VIDEO Anatol Şalaru, ministrul moldovean al Apărării, despre contextul regional instabil şi evoluţiile politice recente de la Chişinău

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatol Şalaru, a vorbit la Adevărul Live despre situaţia de securitate tot mai tensionată în zona Mării Negre şi în Europa de Est, dar şi de despre schimbările politice recente de la Chişinău.

Cât de reală este ameninţarea rusă?

„Ameninţarea rusă este reală nu numai pentru Republica Moldova, ci şi pentru întreaga Europă.Prezenţa rusă în Transnistria, conflictul din Ucraina, ameninţarea pe care Rusia o face în permanenţă ţărilor baltice, concentrarea trupelor ruseşti la frontierele cu Ucraina şi în Belarus mai nou, nerespectarea şi nerecunoaşterea tratatelor şi a acordurilor internaţionale şi nerespectarea frontierelor fac din Rusia un «partener» imprevizibil şi acţiunile pe care le-a întreprins Putin vorbesc despre dorinţa lor de a-şi restabili zona de influenţă mai ales în rândul ţărilor foste sovietice. Interesul lor este ca aceste ţări să fie destabilizate, dependente economic de Rusia şi războiul hibrid pe care Rusia l-a început cu mult timp înainte ca noi să ne dăm seama că există a fost îndreptat spre destabilizarea situaţiei“.

Cât de valabil mai este statutul de neutralitate al Republicii Moldova?

„Acest statut nu a fost niciodată valabil. El a fost de jure consfinţit în Constituţie, dar de facto nu este recunoscut de nimeni. Republica Molodva este, cred eu, unica ţară în lume care are neutralitatea declarată dar nerecunoscută. Una dintre condiţiile principale pentru a recunoaşte neutralitatea unei ţări este ca pe teritoriul acestei ţări să nu existe militari străini. Noi în Transnistria avem armată rusă de ocupaţie. (…) Rusia ne cere să fim neutri, ne ameninţă de fiecare dată că: voi vă încălcaţi neutralitatea, nu aveţi dreptul să faceţi asta, nu aveţi voie să vă apropiaţi de NATO, să colaboraţi cu NATO fiindcă sunteţi stat neutru, dar Rusia este principalul nostru impediment în calea noastră spre recunoaşterea de facto a neutralităţii“.

Despre soluţionarea dosarului transnistrean

„Atâta timp cât Rusia va avea armată în Transnistria, această problemă nu va fi rezolvată. Niciun fel de format nu poate să se încununeze cu succes. Vedeţi că de 25 de ani negociem şi negocierile au dus doar la consolidarea Transnistriei, au dus doar la cedări din partea Moldovei (Republica Moldova, n. red) faţă de transnistreni şi asta din cauza faptului că acolo este armata rusă şi în spatele Transnistriei se află interesele Rusiei de a-şi păstra o bază militară în această zonă, un avanpost la frontiera cu NATO, de a-şi consolida prezenţa militară şi de a destabiliza în permanenţă situaţia din (Republica, n. red.) Moldova“.

„Noi trebuie să cerem ori de câte ori avem ocazia retragerea Rusiei din Transnistria. Republica Moldova nu va avea parte de investiţii străine atâta timp cât va avea armată străină pe teritoriul său, atâta timp cât va avea un conflict. Noi nu putem să ne integrăm în structurile europene pe deplin deoarece noi nu am rezolvat un conflict“.

Despre prezenţa Rusiei în Transnistria

„Prezenţa rusă în Transnistria nu este mecanică, ci un mesaj transmis americanilor, europenilor că: noi suntem aici, noi supaveghem şi de noi depinde ce va face Republica Moldova mai departe“.

„Noi vrem să extindem jurisdicţia Moldovei asupra Transnistriei, iar ei (ruşii, n. red.) vor să extindă jurisdicţia Transnistriei asupra Moldovei (…) şi să stopeze parcursul nostru european“

Războiul hibrid

„Se discută despre reglementarea televiziunilor ruseşti în Moldova, fiindcă sunt agresive şi peste tot“.

Cum poate submina Igor Dodon activităţile pro-NATO ale actualei guvernări

„Constituţia stabileşte foarte clar că Republica Moldova este o republică parlamentară şi este foarte greu să fii preşedinte cu ambiţii mari într-o republică parlamentar, pentru că: multe vrei dar nu poţi face. Igor Dodon poate să facă declaraţii agresive, să fie folosit de Moscova în scopul destabilizării situaţiei, de a înrăutăţi relaţiile cu diferite ţări, în primul rând cu România. Dar când îşi vor de seama cei de aici şi cei din Europa că sunt ameninţări goale, îl vor trata ca atare.

Despre conflictul cu preşedintele ales Igor Dodon

Vă simţiti ameninţat postul?

„Nu mă simt ameninţat, pentru că preşedintele nu mă poate demite. El se autoafirmă în faţa camerelor de luat vederi. Problema lui este că încă nu îşi cunoaşte prerogativele şi i-am recomandat să citească Constituţia, unde va descoperi o lume nouă. I-am recomandat să-şi înceapă activitatea prin a mă demite pe mine şi abia atunci va descoperi ce drepturi are. El nu poate să mă demită, nu poate să mă numească în funcţie, este în opoziţie faţă de guvern, guvernarea noastră este foarte stabilă. Dacă doreşte să intre în conflict cu Parlamentul şi cu Guvernul este treaba lui, dar, din experienţa de până acum, un preşedinte nu a câştigat niciodată în faţa Parlamentului“.

Despre declaraţiile lui Dodon pe tema apartenenţei Crimeei

„Impactul poate fi devastator asupra economiei Moldovei. În cazul în care Igor Dodon a promis că va restabili legăturile cu economice cu Rusia, trebuie să ţină cont de faptul că drumul spre Rusia trece prin Ucraina. Şi dacă va încerca sau îi va reuşi să strice relaţiile noastre cu Ucraina, în baza unor declaraţii, că nu are pârghii să facă acest lucru, atunci vor avea de suferit agenţii economici. Exporturile noastre spre Rusia vor fi blocate. Şi atunci Igor Dodon va trebui să răspundă în faţa alegătorilor proprii şi a celorlalţi alegători şi va avea mult de suferit imaginea lui şi ratingul Partidului Socialiştilor pe care l-a condus până acum. Dar eu cred că acest lucru nu se va întâmpla pentru că partea ucraineană îşi dă seama de valoarea declaraţiilor lui Dodon“.

Despre posibile surprize în apropierea Centenarului Unirii

„Unirea trebuie făcută, nu vorbită. Noi trebuie să trecem la fapte şi să vorbim mai puţin despre acest lucru, fiiindcă este mai importantă pentru apropierea românilor o autostradă Bucureşti Chişinău-decât un milion de afişe lipite pe toate gardurile. Unirea trebuie făcută pas cu pas, prin consolidarea instituţiilor. Moldova trebuie să fie puternică, instituţiile statului trebuie să fie puternice, ca, atunci când va veni ziua să unim malurile Prutului, să o facem fără prea multe probleme. Trebuie să construim poduri, pentru ca legăturile dintre noi să fie interne. Noi nu trebuie să le dăm voie politicienilor să speculeze cu acest ideal sfânt. Idealul este al tuturor. Niciun politician nu poate monopoliza idealul unirii.  Idealul este al tuturor românilor.Crearea unui stat român modern în care să intre şi Republica Moldova este visul nostru. Cum o vom face? Trebuie să stabilim împreună pas cu pas şi lozinca mea aici este «Fapte, nu vorbe». Ceea ce fac astăzi este unirea celor două armate, nu fizic, ci prin interoperabilitate, acelaşi grad de pregătire, aceleaşi dotări şi aceeaşi mentalitate“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite