Video Viitura din Ungaria: Dunărea a făcut ravagii. Când va ajunge în România
0Apele Dunării se retrag lent în Budapesta, contrar așteptărilor oficialilor. În anumite zone, digurile s-au rupt, iar echipele de intervenție au fost mobilizate pentru repararea acestora. Viitura se deplasează acum spre Serbia și România.

Într-o singură zi, nivelul apei din Dunăre a scăzut cu doar 15-20 de centimetri. În anumite zone, digurile au cedat, iar echipele de urgență se străduiesc să le repare. Din cauza inundațiilor care au acoperit drumurile, un bărbat a fost transportat la spital cu ajutorul unui elicopter militar, potrivit Știrilor ProTV.
Dunărea a provocat inundații în mai multe localități din Ungaria. În Kisoroszi, un bărbat a fost transportat la spital cu un elicopter militar din cauza accesului dificil. În Pilismarot, o secțiune dintr-un dig din saci de nisip s-a prăbușit. Sacii, fiind prea grei, au fost ridicați cu o macara și reinstalați de scafandri și militari.
În Budapesta, nivelul apei a scăzut cu aproape 20 de centimetri, dar nu suficient pentru a liniști autoritățile. Viitura s-a îndreptat spre sud, în localitatea Peks, unde nivelul apei a ajuns aproape la 8 metri.
În zona podului cu lanțuri, Dunărea a inundat o stație de tramvai, acoperind scările de acces și șinele. Poliția a blocat circulația, care va fi redeschisă abia după retragerea completă a apei. Cu toate acestea, localnicii apreciază intervenția promptă a autorităților.
„În 2013, lumea, guvernul, toți au învățat. Acum au reușit să prevină foarte multe. În multe locuri deja erau pregătiți și au așteptat și știau la ce nivel va ajunge apa, deci s-au pregătit foarte bine”, a afirmat un localnic, potrivit sursei citate.
Între timp, în apropierea Parlamentului, au fost instalate garduri de protecție pentru a împiedica accesul oamenilor la faleza inundată.
În Budapesta, Dunărea a atins nivelul maxim în primele ore ale zilei de sâmbătă, conform declarațiilor autorităților. Totuși, inundațiile s-au situat sub recordul înregistrat în 2013, potrivit Reuters.
Când ajunge viitura în România
Autoritățile din Budapesta avertizează că viitura va ajunge marți în Serbia și se preconizează că va afecta România la sfârșitul săptămânii.
Săptămâna trecută, ministrul Mediului din România, Mircea Fechet, a subliniat importanța pregătirii instituțiilor din ministerul pe care îl conduce pentru situația hidrologică a Dunării.
„Dincolo de capacitatea digurilor de apărare și a lucrărilor hidrotehnice trebuie să nu fim deloc relaxați, trebuie să ne asigurăm că instituțiile Ministerului Mediului sunt pregătite, sunt în alertă și să știm cum să acționăm când situația o impune. Vedem cu toții că ne confruntăm cu o realitate care depășește statisticile. O să merg personal să verific zonele critice și depozitele de materiale pe care le are ANAR pentru a interveni acolo unde este cazul. Solicit, de asemenea, reverificarea, în acest interval, a zonelor unde au fost probleme în trecut, de exemplu acolo unde au existat breșe sau unde există eroziuni de mal. Doresc o mai bună coordonare a tuturor instituțiilor cu autoritățile locale și, în perioada următoare, o regândire a procedurilor de comunicare cu acestea.”, a precizat ministrul.
Cele mai severe inundații din Europa Centrală din ultimele două decenii au provocat daune considerabile din România până în Polonia cu un bilanț de cel puțin 24 de morți. Aceste inundații au distrus poduri, au scufundat mașini și au lăsat orașele acoperite de noroi și resturi.