Armata franceză filmează mercenari din Wagner în timp ce îngroapă cadavre lângă o bază din Mali pe care a părăsit-o acum câteva zile
0Armata franceză a filmat mercenari din cadrul companiei militare private Wagner, supranumită „Armata din umbră al lui Putin”, în timp ce îngropau morţi în apropierea bazei Gossi, din nordul Mali, în scopul de a lansa apoi acuzaţii precum că francezii au lăsat gropi comune în urma lor.
AFP scrie că a obţinut o înregistrare video filmată cu o dronă în care se poate vedea cum paramilitari cu aspect caucazian trebăluiesc pe lângă nişte cadavre pe care le acoperă apoi cu nisip.
Imagini publicate iniţial pe contul de Twittter al unui anume Dia Diarra, care se proclamă drept „fost militar” şi „patriot malian”, sugerau că armata franceză a îngropat localnici în apropierea bazei Gossi.
„Asta au lăsat francezii în urma lor atunci când au părăsit baza Gossi”, scrie „patriotul malian”.
Statul Major francez denunţă un „atac informaţional”.
Contul Dia Diarra „este foarte probabil unul fals, creat de Wagner”, estimează el.
„Această manevră de decredibilizare a forţei Barkhane pare a fi coordonată. Ea este reprezentativă pentru multiplele atacuri informaţionale lansate de câteva luni încoace împotriva militarilor francezi”, precizează Statul Major francez.
Potrivit armatei franceze, „compararea fotografiilor publicate pe Twitter cu imaginile colectate de un captator specializat permite să se facă o legătură directă între ceea ce fac mercenarii Wagner şi ceea ce este fals atribuit militarilor francezi”.
Acestea sunt „modalităţi de acţiune tipice mercenarilor Wagner, modalităţi observate şi în Republica Centrafricană din momentul desfăşurării lor acolo şi care au fost denunţate de numeroase organizaţii internaţionale şi ONG-uri”, subliniază armata franceză.
În contextul dezangajării sale din Mali, anunţată în februarie, armata franceză a înmânat marţi Forţei Armate Maliene cheile bazei Gossi”, care a găzduit 300 de soldaţi francezi.
Parisul a decis în februarie să-şi retragă soldaţii din Mali din cauza tensiunilor cu junta miltară care a preluat puterea la Bamako în urma a două lovituri de stat. Presată să organizeze alegeri libere, junta a preferat să recurgă la serviciile Wagner pentru a se menţine la putere.