Ucraina poate produce patru milioane de drone pe an, anunță Zelenski. Tot mai multe companii de armament deschid filiale în țară

0
Publicat:

Ucraina are capacitatea de a produce patru milioane de drone anual și își intensifică rapid producția de arme, a declarat președintele Volodimir Zelenski miercuri. Două companii de armament au anunțat săptămâna aceasta că demarează noi proiecte în Ucraina.

Dronele au un rol crucial pe câmpul de luptă din Ucraina FOTO EPA-EFE
Dronele au un rol crucial pe câmpul de luptă din Ucraina FOTO EPA-EFE

„În condiții extrem de dificile ale războiului pe scară largă, sub atacuri rusești continue, ucrainenii au putut clădi o industrie de apărare practic nouă”, a spus Zelenski, marți, în cadrul unei întâlniri la care au participat directori ai unor producători străini de arme din Kiev, adăugând că Ucraina a contractat deja 1,5 milioane de drone în acest an.

Ucraina și-a triplat producția internă de arme în 2023 și a dublat din nou acest volum în primele opt luni ale acestui an, a declarat prim-ministrul Denis Șmihal la aceeași întâlnire. Oficialii ucraineni nu au furnizat cifre.

La peste doi ani și jumătate de la începutul războiului, Ucraina cheltuiește pentru apărare aproximativ jumătate din bugetul său, adică aproximativ 40 de miliarde de dolari.

De partea cealaltă, Rusia plănuiește să-și crească bugetul de apărare cu 25% anul viitor, la circa 145 miliarde de dolari.

Oficialii ucraineni spun că se așteaptă ca finanțarea externă să scadă constant, în timp ce nevoile de apărare ale țării sunt în continuă creștere. Astfel, Kievul se concentrează pe producerea a cât mai multe arme posibil pe plan intern.

„Bugetul de anul viitor prevede o creștere cu 65% a fondurilor pentru achiziționarea de arme. Asta înseamnă o creștere de aproape 7 miliarde de dolari", a subliniat Șmihal.

El a precizat că sarcina strategică a Ucrainei este de a-și spori capacitățile interne cu rază lungă și a crea condiții pentru a obține un avantaj tehnologic în raport cu forțele ruse.

În cadrul evenimentului de marți au fost semnate mai multe acorduri între companii ucrainene și străine pentru producerea de muniție, diferite tipuri de drone și, de asemenea, pentru repararea echipamentelor occidentale în Ucraina.

Un număr tot mai mare de companii de apărare americane și europene anunță proiecte în Ucraina

Două companii au declarat săptămâna aceasta că vor lucra mai intens la arme-cheie în Ucraina, în contextul prezenței în creștere a producătorilor occidentali de apărare în această țară de când Rusia și-a lansat invazia la scară largă în februarie 2022, relatează Business Insider.

Grupul de apărare franco-german KNDS, care produce vehicule blindate grele pe roți și pe șenile, a anunțat deschiderea unei filiale la Kiev.

Aceasta a precizat că printre obiectivele sale se numără „efectuarea de lucrări de întreținere, reparații și revizii” la sisteme ale sale folosite de armata ucraineană.

Acestea includ tancurile de luptă principale Leopard 1 și 2, obuzierul CAESAR, vehiculul de luptă blindat AMX10 RC, obuzierul blindat PzH 2000, precum și obuzierul antiaerian autopropulsat Gepard .

Compania a anunțat într-o declarație de presă că noua filială „va sprijini cooperarea dintre instituțiile guvernamentale ucrainene, industria armamentului ucraineană și KNDS”.

Totodată, AeroVironment, un contractor american din industria de apărare, cu sediul în Virginia, a semnat un acord cu o companie ucraineană nedezvăluită pentru a produce drone Switchblade 600 în Ucraina, a raportat Kyiv Independent.

Ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, a declarat în decembrie că țara sa a semnat „zeci de noi contracte” ce prevăd acorduri de producție în comun cu parteneri occidentali.

De pildă, producătorul german Rheinmetall a deschis o fabrică în Ucraina. În mai, CEO-ul său a declarat că va deschide o nouă instalație pentru arme de apărare aeriană în țară.

De asemenea, a mai spus că va produce vehicule blindate Lynx în Ucraina.

Aceste eforturi „vor permite Ucrainei să devină autosuficientă în timp și să se integreze în rețeaua mai largă de securitate occidentală”, a aprecia în ianuarie centrul de reflecție Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Cea mai mare parte a armamentului ucrainean provine de la aliații săi, însă Ucraina și-a sporit dramatic producția proprie, inclusiv obuziere, bombe cu planare și drone.

Rusia își sporește, de asemenea, producția proprie, ceea ce stârnește îngrijorare în Occident.

Invazia Ucrainei de către Rusia a fost un impuls major pentru companiile occidentale de apărare, multe națiuni crescându-și cheltuielile pentru apărare.

Țările și-au mărit comenzile, în timp ce multe companii și-au mărit producția, inclusiv a unor echipamente ieșite din fabricație - pentru a ajuta Ucraina, dar și pentru a fi pregătite în eventualitatea unui potențial conflict.

Beneficiul a fost uriaș pentru companiile americane: din cele 113 miliarde de dolari promise de Congres până în aprilie 2024, până la 68 de miliarde de dolari erau destinate investițiilor în companii interne, potrivit Centrului de Studii Strategice și Internaționale. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite