Turcii vor să afle unde au dispărut rezerve valutare de 128 de miliarde de dolari. Poliţia îl protejează pe Erdogan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

În ultima lună, capitala Turciei a fost împânzită de afişe şi bannere cu numărul 128 pe ele. Poliţia a reacţionat rapid şi le-a dat jos, susţinând că sunt insultătoare pentru preşedintele Racep Tayyip Erdogan. Partidul Popular Republican de opoziţie, face referire la afişe şi întreabă „Unde este suma de 128 de miliarde de dolari?“.

Suma reprezintă banii despre care banca centrală spune că i-a folosit pentru a consolida lira în ultimii ani. Estimările variază mult în funcţie de sursă, iar Erdogan a ridicat cifra la 165 miliarde dolari - cea mai mare evaluare de până acum.

Opoziţia şi alţi analişti spun că această confuzie ilustrează lipsa de transparenţă şi guvernarea deficitară din centrul politicii economice a lui Erdogan, criticat pentru eşecul de a stopa inflaţia şi de a opri deprecierea lirei.

„Tot ce facem este să punem o întrebare, însă reacţia arată clar că nici acest lucru nu mai este permis“, a spus Gokce Gokcen, vicepreşedintele CHP pentru afaceri pentru tineret. „128 de miliarde de dolari reprezintă o problemă de bază în guvernarea din Turcia, unde administraţia nu are transparenţă şi încredere. Nu ştim dacă banii s-au dus pentru a stabiliza moneda, cui i-au fost vânduţi, dacă au ieşit din Turcia sau dacă au existat profituri“, a adăugat ea.

Pentru mulţi turci, cursul de schimb este un barometru al succesului economic, iar Ankara şi-a desfăşurat rezervele - activele străine pe care le deţine o bancă centrală pentru a compensa pasivele unei naţiuni - înainte de alegerile din 2019 şi în timpul pandemiei, într-un efort de susţinere a lirei. Moneda tot s-a prăbuşit cu 37% faţă de dolar în perioada de 18 luni încheiată în noiembrie 2020, conform Mediafax.

Criticii acuză banca centrală că ascunde sumele şi nu publică date despre intervenţii. Preşedintele Turciei a oferit un cont al cheltuielilor, pentru prima dată, precizând că 165 de miliarde de dolari au fost folosiţi pentru a finanţa deficitul de cont curent, împrumuturile denominate în monedă străină ale companiilor şi cererea mare a cetăţenilor pentru aur şi valută.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite