Ucraina a lansat un atac cu rachete ATACMS asupra unei baze militare ruse din teritoriile ocupate
0Ucraina a lansat vineri un atac asupra regiunii ocupate estice Lugansk folosind rachete furnizate de SUA, potrivit unui oficial instalat de Kremlin, relatează Newsweek.
Evoluția a fost raportată Anna Romanova, secretarul de presă al șefului instalat de Moscova al autoproclamatei Republici Populare Lugansk [LPR] din regiunea ucraineană Donbas, Leonid Pasecinik. În urma unui atac cu sisteme de rachete tactice (ATACMS) a fost deteriorată infrastructura civilă și rănite cel puțin 22 de persoane, a declarat ea pentru agenția de presă de stat rusă Tass.
Incidentul are loc în timp ce forțele Moscovei fac eforturi pentru a obține câștiguri semnificative în estul Ucrainei. Regiunile Lugansk și Donețk, care formează zona Donbas, sunt constant bombardate.
Kremlinul a făcut presiuni pentru cucerirea în întregime a regiunilor Donețk și Lugansk încă de la prima invazie a estului Ucrainei, în 2014, și continuă să obțină câștiguri în aceste zone pe fondul războiului la scară largă în curs.
SUA au trimis recent în secret Ucrainei rachete ATACMS capabile să lovească ținte la aproape 300 km depărtare. Acestea au fost folosite de armata Kievului asupra țintelor rusești de pe teritoriul ocupat, inclusiv în Crimeea, pe care Rusia a anexat-oîn 2014.
Romanova a afirmat că cel puțin șase rachete ATACMS au fost trase asupra a ceea ce ea a descris drept ținte civile în Lugansk. Ea a adăugat că, deși majoritatea rachetelor au fost doborâte de apărarea antiaeriană, infrastructura civilă a fost avariată.
Videoclipurile din rețelele sociale par să arate consecințele imediate ale loviturilor.
Observatorii războiului scriu că a fost vizată o bază militară de lângă aerodromul din Lugansk.
Un depozit de petrol a fost lovit într-un atac împotriva orașului Lugansk ocupat de Rusia pe 7 iunie, iar un incendiu a izbucnit în partea de sud a orașului, au raportat partizanii Ateș, citați de Kyiv Independent
„Un agent Ateș raportează o lovitură reușită la un depozit de petrol și un incendiu de proporții în zona Hostra Mohila”, au declarat partizanii.
Există mărturii contradictorii după un atac mortal asupra orașului Luhansk, aflat sub control rusesc, în estul Ucrainei, pe fondul luptelor care fac ravagii în această regiune. Rușii spun că ținte civile au fost lovite de rachete balistice cu rază scurtă de acțiune ATACMS (Army Tactical Missile System) de fabricație americană, în timp ce surse ucrainene spun că au fost lovite ținte militare, relatează publicația de specialitate WarZone.
Au existat mai multe relatări potrivit cărora Ucraina a folosit varianta cu focos unitar (un singur explozibil puternic) a ATACMS, ceea ce ar marca una dintre primele utilizări de acest tip. În Loviturile anterioare cu ATACMS au fost folosit versiuni încărcate cu muniții cu dispersie.
Pe rețelele de socializare au apărut înregistrări video în care se văd explozii izbucnind dintr-o clădire mare și oameni care fug pentru a se adăposti în siguranță, unii țipând.
Ucraina a primit permisiunea de a lovi cu arme americane cu raza scurta de acțiune
Pe 30 mai, SUA au acordat Ucrainei permisiunea de a folosi unele arme furnizate de americani pentru a lovi ținte în Rusia, dar au interzis utilizarea ATACMS cu rază lungă de acțiune în afara teritoriului Ucrainei.
Săptămâna trecută, administrația Biden a declarat că a acționat cu „viteza luminii” pentru a permite Ucrainei să folosească anumite arme în scopul de a lovi ținte din interiorul Rusiei. Kievul poate folosi armele pe teritoriul rusesc care se învecinează cu nord-estul Ucrainei în scopul apărării regiunii sale Harkov, dar utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune, cum ar fi ATACMS, este în continuare interzisă pe teritoriul rusesc, a declarat un oficial american pentru Newsweek.
Joi, alesul în Congresul SUA Mike Turner, un republican din Ohio care prezidează Comisia de Informații a Camerei Reprezentanților, a întocmit o scrisoare adresată secretarului Apărării, Lloyd Austin, în care îndeamnă administrația Biden să ridice orice fel de interdicție privind rachetele ATACMS și alte arme cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA Ucrainei.
„Administrația Biden limitează capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva atacurilor rusești”, a scris el pe X. „Nu poți purta un război în care inamicul ajunge să te lovească, iar tu nu poți riposta.”
Turner a adăugat: „Inversarea acestei situații este incredibil de importantă pentru a ne asigura că Rusia se va confrunta cu consecințe pentru acțiunile sale”.
Amiralul Rob Bauer, șeful Comitetului militar al NATO, susține că Ucraina ar trebui să fie capabilă să se apere în mod corespunzător, lovind Rusia cu armament occidental, fără ca raza de acțiune să fie limitată.
„Potrivit legii conflictelor armate nu există limite în ceea ce privește raza de acțiune. Așadar, din punct de vedere milita, dacă ținta se află mai adânc în Rusia, atunci, din punct de vedere militar, ați dori să loviți acea țintă. Dacă, spre exemplu, avioanele care decolează de pe un aerodrom mai adânc în Rusia", a argumentat Bauer, potrivit Washington Post.
Bauer a precizat că o rază de acțiune mai mare a armelor la dispoziția Ucrainei a avut un impact asupra logisticii forțelor rusești.
„Dacă îi împingi pe ruși înapoi mai adânc în Rusia, asta va face lupta mai dificilă pentru ei”, a conchis Bauer.
Separat, el a declarat că Occidentul nu ar trebui să îi permită lui Vladimir Putin să îl amenințe cu „linii roșii”, întrucât asta nu ar face decât să dea timp Rusiei să își întărească apărarea și poziția în Ucraina.
„Așa că trebuie să fim atenți să nu sărim, iar și iar, la această idee că totul este o linie roșie, că totul este o escaladare. Pentru că, în primul rând, Putin a mințit în legătură cu practic totul", consideră el.