Zona euro a intrat în cea de-a doua recesiune din ultimii trei ani. Este doar rezultatul austerităţii excesive, spun economiştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Economia zonei euro a reintrat în recesiune. FOTO: Shutterstock
Economia zonei euro a reintrat în recesiune. FOTO: Shutterstock

Economia uniunii monetare s-a contractat pentru al doilea trimestru consecutiv în intervalul iulie-septembrie, intrând astfel iar în recesiune, după episodul din 2009.

Contracţia înregistrată de economia zonei euro în cel de-al treilea trimestru al anului a fost de 0,1%, după o scădere de 0,2% înregistrată în intervalul mai-iulie, potrivit datelor publicate astăzi de Eurostat, biroul oficial de statistică al UE. Economia de 9.400 de miliarde de euro a reintrat astfel, oficial, în recesiune. 

Contracţia vine pe fondul unei perioade prelungire de stagnare relativă a economiei germane, cea mai mare şi mai puternică din blocul comunitar, iar evoluţia economiei franceză (a doua ca mărime din zona euro) nu a putut compensa scăderile economice prelungite, de un an, din Italia şi Spania. 

Un aport semnficativ l-a avut şi stagnarea economiei belgiene, unul dintre principalii exportatori din UE. 

Milioane de europeni din 23 de state comunitare au organizat ieri greve pentru a-şi arăta nemulţumirea faţă de politica de austeritate aplicată de guverne de la izbucnirea crizei. Potrivit economiştilor, austeritatea este singurul motiv pentru reintrarea în recesiune. 

Intrăm acum într-o recesiune de tip «W» care este în întregime cauzată de noi. Este rezultatul austerităţii excesive din statele sudice şi al refuzului nordului de a lua alte măsuri. 

”Intrăm acum într-o recesiune de tip «W» care este în întregime cauzată de noi. Este rezultatul austerităţii excesive din statele sudice şi al refuzului nordului de a lua alte măsuri”, a explicat pentru agenţia de ştiri Reuters Paul De Grauwe, economist care predă la London School of Economics. 

De cealaltă parte, Comisia Europeană susţină că economia comunitară a început să facă paşi în direcţia potrivită. Argumentele invocate sunt scăderea costurilor de muncă şi creşterea exporturilor din state precum Grecia, Spania şi Irlanda. Totodată, Comisia susţine în continuare că austeritatea este un rău necesar pentru a reduce deficitele bugetare ajunse la cote nesustenabile. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite