Țara în care natalitatea scăzută pune o „bombă cu ceas” în sistemul de pensii. Guvernul promite bani şi reduceri de taxe celor care fac copii
0Guvernul elen a adoptat joi un nou set de măsuri, care prevăd vouchere pentru creşă şi alocaţii mărite pentru copii, dar şi la reduceri de taxe, totul pentru a creşte natalitatea.
Grecia are una din cele mai scăzute rate ale natalităţii din Europa, o consecinţă a deceniului de criză economică, emigraţiei şi modificării atitudinilor în rândul tinerilor. Premierul a catalogat această situaţie drept o ameninţare naţională şi o „bombă cu ceas” pentru sistemul de pensii.
În acest context, autorităţile elene au prezentat joi mai multe măsuri destinate creşterii ratei natalităţii, variind de la vouchere şi alocaţii pentru copii, până la reduceri de taxe pentru noii părinţi, chiar dacă experţii pun sub semnul întrebării eficienţa acestor măsuri, informează Agerpres citând presa internaţională.
În prezent, Grecia cheltuie aproximativ un miliard de euro pe an pentru măsuri care să stimuleze natalitatea. Chiar şi aşa, în 2022, Grecia a înregistrat cel mai mic număr de naşteri din istorie.
Măsurile anunţate joi de ministerele Familiei, Internelor, Finanţelor şi Sănătăţii includ reduceri de taxe pentru noii părinţi, vouchere pentru creşe, majorarea salariului minim începând din 2025, majorarea pensiilor şi reduceri la plata contribuţiilor sociale.
În ciuda acestor „motivaţii financiare”, experţii în demografie şi chiar şi unii oficiali guvernamentali spun că mai este de parcurs un drum foarte lung.
„Este recunoscut faptul că o problemă demografică nu poate fi pur şi simplu rezolvată cu beneficii şi stimulente financiare”, a declarat adjunctul ministrului de Finanţe, Thanos Petralias.
Potrivit acestuia, rezolvarea problemei necesită, de asemenea, îmbunătăţirea sistemelor de educaţie şi sănătate, majorarea veniturilor şi un echilibru mai bun între muncă şi viaţă.
Scăderea ratei natalităţii este o problemă pentru guvernele din întreaga Europă, iar ţări precum Franţa, Italia, Norvegia şi Spania au cheltuit miliarde de euro pentru măsuri pro-natalitate fără efecte semnificative.
Măsurile anunţate de guvernul elen fac parte dintr-un plan mai amplu, care ar include locuinţe accesibile pentru tineri, stimulente financiare pentru reproducere asistată şi integrarea migranţilor în forţa de muncă.