Ucraina respinge oficial potențiale garanții de securitate în locul apartenenței la NATO
0Ministerul ucrainean de Externe a publicat o declarație prin care exprimă poziția oficială a Kievului privind potențiale garanții de securitate pentru a descuraja agresiunea rusă, relatează European Pravda. Publicația citează surse potrivit cărora ministrul de externe Andrii Sîbiga urmează să prezinte această poziție marți la întrunirea miniștrilor de externe a țărilor membre NATO, marți, la Bruxelles.
Declarația Ministerului ucrainean de Externe face referire la Memorandumul de la Budapesta semnat în 1994 ca parte a acordului prin care Ucraina renunță la armele nucleare în schimbul unor garanții de securitate.
Pe 5 decembrie se împlinesc 30 de ani de la semnarea acestui Memorandum a cărui experiență Kievul nu e dispus să o repete.
„Memorandumul trebuia să devină un pas semnificativ în consolidarea dezarmării nucleare globale și să servească drept exemplu pentru alte state ca să renunțe la armele nucleare... Cu toate acestea, nu a reușit să prevină agresiunea Federației Ruse, un stat dotat cu arme nucleare, împotriva Ucrainei, în calitate de stat care a renunțat la arsenalul său nuclear”, se arată în comunicat.
Ministerul Afacerilor Externe califică Memorandumul de la Budapesta drept „un monument al lipsei de viziune în luarea deciziilor strategice în materie de securitate” și subliniază faptul că „clădirea unei arhitecturi europene de securitate în detrimentul intereselor Ucrainei, în loc să le ia în considerare, este sortită eșecului”.
Partea principală a declarației este o poziție politică cu privire la garanțiile potențial acceptabile pentru Ucraina, iar acestea se rezumă la aderarea deplină la NATO, notează Ukrainska Pravda.
„Având în spate experiența amară a Memorandumului de la Budapesta, nu vom accepta nicio alternativă, surogat sau substitut pentru aderarea deplină a Ucrainei la NATO”, subliniază Ministerul de Externe.
Volodimir Zelenski: „Nu ne facem iluzii”
Ministrul de externe ucrainean Andrii Sîbiga va relua apelul Kievului marţi seară, în timpul unei cine de lucru cu omologii săi din cele 32 state NATO, la Bruxelles, relatează AFP, preluat de Agerpres.
„Invitarea Ucrainei să adere la NATO este necesară pentru supravieţuirea noastră. Dar nu ne facem iluzii, încă există ţări sceptice”, a afirmat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la finalul săptămânii trecute.
Mai multe ţări din Alianţa Nord-Atlantică, în frunte cu SUA, sunt totuşi reticente faţă de luarea acestei „decizii monumentale”, aşa cum a calificat-o un diplomat de la Bruxelles.
Oficialităţile americane recunosc, în cadru privat, că este puţin probabil ca o asemenea invitaţie să fie lansată cu doar câteva săptămâni înaintea începerii celui de-al doilea mandat de preşedinte deţinut de Donald Trump.
„Un astfel de gest înaintea venirii noii administraţii l-ar înfuria pe Trump şi l-ar lua prin surprindere”, recunoaşte un diplomat european din cadrul NATO.
Această decizie va lua timp, iar subiectul nu va fi abordat mai devreme de 2025, înaintea summitului NATO de la finalul lunii iunie de la Haga, apreciază un alt diplomat.