Sute de medici străini se gândesc să plece din Marea Britanie din cauza taxelor mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de medici stăini iau în considerare să renunţe la Sistemul Naţional de Sănătate (NHS) în semn de protest faţă de faptul că sunt taxaţi mii de lire pentru vize şi asigurări de sănătate, pentru a putea lucra în Marea Britanie, informează The Guardian.

Medicii veniţi din toată lumea se gândesc să plece peste hotare, înfuriaţi de taxele mari. Regulile privind imigraţia presupun ca ei să plătească mii de lire pe lună pentru o viză de muncă  şi 400 de lire pe an pentru ca ei şi fiecare membru al familiei lor să folosească NHS.

Peste 500 de medici din afara Uniunii Europene şi-au exprimat îngrijorarea în declaraţii pentru EveryDoctor, o organizaţie condusă de medici, care are scopul de a îmbunătăţi felul cum această profesie este tratată.

Un medic NHS din India se numără printre cei care iau în considerare să plece peste hotare. „În ciuda faptului că NHS are nevoie de doctori mai mulţi, aceste politici transmit mesajul că medicii cu vize sunt cetăţeni de a doua clasă, nedoriţi şi complet dispensabili“.

„Vreau să continui să lucrez în NHS pentru că iubesc asta şi ceea ce înseamnă. Însă iau în considerare şi alte opţiuni. Sistemul de imigrare nu se poate aştepta ca noi să continuăm să luptăm ca să trăim aici, când ne pune piedici la fiecare pas“.

Medicii din afara UE27 vor ca taxele pe vize, care pot însuma mii de lire pe an pentru ei şi familiile lor, să fie micşorate sau eliminate cu totul, odată cu o suprataxă care s-a dublat recent la 400 de lire pentru fiecare membru al familiei unui medic venit din străinătate.

Eşecul în a reduce aceste taxe va exacerba lipsa deja gravă de medici din NHS, care afectează spitale şi cabinete pentru medicina de familie din toată Marea Britanie,au avertizat ei.

Medicul Julia Patterson de la EveryDoctor a declarat: „NHS recrutează activ medici din alte ţări şi totuţi aceste persoane foarte bine pregătite ajung în Marea Britanie şi sunt tratate foarte prost. Aceste taxe mari pe vize, combinate cu suprataxa NHS creează o situaţia foarte dificilă din punct de vedere financiar pentru mii de doctori. Nu ne putem permite să pierdem expertiza şi experienţa lor“.

Siti Ibrahim, medic generalist începător în Yorkshire, care provine din Malaysia, va fi nevoită să plătească 11.400 de lire sterline în luna august – dacă va decide să rămână în Regatul Unit. În aceşti bani intră 4.200 de lire pentru o nouă viză de trei ani şi o plată în avans pentru trei ani care însumează suprataxa IHS pentru ea, soţul său şi patru copii.

Din cei 300.030 de medici din Marea Britanie, înregistraţi la Consiliul Medical General, 81.427 – aproape unul din trei - şi-au obţinut diploma în medicină într-o ţară din afara Spaţiului Economic European (SEE). Acest număr este aproape de trei ori mai mare decât cei 32.468 din NHS care provin din interiorul SEE.

Mai multe organizaţii importante din NHS au susţinut apelul făcut de EveryDoctor la Ministerul de Interne pentru a revizui aceste taxe. „Operăm pe o piaţă internaţională extrem de competitivă. Orice lucru –inclusiv taxe şi suprataxe în plus – care îngreunează posibilitatea personalului de peste hotare de a veni şi de a lucra pentru NHS şi de a rămâne în Marea Britanie nu este de ajutor“, a declarat Chris Hopson, directorul executiv al NHS Providers.

„Avem nevoie de o abordare mai înţeleaptă a guvernului faţă de recrutarea internaţională şi, alături de colegii noştri din sectorul asistenţei sociale, sperăm că guvernul va putea îmbunătăţi situaţia, având în vedere propunerile pe care le-am înaintat“, a declarat Danny Mortimer, director executiv la NHS Employers.

Ministerul de Interne a lăudat rolul muncitorilor imigranţi în NHS, dar a negat că ar merita să fie scutiţi de suprataxă. „Este corect să contribuie la buna funcţionare a NHS, aşa cum fac şi alţi furnizori de servicii publice esenţiale, precum profesorii“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite