Trump confirmă că vrea să cumpere Groenlanda. Răspunsul premierului danez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Groenlanda nu este de vânzare, iar ideea în sine de a o vinde Statelor Unite este cu totul absurdă, a declarat duminică premierul danez, după ce un consilier în domeniul economic al preşedintelui Donald Trump a confirmat interesul SUA de a cumpăra cea mai mare insulă din lume, relatează Reuters.

„Groenlanda nu este de vânzare. Groenlanda nu este daneză. Groenlanda aparţine Groenlandei. Sper din toată inima că declaraţia de intenţie nu este una serioasă“, a spus prim-ministrul danez Mette Frederiksen presei în timpul unei vizite în Groenlanda.

Consilierul în domeniu economic al Casei Albe, Larry Kudlow, a confirmat duminică faptul că preşedintele american a discutat în privat cu consilierii săi chestiunea cumpărării insulei.

„N-aş vrea să mă exprim în privinţa unor rezultate concrete, mă limitez la a spune că preşedintele, care ştie nişte lucruri despre achiziţii imobiliare, inspectează o asemenea idee“, declarat Kudlow pentru Fox News.

„Iar Danemarca este cea care deţine Groenlanda, or Danemarca este un aliat, un loc strategic prin poziţia ei. În plus au o mulţime de minerale foarte valoroase“, a precizat consilierul în domeniu economic al Casei Albe.

Potrivit Sky News, Donald Trump a declarat reporterilor la New Jersey: „Am discutat despre asta. Danemarca e practic proprietarul insulei, suntem aliaţi buni ai Danemarcei, o protejăm aşa cum protejăm şi alte părţi ale lumii“.

„A apărut ideea asta - din punct de vedere strategic, sună interesant. Vom aduce asta în discuţie în Danemarca, dar nu arde“, a spus Trump.

„Se pot face multe, în principiu ar fi o tranzacţie imobiliară de amploare. E o chestiune care afectează destul de tare Danemarca, întrucât pierde aproape 700 de milioane de dolari în fiecare an“, a precizat Trump.

Tratatul în materie de apărare încheiat în 1951 între Danemarca şi SUA oferă drepturi armatei americane asupra bazei aeriene Thule din nordul Groenlandei.

Situată între Atlanticul de Nord şi Oceanul Arctic, insula e dependentă de sprijinul economic danez. Groenlanda îşi administrează afacerile interne, în timp ce Danemarca se ocupă de apărare şi politica externă.

„Este o discuţie absurdă, iar Kim Kielsen (premierul Groenlandei - n. red.) s-a exprimat suficient de clar în acest sens: Groenlanda nu este de vânzare. Aici orice conversaţie pe această temă se sfârşeşte“, a spus Frederiksen unui post de ştiri.

Vineri ministrul danez de Externe Ane Lone Bagger a declarat pentru Reuters: „Suntem deschişi pentru afaceri, dar nu suntem de vânzare“.

Trump va face o vizită oficială în Danemarca în septembrie. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite