10 lucruri pe care nu le ştiai despre India

0
Publicat:
Ultima actualizare:

India este asociată de mulţi oameni cu locul  unde ambuteiajele nu iau sfârşit niciodată. Locuitorii ţării se confruntă, în concepţia noastră, cu birocraţia şi corupţia, iar  yoga este un modul lor de a se relaxa. Publicaţia BBC a realizat o selecţie a celor mai interesante 10 curiozităţi despre a doua cea mai populată ţară a lumii.

1. Aproape nimeni nu plăteşte taxe

Populaţia Indiei atinge 1,2 miliarde de locuitori, însă doar 3% din aceştia plătesc taxe. Unul dintre motivele din spatele contribuţiei atât de scăzute la bugetul de stat ţine de faptul că două treimi din numărul total al indienilor trăiesc în zonele rurale, iar cei care lucrează în agricultură sunt scutiţi de plata taxelor. Mare parte din munca depusă în India este neorganizată, iar colectarea taxelor este dificil de realizat. Mulţi sunt de părere că gaura fiscală a ţării ar putea fi acoperită dacă problemele de ordin financiar ar fi rezolvate.

  • „Detectivii de nuntă“


Înainte de căsătorie, familiile mirilor obişnuiesc să angajeze „detectivi de nuntă“ pentru a stabili dacă mirele si mireasa sunt vrednici unul de celalalt. Creşterea companiilor de acest fel este semnificativă, în prezent fiind 15.000 de persoane care activează în domeniu. „Acesta nu este spionaj. Viitorul soţ ne-a spus că provine dintr-o familie bună, iar noi trebuia să ne asigurăm de acest lucru“, a declarat o femeie care îl cerceta pe viitorul partener de viaţă al surorii sale.

  • Ziarele chiar se citesc


În timp ce ţările occidentale se confruntă cu problema dispariţiei ziarelor, industria de tipărit din India este în plină expansiune. Creşterea alfabetizării, folosirea redusă a Internetului şi numărul mare de limbi şi de dialecte vorbite în interiorul ţării, îi determină pe locuitori să citească zilnic ziare. Pe lângă aceasta, preţul unui ziar este foarte scăzut, fiind accesibil aproape tuturor. Totodată, creşterea numărului comunităţilor, odată cu creşterea economiei, facilitează finanţarea publicaţiilor. O altă practică existentă în India implică vânzarea ziarelor second-hand. 

4. Claxonul nu deranjează

Claxonatul este chiar încurajat în India. Dacă în faţa unui şofer la volan se află altă maşină, chiar este recomandat să claxoneze pentru a-şi face prezenţa simţită, după cum arată şi mesajele postate pe spatele mai multor autoturisme: „Vă rugam claxonaţi!“. Corespondentul BBC povesteşte că un indian i-a mărturisit că a claxonat, într-o singură zi, de 150 de ori, cifra fiind „o estimare conservatoare”, comparativ cât de mult suprasolicită alţi şoferi claxoanele. Din acest motiv, zgomotul traficului este asurzitor, în decibeli, fiind echivalentul celui generat de decolarea unui avion cu reacţie.

5. Este o ţară tânără

India este cu adevărat o naţiune tânără, unde mai mult de jumătate din populaţia sa de 1,2 miliarde de locuitori, are până în 25 de ani, iar două treimi nu depăşesc 35. Mulţi tineri indieni sunt încrezători în naţiunea lor şi nu mai migrează către vest.

  • Scaune de plastic peste tot  

Este aproape imposibil să nu dai peste un scaun de plastic, oriunde te-ai afla. Inventivitatea şi adaptabilitatea indienilor i-au ajutat să găsească fel de fel de întrebuinţări pentru scaunele de plactic, obiecte de nelipsit din nicio gospodărie indiană.

  • Kilograme în plus  

„Te-ai îngrăşat puţin“, este o replică ce te pote îngrozi dacă nu te afli în India. În această ţara, comentariile cu privire la luarea în greutate sunt considerate complimente, fiind un semn prin care se arată respectul faţă de aspectul sănătos al unei persoane. Cu toate acestea, India se afla în pragul obezităţii atât în rândul oamenili, cât şi al animalelor. La fiecare unitate de fast-food sunt cozi imense de pofticiosi, iar media circumferinţei taliei la nivel naţional continuă să crească alarmant, chiar dacă milioane de indieni încă mor de malnutriţie.

  • Scuipatul se pedepseşte

În oraşul Mumbai, scuipatul pe stradă sau în alte locuri publice se pedepseşte prin lege. Există persoane special angajate pentru a-i identifica şi amenda pe care comit această contravenţie, potrivit legii indiene. Indieni scuipă după ce au servit „paan“, un amestec de nuci, areca şi uneori tutun, care nu se înghite, ci doar se mestecă, iar saliva rezultată lasă o pată roşie oriunde cade. Semnul „Nu scuipaţi“ este des întâlnit în taxiuri sau scris pe clădiri, deoarece există o preocupare legată de răspândirea tuberculozei din cauza salivei. În India există chiar şi o campanie antiscuipat.

9. Curăţătorii de urechi de pe marginea drumului

Oricine a petrecut măcar două zile în India este familiarizat cu un anumit tip de economie de stradă, susţinută de curăţătorii de urechi, o îndeletnicire cu tradiţie pe teritoriul indian.

10. Hainele noi nu se poartă sâmbăta

Indianul, în general, este profund superstiţios, indiferent de casta din care face parte. Un exemplu de superstiţie este obiceiul de a nu purta niciodată haine noi în ziua de sâmbătă, pentru a nu o speria pe Lakshmi. Pentru toţi cei din India, toate aceste obiceiuri fac parte din viaţa lor. Maşinile noi sunt împodobite cu ghirlande de flori pentru a aduce noroc, lămâiele sunt ţinute deasupra uşilor pentru  alunga răul, iar scaunele de la bordul multor avioane nu au rândul cu numărul 13, 12 fiind urmat imediat de 14, pentru a evita eventualele ghinioane.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite