Trump și acordul privind mineralele ucrainene. Cum ar trebui să reacționeze Ucraina la noua propunere inacceptabilă americană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă Ucraina acceptă noul acord privind resursele, iar SUA și Rusia ajung la o înțelegere, Kievul ar putea rămâne fără resurse proprii și fără sprijin european – o combinație devastatoare. Având în vedere toate aspectele în joc, opțiunea cea mai rezonabilă pentru Ucraina ar fi amânarea semnării acordului.

Volodimr Zelenski și Donald Trump/FOTO:EPA/EFE
Volodimr Zelenski și Donald Trump/FOTO:EPA/EFE

„Am predat documentul finalizat referitor la parteneriatele economice, care este acum în curs de analiză de către partea ucraineană și sperăm să obținem semnăturile săptămâna viitoare”. Declarația ministrului american al finanțelor, Scott Bessen, a marcat lansarea unui nou ciclu de negocieri pentru acordul referitor la resursele subterane ale Ucrainei.

Acum o lună, pe 28 februarie, acest acord fusese deja gata pentru semnătura finală. După discuții intense și uneori tensionate, Ucraina și SUA ajunseseră la un compromis, iar documentul urma să fie semnat în prezența lui Trump și Zelenki la Casa Albă, dar, din păcate, lucrurile nu s-au desfășurat așa, scrie pranvda.ua.

În acea zi, întâlnirea din Biroul Oval a început cu un schimb aprins de replici între președinții Zelenski și Trump. Negocierile dintre cei doi au fost anulate, iar delegația ucraineană a plecat de la Casa Albă în stare de șoc, uitând chiar și să ia cu ea centura de campion a lui Usyk. Acordul a rămas fără semnătura ambelor părți.

Acum, Ucraina resimte din nou efectele acelor evenimente.

Așa cum s-a aflat ulterior, Statele Unite „au aruncat la gunoi” acordurile anterioare. Donald Trump a renunțat la toate compromisurile realizate în urmă cu o lună și a propus un nou acord, care se dovedește a fi inacceptabil pentru Ucraina. Această propunere depășește aproape toate liniile roșii negociate anterior, dăunează suveranității Ucrainei, contravine perspectivei de aderare la Uniunea Europeană și impune Ucrainei plata întregii asistențe primite din partea SUA în anii anteriori, inclusiv ajutoarele nerambursabile. Această abordare deschide o „cutie a Pandorei” și va duce inevitabil la cereri de rambursare și din partea altor state.

Desigur, acordul propus nu face nicio referire la garanțiile de securitate.

Noua propunere americană reprezintă o provocare majoră pentru Kiev

Semnarea unui astfel de acord în forma propusă nu are niciun sens. Ar fi un gest politic sinucigaș pentru Volodimir Zelenski și dăunător pentru statul ucrainean. În plus, un astfel de acord nu ar avea nicio șansă de a fi ratificat în Parlament, iar fără ratificare nu ar intra în vigoare sau ar fi imediat anulat, ceea ce ar agrava nu doar impactul politic asupra lui Zelenski, dar și relațiile cu SUA, subliniază pravda.ua.

În același timp, Ucraina nu poate să refuze direct semnarea acordului, deoarece Trump ar percepe acest refuz ca pe o nouă umilință publică, cu consecințe corespunzătoare.

Prin urmare, singura cale pentru Kiev este să nu semneze acordul, dar să continue negocierile, nu doar amânând decizia, ci și sperând într-o îmbunătățire a condițiilor. Experiența negocierilor anterioare, în care echipa lui Trump a demonstrat lipsă de profesionalism, și modul în care este redactat noul acord oferă totodată un motiv pentru a spera la un rezultat mai favorabil.

Istoricul noii propuneri

Pe 23 martie, Ucraina a primit de la SUA un prim proiect al unui acord amplu privind distribuirea veniturilor provenite din resursele subterane ale Ucrainei. Acesta a venit după o pauză de trei săptămâni, perioadă în care partea americană a refuzat de mai multe ori propunerea Ucrainei de a semna acordul deja negociat.

În primele zile ale lunii martie, a existat speculația că, la Washington, „în semn de pedeapsă”, s-ar fi pregătit o revizuire a unor termeni ai acordului. Ulterior, partenerii americani au informat Kievul că au decis să renunțe la abordarea în două etape (în care mai întâi se negocia un acord cadru, iar apoi unul detaliat interguvernamental) și să treacă direct la finalizarea unui document definitiv.

Oficialii ucraineni au încercat să convingă Washingtonul că acest mod de abordare era greșit, argumentând că acordul va trebui ratificat de Parlamentul Ucrainei și că ar fi mai bine să „mănânce elefantul pe bucăți”, însă fără succes.

Documentul primit de Ucraina a reunit ambele abordări problematice. Este, într-adevăr, un acord complet de 58 de pagini, cu font mic, care încearcă să reglementeze totul – de la gestionarea veniturilor la regulile de vot în structura bilaterală ce ar urma să fie creată prin acest acord.

Acest acord prevede crearea unui „Fonds American-Ucrainian pentru Reconstrucție și Dezvoltare”, iar principalul participant american la acest fond ar fi Corporation International Development Finance (DFC), care ar gestiona fondurile. Mai important este că SUA au revizuit complet parametrii și principiile „guvernanței comune” asupra resurselor subterane ale Ucrainei, punând acest proces aproape integral sub controlul american.

În februarie, Ucraina și SUA au găsit compromisuri privind unele puncte sensibile. Cu toate acestea, compromisurile cheie nu se regăsesc în noul document, care, practic, se bazează pe prima variantă de acord adusă de Scott Bessen la Kiev pe 12 februarie, pe care Zelenski l-a respins atunci ca inacceptabil, generând primul conflict major între Ucraina și SUA.

O „datorie” de 120 miliarde de dolari și un „contor” impus de Trump

Cel mai important aspect al noii propuneri este obligația Ucrainei de a rambursa SUA întreaga valoare a ajutoarelor primite – financiare, militare, umanitare etc. – după invazia rusă din 2022. Acordul stipulează că suma totală a ajutoarelor americane trebuie să fie calculată și inclusă într-o anexă a acordului la momentul semnării acestuia.

Această sumă a fost estimată de Institutul Kiel la 114 miliarde de euro sau 123 miliarde de dolari. Partea principală a acestei sume o reprezintă sprijinul militar, inclusiv achiziționarea de armament american sau transferuri de echipamente excedentare.

În februarie, președintele Zelenski a respins în mod repetat ideea ca Ucraina să convertească ajutoarele nerambursabile primite în datorii, o linie roșie clară pentru Kiev. Semnarea acestui acord ar deschide o „cutie a Pandorei” și ar putea determina și alte țări să ceară rambursarea ajutoarelor lor.

De asemenea, fondul va colecta bani din veniturile viitoare obținute din resursele subterane ale Ucrainei, cu 50% din valoarea licențelor și taxelor de exploatare a noilor zăcăminte, dar și din alte investiții infrastructurale. Totodată, acordul permite fondului să reinvestească o parte din acești bani în proiecte de infrastructură din Ucraina.

Renunțarea la suveranitate și integrarea în UE

Un alt punct de preocupare este faptul că noul acord prevede acordarea dreptului exclusiv al companiilor americane de a dezvolta resursele subterane ale Ucrainei. Ucraina poate oferi licențele doar companiilor europene sau ucrainene dacă americanii nu sunt interesați de un anumit zăcământ, dar chiar și atunci 50% din venituri merg către fond.

Aceasta contravine relațiilor deja stabilite cu Uniunea Europeană și poate pune în pericol procesul de aderare al Ucrainei la UE. Mai mult, acordul impune restricții asupra comerțului cu anumite resurse, inclusiv interdicția de a vinde minerale critice „entităților din țări considerate de DFC drept concurenți strategici ai SUA”, ceea ce ar putea exclude Uniunea Europeană.

Cel mai mare impact asupra suveranității Ucrainei este faptul că, în cadrul acordului, guvernul ucrainean nu va avea niciun control asupra funcționării fondului sau asupra deciziilor acestuia, majoritatea membrilor consiliului fondului fiind numiți de către DFC.

Textul acordului sugerează că acest proiect a fost redactat pentru guvernul SUA de experți ai firmei americane de avocatură Arnold & Porter. Datele acestora apar în textul proiectului de acord dintre SUA și Ucraina: se sugerează ca partenerii Gregory Harrington și Christopher Willott să fie contactați pentru feedback. Portofoliile lor nu conțin referiri că ar mai fi redactat acorduri interstatale/interguvernamentale (deși nici măcar lipsa de experiență nu justifică problemele legate de calitatea documentului), susține publicația.

„Acesta nu este un parteneriat, ci un act de expropriere”, spune Alan Riley, expert în drept energetic de la Atlantic Council. „SUA nu oferă nicio garanție, nicio clauză de protecție. Americanii pot să renunțe oricând, dar Ucraina nu. N-am văzut așa ceva în diplomația modernă.”

Refuzul nu este o opțiune ușoară

Va fi imposibil să aduni 226 de deputați care sunt gata să se eticheteze drept cei care au aprobat acordul care este defavorabil Ucrainei (și asta va fi, fără exagerare, o rușine pe viață).

Și este puțin probabil ca președintele să accepte să semneze un astfel de document din motive similare. În plus, Volodimir Zelenski este ostaticul unei promisiuni pe care a făcut-o în mai multe rânduri - că nu va semna acordul privind subsolul decât dacă acesta conține garanții specifice privind securitatea Ucrainei. Iar acestea nu există și nu ar trebui să existe în versiunea actuală a documentului, deoarece DFC nu este Pentagonul. Structura financiară din cadrul guvernului SUA nu oferă garanții de securitate.

Toate acestea pun Ucraina în fața unei alegeri dificile și este important să nu facem o greșeală în această situație, avertizează pravda.ua.

Dacă Ucraina acceptă acordul privind resursele, iar SUA și Rusia ajung la o înțelegere, Kievul ar putea rămâne fără resurse proprii și fără sprijin european – o combinație devastatoare.

În acest context, refuzul total al acordului ar avea consecințe semnificative pentru Ucraina, iar orice decizie în acest sens ar fi interpretată drept o declarație de conflict cu SUA. Refuzul riscă să adâncească criza de imagine a Ucrainei în fața lumii, deși va aduna sprijinul anumitor cercuri din societatea ucraineană.

Refuzul va trimite și un mesaj negativ Uniunii Europene și altor parteneri internaționali, ceea ce ar putea duce la pierderea unor ajutoare importante din partea acestora, subliniază pravda.ua.

De asemenea, refuzul ar putea provoca o ruptură mai mare cu administrația Trump, care ar fi cu greu de reparat și va afecta grav relațiile economice și politice ale Ucrainei cu SUA pe termen lung.

Soluția de compromis

Având în vedere toate aspectele în joc, opțiunea cea mai rezonabilă pentru Ucraina ar fi amânarea semnării acordului. Astfel, Kievul ar putea câștiga timp pentru a negocia condițiile și pentru a obține mai mult sprijin din partea altor actori internaționali, consideră publicația ucraineană. Dar SUA vrea un răspuns până săptămâna viitoare.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite