„Agenţii Apocalipsei”: Cine sunt creatorii riscurilor catastrofice globale şi ce urmăresc ei
0Astrofizicianul britanic Martin Rees, fondatorul Centrului pentru Studiul Riscului Existenţial, imaginează apocalipsa declanşată de om drept o situaţie de „teroare sau eroare” din partea unui grup mic, respectiv unor naţiuni puternice, scrie BBC. În realitate, doar un număr mic de actori au capacitatea sau puterea de a provoca o catastrofă globală, arată cercetătorul Luke Kemp.
O teorie a cercetătorilor în domeniul riscurilor catastrofice este că actori minori precum terorişti-cetăţeni ar fi motivaţi să lanseze atacuri de nivel apocaliptic, în timp ce puternicii lumii sunt împiedicaţi de autoconservarea proprie. Este motivul pentru care ar trebui instituite supravegherea în masă şi măsuri de control/reglementare a capacităţilor disponibile (tehnologii,informaţie) de distrugere în masă.
Totuşi doar o mână de instituţii din lume au cu adevărat mijloacele să pună în pericol întreaga lume atunci când lupta pentru control, profit şi avantaje militare se combină cu o relativă neglijenţă a reglementării.
Ameninţările provenite de la om sunt interconectate şi concentrate în mâinile unor industrii dominate de o mână de actori - militară, a combustibililor fosili şi giganţii tehnologici. Ei sunt numiţi „Agenţii Apocalipsei (doom) şi puţine ţări dispun de toţi deodată.
Inteligenţa artificială generală (IAG)
În 2020 existau aproximativ 72 de proiecte de cercetare făcute publice, în 25 de ţări, în mare parte corporative şi academice. Circa jumătate sunt doar în SUA şi opt dintre cele recunoscute deschis au legătură cu programe militare.
Arme biologice
Au început să fie dezvoltate intenţionat şi în mod semnificativ în preajma Primului Război Mondial - aproximativ 11 ţări au avut astfel de programe. Japonia în special a avut Unitatea 731 care a folosit agenţi patogeni mortali contra Chinei în cursul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cazul ar merita studiat mai în profunzime având în vedere că acest program constând în experimentele cu toxină botulimică, ciumă bubonică, sifilis şi pojar - s-a soldat cu circa 300.000 de victime dacă nu mai mult. Unitatea 731 a comis atrocităţi cumplite inclusiv vivisecţii ale prizonierilor. După capitularea Japoniei, cercetătorii care au luat parte a program au primit imunitate din partea SUA în schimbul predării datelor privind experimentele pe oameni şi armele biologice.
Ameninţările bioteroriste din partea unor grupuri mici sau actori individuali au fost mult mai frecvente, dar nici pe departe atât de vaste şi mortale.
Experţii care au studiat potenţialul de risc au conchis că oricâte resurse ar avea la dispoziţie bioteroriştii „lansarea unui atac biologic pe scară largă este mai dificil decât pare”. Prin contrast, revoluţia din biotehnologie are o mare probabilitate de a conferi avantaje uriaşe statelor puternic militarizate.
Schimbările climatice
Doar 100 de companii din lume (energetice, petroliere) sunt responsabile de 71% din emisiile de gaze industriale la nivel global începând din 1988. O parte din giganţii ce produc combustibili fosibili au finanţat o gamă de firme, centre de reflecţie şi grupuri de oameni de ştiinţă care au devenit „negustori de îndoială” cu privire la ştiinţa din spatele schimbărilor climatice.
10 ţări (SUA - care singură emite circa un sfert; China,Rusia, Marea Britanie, Japonia,India, Canada, Ucraina, Africa de Sud) şi entităţi (cele 27 ţări din UE) emit trei sferturi din emisiile globale de carbon.
Arme autonome letale (AAL)
Una din primele iniţiative a fost Programul Armelor Inteligente (1983) al Agenţiilor pentru Proiecte de Cercetare Avansate în domeniul Apărării (Darpa). Urmărind să construiască roboţi ucigaşi sloganul său era „Locul oamenilor nu e pe câmpul de luptă”.
Cea mai recentă evaluare a cursei înarmării în domeniul Inteligenţei Artificiale a arătat că topul este următorul: SUA, China, Rusia, Coreea de Sud şi UE. 30 de companii asociate dezvoltării AAL sau a tehnologiilor relevante sunt clasificate de ONG-ul Pax ca fiind de „risc înalt” în sensul de a nu fi supuse unor politici de control uman semnificativ.
Arme Nucleare
Primele teste ale bombei atomice (1945), respectiv dispozitivelor termonucleare (1954) au fost întreprinderi deliberate, bine finanţate şi organizate ale guvernului SUA, care au fost efectuate pe baza unor calcule ale riscului şi ale potenţialului de a distruge viaţa pe pământ.
În prezent, SUA şi Rusia deţin 89% din armele nucleare din întreaga lume. Nouă ţări posedă întregul arsenal nuclear. Producţia şi mentenanţa armelor nucleare depind covârşitor de doar 28 de companii majore (în mare parte cu sediul în SUA).
Supraveghere de masă
Riscul unor societăţi distopice de supraveghere în masă continuă din partea a unor state totalitariste este unul din riscurile catastrofice.
Alături de giganţii tehnologici Alphabet (Google), Microsoft, Facebook, Amazon, Tencent, Baidu, Alibaba şi Apple, sunt şi companiile ce furnizează arme cibernetice precum Palanţîr şi NSO Group.
Acestea împreună cu comunităţile de informaţii precum Agenţia de Securitate Naţională (SUA) alcătuiesc ceea ce autorul numeşte „Stalker Complex” prin care lumea e supravegheată permanent.
Viitorul tehnologiilor precum recunoaşterea facială e dominat de SUA şi China.
Concentrate, Capturate şi Ascunse
În primul rând, producţia de dispozitive cu pericol catastrofic este una concentrată - SUA, responsabile de munca de pionierat în domeniul armelor nucleare, armelor autonome letale şi altele, joacă şi azi un rol supradimensionat în periclitarea lumii. Este cel mai important emiţător de gaze cu efect de seră, are cel mai avansat arsenal nuclear, cele mai multe firme care lucrează la dispozitive de supraveghere şi cel mai mai mare număr de echipe care dezvoltă inteligenţă generală artificială.
În al doilea rând, producătorii acestor ameninţări au sufocat iniţiativele menite să apere împotriva acestui hazard, ceea ce s-a numit capturarea reglementării, prin intermediul acţiunilor de lobby în domeniul schimbărilor climatice sau golurile de bombe sau rachete în cursa înarmării nucleare. SUA au perpetuat miturile asupra superiorităţii militare a sovieticilor, ulterior dovedite supraestimări. Chiar şi aşa,SUA au continuat să-şi mărească bugetul apărării.
O mână de ţări s-au opus reglementării în domeniul armelor cu potenţial catastrofic. În ce priveşte armele biologice, SUA au fost principalul vinovat în împiedicarea adoptării unei scheme globale de verificare sub egida Convenţiei pentru arme biologice.
Cinci ţări (Australia, Israel, Rusia, Coreea de Sud şi SUA) au blocat activ progresele în privinţa interzicerii sau reglementării mai stricte ale armelor letale autonome.
În al treilea rând, cele mai puternice ameninţări globale sunt produse în secret.
Pericolele secretizării
Proiectele secrete au fost mereu asociate cu riscuri catastrofice globale exemple fiind Proiectul Manhattan şi programul de supraveghere în masă al NASA. În general, ameninţările globale create de om au fost legate de informaţii ascunse intenţionat de public.
S-a evidenţiat cazul avertizorului de integritate Edward Snowden care a fost urmărit penal pentru dezvăluirile sale.
Apoi, e cazul industriei combustibililor fosili care, decenii de-a rândul, s-a străduit să ascundă propria cunoaştere privată a schimbărilor climatice, acoperind dovezile ştiinţifice. Cercetările asupra AAL şi alte arme puternice au fost realizate în programe confidenţiale în agenţii precum Darpa.
Aşa cum arată Tom Mueller în cartea „Crisis of Conscience", adesea agenţiile militare şi de informaţii apelează la prevederi de securitate, în timp ce companiile au articole de confidenţialitate - acestea sunt însă folosite mai degrabă pentru ascunderea corupţiei şi evitarea verificării publice decât pentru a proteja informaţii autentic periculoase.
Risc şi responsabilitate
Situaţia în ce priveşte ceea ce s-a numit „riscuri informaţionale” s-ar putea schimba în viitor având în vedere accesibilitatea în creştere a instrumentelor biotehnologice şi pericolelor bioterorismului.
Este vorba de asigurarea acelor informaţii autentice care ar putea fi exploatate de indivizi şi grupuri teroriste rău-intenţionate pentru a provoca distrugere.
Totuşi sunt puţine indicii cum că statele puternice, companiile sau echipele restrânse vor fi vizate de constrângeri majore privind riscurile catastrofice concentrate în mâinile lor.
Un eventual incident terorist catastrofic s-ar putea produce dar posibilitatea lui s-ar origina mai mult ca sigur într-o supraproducţie de tehnologii din partea Agenţilor Apocalipsei care nu le-ar reglementa corespunzător sau ar refuza să o facă.
Or, Agenţii Apocalipsei ar trebui să încurajeze examinarea publică dacă sunt cu adevărat preocupaţi să împiedice riscul producerii unor catastrofe globale. Iar asta pentru că, aşa cum arată numeroase dovezi, cele mai bune metode de management al riscului sunt ca cetăţenii să contribuie la politici de reglementare a pericolelor catastrofice.
Europenii sunt puternic în favoarea interzicerii globale a armelor nucleare. Un sondaj realizat în şase ţări între care SUA şi Israel a descoperit că o majoritate considerabilă de cetăţeni sprijină un acord internaţional prin care să fie eliminate armele nucleare.
Chestionarele detaliate recente efectuate de Global Challenges Foundation au arătat că proporţii mari de cetăţeni din numeroase ţări sunt deschişi spre crearea unui organism supranaţional care să gestioneze riscurile globale.
„Problema nu este că aceste probleme sunt ignorate public, ci că sunt ascunse activ iar orice străduinţă în vederea reglementării este adesea amânată, distorsionată sau distrusă”, scrie Luke Kemp, cercetător asociat la Centrul pentru Riscuri Existenţiale la Universiitatea din Cambridge.
Acţiunile Agenţilor Apocalipsei nu pot fi caracterizate ca doar o „eroare”din partea unor actori care evident că nu-şi propun să spulbere întreaga lume.
Dar problema nu e intenţia sau distorsiunile cognitive, ci cantitatea de risc care vine doar de la un număr mic de actori cegenerează o pondere importantă de pericole, beneficiind de profit de pe urma lor.
Activitatea de a produce masiv aceste instrumente este deliberată - acesta este lucrul important. Un om care se urcă beat la volan şi produce un accident este responsabil chiar dacă nu a avut intenţia de a omorî pe cineva.
„Narativa terorismului provenit de la cetăţeni este greşită. În schimb, calamităţile sunt aduse la viaţă de Agenţii Apocalipsei pentru profit şi putere”, scrie Luke Kemp.