VIDEO Guvernul Erdogan nu cedează în faţa străzii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Turcia nu este o confruntare între laici şi religioşi sau între democraţi şi autoritarişti, ci este o luptă de clasă, susţine Ian Burma, unul dintre cei mai influenţi intelectuali din lume.

Zeci de mii de turci din Istanbul şi din alte oraşe din Turcia, inclusiv din capitala Ankara, îl contestă , de mai bine de o săptămână, din ce în ce mai puternic, pe premierul Recep Tayyip Erdogan, pe care îl acuză de comportament prea autoritar şi de islamizare a ţării. În weekend, la Ankara şi Istanbul au avut loc noi confruntări violente cu poliţia.

Din ce în ce mai determinaţi, zeci de mii de oameni resping apelul autorităţilor de a înceta protestul. Ultimul bilanţ al Sindicatului Medicilor Turci pentru cele nouă zile de manifestaţii este de trei morţi, printre care un poliţist, şi aproape 4.800 de răniţi. Premierul Erdogan a avut ieri consultări cu partidul său, Justiţie şi Dezvoltare, şi a promis contramanifestaţii masive începând de la sfârşitul săptămânii viitoare. Duminică, la Adana (sudul Turciei), Erdogan le-a cerut alegătorilor săi să le dea „o lecţie“ manifestanţilor la viitoarele alegeri locale din martie 2014, relatează AFP. Preşedintele adjunct al Partidului pentru Dreptate şi Dezvoltare, Hüseyin Çelik, a respins posibilitatea unor alegeri anticipate, în ciuda protestelor antiguvernamentale.

ORHAN PAMUK, ÎN SPRIJINUL PROTESTATARILOR

Scriitorul turc Orhan Pamuk, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 2006, s-a exprimat şi el în sprijinul manifestanţilor.  „Toţi cei care trăiesc la Istanbul au sigur amintiri de neuitat legate de Piaţa Taksim. Eu îi înţeleg pe aceşti oameni. Toată lumea îi înţelege. În Turcia se produc lucruri importante, care mă preocupă. Îmi fac griji pentru viitorul Turciei şi sunt foarte trist că nu există niciun semnal că între demonstranţi şi guvern va fi convenită o decizie prin mijloace paşnice“, a declarat Pamuk într-un  interviu acordat cotidianului „Hurriyet“ cu ocazia unui festival literar la Florenţa.

IAN BURMA: LIBERALISMUL ÎI LIPSEŞTE GUVERNULUI TURC

Profesorul universitar anglo-olandez Ian Burma, specialist în democraţie, drepturile omului şi jurnalism la Bard College  din New York , considerat unul dintre cei mai influenţi 100 de intelectuali din lume, susţine că un mod facil de a percepe demonstraţiile antiguvernamentale din Turcia este cel de proteste faţă de islamul politic. În opinia sa nu este o confruntare laici versus religioşi, sau democraţi versus autoritarişti, ci este o luptă de clasă.

„Protestatarii, indiferent dacă sunt liberali sau de stânga, tind să facă parte din elita urbană, occidentalizată, sofisticată şi laică. Pe de altă parte, Erdogan încă este foarte popular în regiunile rurale şi provinciale, în rândul oamenilor care nu sunt prea educaţi, sunt mai săraci, mai conservatori şi mai religioşi“, notează profesorul Ian Burma.

În pofida înclinaţiei lui Erdogan spre autoritarism, care este evidentă, ar fi greşit să percepem actualele proteste ca fiind pur şi simplu un conflict între democraţie şi autocraţie, mai spune expertul.

„Alianţa între oameni de afaceri şi populişti religioşi este unică în Turcia. Mulţi dintre noii antreprenori, la fel ca şi femeile care poartă văl musulman, provin din satele situate în provincia Anatolia. Aceşti provinciali îmbogăţiţi de curând urăsc vechea elită din Istanbul la fel de mult cât oamenii de afaceri din statele americane Texas sau Kansas dispreţuiesc elitele liberale din oraşele New York şi Washington.„Erdogan nu este liberal. Dar Turcia încă este o democraţie. Să sperăm că protestele împotriva lui Erdogan îl vor face mai liberal“, conchide profesorul Ian Burma.
 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite