UPDATE Premierul Marii Britanii, Theresa May, anunţă alegeri anticipate în 8 iunie. Cum a reacţionat opoziţia VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul Britanic Theresa May
Premierul Britanic Theresa May

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a anunţat că va organiza alegeri anticipate pe 8 iunie, potrivit BBC. În 29 martie Marea Britanie notificase UE că Regatul Unit părăseşte UE.

Într-o declaraţie-surpriză făcută în faţa reşedinţei sale oficiale din Downing Street, May şi-a comunicat decizia de a nu mai aştepta până în 2020, an în care trebuia să aibă loc următorul ciclu electoral.

May şi-a motivat decizia prin lipsa de susţinere din Parlament faţă de planul guvernului său pentru mandatul de negociere cu UE pentru Brexit. Guvernul are un plan de Brexit care va pemite ca Regatul Unit să recâştige controlul legislaţiei şi frontierelor sale, aceasta este abordarea corectă, a spus May, adăugând că alte partide se opun şi de aceea Marea Britanie are nevoie de unitate.

“Ar trebui să existe unitate în Westminster (Parlament). Dar nu este”, a continuat ea, amintind că laburiştii ameninţă că vor vota împotriva acordului final de Brexit. Premierul britanic afirmă că nu este pregătită să pună în pericol negocierile de Brexit şi că, dacă nu vor fi alegeri vor continua jocurile politice. Ea va propune miercuri miercuri în Camera Comunelor ca alegerile să aiba loc pe 8 iunie.

Şefa Guvernului de la Londra a subliniat că ţara are nevoie de siguranţă, stabilitate şi o conducere puternică după referendumul pentru ieşirea din UE. 

Ea şi-a avertizat totodată oponenţii politici că greşesc atunci când cred că Marea Britanie va schimba cursul Brexitului. Totodată, May a acuzat opoziţia că slăbeşte poziţia guvernului de la Londra în cadrul negocierilor cu UE.

AFP aminteşte că, pentru a valida organizarea scrutinului, Theresa May trebuie să obţină acordul Parlamentului cu o majoritate de două treimi.

Premierul Marii Britanii, Theresa May , a notificat pe 29 martie UE, printr-o scrisoarea livrată preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, că ”Regatul Unit părăseşte Uniunea Europeană”. May a precizat că este vorba de un moment istoric şi nu poate exista o cale de întoarcere pentru Marea Britanie.

Reacţii pe scena politică britanică

Liderul Partidului Laburist din Marea Britanie, Jeremy Corbyn, a anunţat că va susţine convocarea de alegeri anticipate pe 8 iunie, aşa cum a cerut premierul Theresa May, relatează The Guardian.

 „Salut decizia premierului de a oferi poporului britanic şansa de a vota pentru un Guvern care să pună interesele majorităţii pe primul plan”, a afirmat Corbyn într-un comunicat.

El a afirmat că Partidul Laburist „va oferi ţării o alternativă eficientă la un Guvern care a eşuat în reconstruirea economieia oferit standarde de trai în cădere”.

Dar cel mai recent sondaj arată un avans uriaş al Conservatorilor conduşi de Theresa May faţă de Laburişti: 44% faţă de 26%.

La rândul său, premierul scoţian Nicola Sturgeon, liderul Partidului Naţional Scoţian (SNP), a răspuns pe Twitter apelului lui May. „Conservatorii văd o şansă pentru a orienta Marea Britanie spre dreapta, pentru a impune un Brexit dur şi a impune tăieri şi mai mari. Să ne ridicăm pentru Scoţia. #GE17”, a scris ea, sugerând că susţine organizarea de alegeri generale în acest an.

Tim Farron, preşedintele Partidului Liberal-Democrat (care se opune Brexit), a declarat că alegerile anticipate reprezintă o şansă pentru schimbarea direcţiei ţării, pentru a evita un hard Brexit şi pentru a păstra Marea Britanie în piaţa unică europeană. Şi liderul UKIP, Paul Nutall, a salutat anunţul premierului britanic. 

Ce urmăreşte şefa conservatorilor 

Şefa guvernului conservator încearcă să profite astfel de slabiciune laburistilor în sondajele de opinie, dar şi să prevină o eventuală rebeliune în propria tabără, în următorii doi ani care se anunţă foarte dificili în negocierea condiţiilor Brexitului, comentează AFP.

May a ajuns la conducerea guvernului, fără a fi aleasă, la câteva zile dupa referendumul din 23 iunie 2016 când britanicii s-au pronunţat în proporţie de 52% pentru Brexit, determinându-l pe predecesorul său David Cameron să demisioneze.

Urmatoarele alegeri legislative erau prevăzute în 2020 iar Theresa May, aflată în vârf de popularitate, pare să fi estimat că este momentul potrivit pentru a încerca să-şi întărească legitimitatea, acum înaintea unei perioade de doi ani de negocieri dure cu UE.

Conservatorii dispun acum de o majoritate scurtă de 17 deputaţi în Parlamentul de la Westminster iar guvernul poate risca oricând o rebeliune în propria tabără.

Tentatia de a spori aceasta majoritate este mare în conditiile în care sondajele prezic un scor bun pentru conservatori în faţa laburiştilor conduşi de Jeremy Corbyn, în caz de anticipate.

Conservatorii l-au angajat pe Sir Lynton Crosby, artizanul victoriei surprinzatoare a lui David Cameron din 2015 să conducă şi această campanie pentru anticipate.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite