Un responsabil OMS descrie pacienţi care "aşteaptă moartea" în Fâşia Gaza: „Îmi cereau deseori apă”
0Un coordonator al asistenţei de urgenţă din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a descris miercuri pacienţi care "aşteaptă moartea" în spitalele din Fâşia Gaza, devenite inoperabile din cauza războiului, într-o declaraţie la sediul ONU din New York, informează AFP.
După ce a petrecut cinci săptămâni pe teritoriul palestinian, Sean Casey, un coordonator al echipelor de urgenţă ale OMS, a raportat că a văzut zilnic pacienţi din spital "suferind de arsuri grave sau fracturi deschise care aşteptau ore sau zile" întregi pentru a fi trataţi.
"Îmi cereau deseori mâncare sau apă, asta ilustrează nivelul de disperare", a adăugat el. Sean Casey a spus că a putut să viziteze doar şase din cele 16 spitale care mai funcţionează în Fâşia Gaza, din totalul celor 36 care funcţionau înainte de război.
"Ceea ce am văzut personal este o deteriorare rapidă a sistemului de sănătate", a mărturisit el, remarcând, de asemenea "scăderea nivelului de acces la ajutorul umanitar, în special în zonele din nordul Fâşiei (Gaza)".
"Am încercat în fiecare zi timp, de şapte zile, să livrăm combustibil şi provizii în nordul oraşului Gaza", a mai spus oficialul OMS. "În fiecare zi ni s-au refuzat aceste solicitări".
Spitalele din Fâşia Gaza primesc un flux uriaş de pacienţi, în timp ce pot conta doar pe un personal medical extrem de redus, îngrijitorii medicali fiind şi ei strămutaţi după ce au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele, la fel ca majoritatea populaţiei.
Casey a spus că a văzut pacienţi în nordul Fâşiei Gaza "aşteptând moartea într-un spital fără combustibil, fără electricitate, fără apă".
Bombardamentele israeliene, care au devastat teritoriul palestinian, au adus la strămutarea a peste 80% din populaţie. Potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas, 24.448 de persoane, marea majoritate femei, copii şi adolescenţi, au fost ucise în operaţiunile forţelor militare israeliene pe teritoriul palestinian, în timp ce ONU a avertizat asupra "riscului foametei" şi a unor "epidemii mortale".
Drone israeliene au tras în mai multe spitale din Fâșia Gaza. OMS spune că nu se știe unde se află unii pacienți și medici dintr-un spital din Gaza
În special, o unitate medicală din orașul Deir el-Balah a fost atacată. Dronele Forțelor de Apărare Israeliene au vizat, pe 8 ianuarie 2024, Spitalul European din Khan Yunis, în sudul Fâșiei Gaza, a relatat canalul TV libanez Al Mayadeen.
Ministerul Sănătății din enclavă a anunțat, de asemenea, o lovitură masivă cu drone asupra Spitalului Martirilor Al-Aqsa din orașul Deir al-Balah, în centrul Fâșiei Gaza.
De asemenea, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că nu deține informații despre locul unde se află sute de pacienți și lucrători sanitari de la Spitalul Al-Aqsa din Gaza.
Acest lucru a fost anunțat de șeful organizației, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a publicat un mesaj corespunzător pe X (fostul Twitter). El a menționat că extinderea luptei în vecinătatea „spitalului vital Al-Aqsa din centrul Gazei a forțat peste 600 de pacienți și majoritatea lucrătorilor medicali să părăsească unitatea medicală”. „Deocamdată nu se știe unde se află”, a subliniat Ghebreyesus, menționând că în instituția medicală „au mai rămas doar cinci medici și, conform conducerii spitalului, nu au mâncare”.
El a mai spus că, potrivit datelor furnizate de Oficiul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare, spitalul are „un număr mare de răniți care au nevoie de îngrijiri urgente”, dar unitatea medicală în sine are nevoie urgentă de „lucrători medicali”. , medicamente și paturi.” „Dar, mai ales, au nevoie ca spitalul lor, precum și personalul său, pacienții și familiile să fie protejați de ostilități. La trei luni de la acest conflict, este de neconceput că cea mai stringentă nevoie - protejarea asistenței medicale - nu este asigurată. ”, a spus șeful OMS.