pacea şi stabilitatea în Strâmtoarea Taiwan şi în regiunea mai largă, ceea ce este esenţial pentru pace şi prosperitate regionale şi internaţionale", a avertizat oficialul american.

"Continuăm să urmărim îndeaproape activităţile Republicii Populare Chineze şi să ne coordonăm cu aliaţii şi partenerii cu privire la preocupările noastre comune", se arată în comunicatul care aminteşte, de asemenea, că SUA rămân "angajate" în respectarea politicii unei "singure Chine".

Comunicatul Departamentului de Stat al SUA vine după ce Beijingul a anunţat luni exerciţii militare în jurul Taiwanului, numite Joint Sword-2024B ("Sabia Unită"-2024B), în care se exersează o blocadă şi preluarea porturilor şi zonelor cheie ale insulei, pe lângă atacuri asupra ţintelor navale şi terestre.

Manevrele implică forţe terestre, maritime, aeriene şi rachete şi sunt asemănătoare cu cele pe care China le-a efectuat în luna mai, tot în Strâmtoarea Taiwan şi în jurul teritoriului autoguvernat a cărui suveranitate este revendicată de Beijing. Atunci, guvernul chinez a avertizat că va "lua din nou contramăsuri" împotriva Taiwanului dacă "forţele secesioniste care urmăresc independenţa continuă să provoace" şi până când se va realiza "reunificarea completă" a ţării.

Este pentru a cincea oară când Beijingul recurge la acest tip de manevre din 2022, când le-a efectuat pentru prima oară ca răspuns la vizita în Taiwan a preşedintei de atunci a Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, vizită care a înfuriat autorităţile chineze şi a ridicat tensiunea în strâmtoare la cote fără precedent.

Taiwan constitue unul din principalele motive ale fricţiunilor dintre China şi SUA, principalul furnizor de arme al autorităţilor de la Taipei, care ar putea interveni pentru a apăra insula în cazul unui conflict.

Președintele american Joe Biden le-a spus liderilor din Australia, India și Japonia în timpul summitului QUAD că „China ne testează”. Biden consideră că „China continuă să se comporte agresiv, testându-ne în întreaga regiune, iar acest lucru este valabil pentru Marea Chinei de Sud, Marea Chinei de Est, Asia de Sud și strâmtoarea Taiwan”.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite