Theodor Stolojan: „Nu e clar ce ar trebui să facă ministerul afacerilor europene”
0Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan se declară sceptic în legătură cu înfiinţarea unui minster al coordonării fondurilor europene, atâta timp cât atribuţiile acestuia nu au fost clarificate.
Theodor Stolojan a afirmat luni că decizia privind înfiinţarea unui minister care să coordoneze absorbţia fondurilor europene a fost amânată, fără a exista clarificări legate de modul de funcţionare a viitoarei instituţii.
„Cineva vine şi aruncă pe piaţă ideea unui minister al afacerilor europene. Foarte bine! Ideea poate fi bună, o au şi polonezii, şi bulgarii. Dar problema a fost aruncată şi amânată pentru septembnrie şi nimeni nu a spus clar ce ar trebui să facă acest minister. Să meargă la ministrul Anca Boagiu, care a condus şantiere în viaţa ei, şi s-o înveţe cum se iau banii europeni?", a afirmat Theodor Stolojan, luni, în cadrul dezbaterii "Starea afacerilor europene în România, la 5 ani de la aderare", organizată la Bruxelles de Clubul România-UE.
Europarlamentarul a atras atenţia asupra pericolului ca România să piardă o bună parte din finanţarea europeană, în cazul în care nu-şi va îmbunătăţi rapid performanţele privind rata de absorbţie.
„România vrea să obţină, în cadrul financiar 2014-2020, o poziţie măcar la nivelul din 2007-2013. Însă execuţia din actualul cadru financiar se revede acum şi nu înseamnă că banii care sunt alocaţi Romaniei nu pot fi folosiţi în altă parte. Dacă e se constată că România, cu tot ce va face de aici înainte, nu foloseşte decât 50 la sută din bani, fiţi convinşi că şi Comisia Europeană va gândi: îi lăsăm bugetul lor, dar banii îi folosim deja pentru alte proiecte finanţate de Uniunea Europeană", a spus Stolojan.
El a afirmat că tot ceea ce se întâmplă în ţară în legătură cu fondurile europene devine esenţial în perioada următoare.
„Am discutat în ultima săptămân cu mai mulţi coordonatori de proiecte, pentru a înţelege ceea ce se întâmplă. Şi vă spuin foarte clar: ceea ce se întâmplă se întâmplă în România. Ceea ce se cheamă birocraţia de la Bruxelles are termene, reguli, etape de parcurs foarte clare. Nu uitaţi că România a făcut Canalul Dunăre-Marea Neagră, combinatul de la Galaţi, a făcut rafinării. România a avut capacitatea de a realiza obiective mari de investiţii. Dintr-odată, această cpacitate a dispărut şi acum trebuie s-o reclădim", a declarat Stolojan.
Ideea înfiinţării unui minister care să coordoneze absorbţia fondurilor europene a apărut în urma consultărilor desfăşurate la Palatul Victoria între preşedintele Băsescu şi premierul Boc, ca urmare a slabelor performanţe ale României în acest domeniu. Înfiinţarea minsterului are susţinerea coaliţiei de guvernare, potrivit surselor politice de la Bucureşti. De asemenea, există susţinere din partea Comisiei Europene.