Zeci de poliţişti au fost răniţi la Belfast, în urma unor violenţe
0Cincizeci şi şase de poliţişti au fost răniţi în noaptea de vineri spre sâmbătă la Belfast, în cursul unui marş republican ce comemora data de 9 august 1971, care a marcat începutul unor internări fără proces în Irlanda de Nord, relatează AFP.
Patru poliţişti au fost spitalizaţi, a anunţat Poliţia din Belfast, atacată cu cărămizi, obiecte de metal, petarde şi halbe de bere provenind de la pub vecin.
Matt Baggott, şeful Seviciului de Poliţie al Irlandei de Nord, a calificat sâmbătă incidentele drept o "anarhie lipsită de raţiune" şi "brutalitate pură", revizuind în creştere un bilanţ anterior de 26 de răniţi şi cinci spitalizări.
Poliţia a procedat la şapte arestări, pentru moment, dar Baggott a avertizat că vor fi operatele şi altele şi că închisorile "se vor umple".
"Ştiu că 99% din populaţie, dacă nu cumva mai mult, mă susţine în a-i dezavua fără rezerve pe cei care au afectat reputaţia frumosului nostru oraş noaptea trecută (de vineri spre sâmbătă)", a spus şeful poliţiei. "Aceste persoane nu aveau nicio intenţie să defileze paşnic. Ele dau dovadă de lipsă de respect, inclusiv faţă de ele-însele, şi de demnitate", a continuat el.
Belfastul găzduieşte până sâmbătă Jocurile Mondiale ale Poliţiştilor şi Pompierilor, la care au acces membri activi sau în retragere din cadrul forţelor de ordine (poliţişti, vameşi, gardieni de închisoare).
Violenţele au izbucnit după ce câteva sute de protestanţi au vrut să blocheze o coloană a republicanilor, care defilau împotriva acestei măsuri cu încărcătură simbolică adoptate în timpul conflictului nord-irlandez.
De asemenea, doi trecători au fost răniţi, iar mai multe maşini au fost incendiate. Poliţia a utilizat tunuri cu apă şi arme antirevoltă încercând să dispreseze manifestanţii.
Opt poliţişti au fost răniţi joi, iar opt persoane, inclusiv una care agita o sabie, au fost arestate în cursul unei manifestaţii împotriva internărilor fără proces.
În iulie, o serie de nopţi de violenţe au afectat străzile din Belfast, tot pe fondul unor tensiuni interconfesionale.
Marşuri protestante sunt organizate anual în Iralanda Nord, în mod tradiţional, începând din aprilie şi până în august. Ele ating un punct culminant cu parada de la 12 iulie, care marchează victoria în 1690 a regelui protestant William al III-lea de Orania asupra rivalului său catolic James al II-lea de Anglia, şi care se soldează anual cu unele confruntări.
Irlanda de Nord, o provincie britanică, s-a confruntat timp de 30 de ani cu violenţe interconfesionale, soldate cu aproximativ 3.500 de morţi. Acordurile de pace semnate în 1998 au condus la o împărţire a puterii între protestanţi şi catolici, dar continuă să aibă loc violenţe sporadice.