SUA şi Germania au început să se contreze şi în problema Balcanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Controverse între Berlin şi Washington, pe tema întâlnirii Belgrad-Pristina de la Casa Albă. Diplomatul german Wolfgang Ischinger a reacţionat pe Twitter, fiind revoltat că emisarul special al preşedintelui SUA pentru dialogul Belgrad-Pristina, Richard Grenell, organizează o întâlnire a reprezentanţilor Belgradului şi Pristinei, la 27 iunie, la Casa Albă, fără a exista o coordonare cu Uniunea Europeană.

 Printre altele, Grenell a răspuns că sunt necesare acţiuni, nu doar discuţii. „Fără o coordonare cu UE? Ce s-ar întâmpla, dacă UE ar negocia în domeniul liberului schimb, cu talibanii?” – a scris Ischinger, iar Grenell a reacţionat întrebând de ce Ischinger nu a propus UE să întreprindă paşi pentru liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii Kosovo.

„Salutăm orice acţiune, nu doar discuţiile” – a postat Grenell, făcând aluzie la ineficienţa UE în dialogul Belgrad-Pristina şi adăugând că „popoarele din Kosovo şi Serbia merită să progreseze”. Ischinger, preşedinte al Coferinţei Internaţionale pentru politici de securitate de la Munchen,  nu crede că există motive pentru care UE şi SUA nu ar avea o abordare comună. „Amintiţi-vă de Bosnia în 95, de Kosovo în 98/99, de Kosovo în 2007. Atunci aveam un motto comun – Împreună – şi a funcţionat. Mă tem că de această dată nu se va sfârşi bine” – a subliniat Ischinger.

Emisarul american pentru Serbia şi Kosovo, Richard Grenell, a declarat luni că Belgradul şi Pristina au acceptat o întâlnire la Casa Albă pentru a încerca relansarea dialogului blocat de peste un an, notează AFP.

Reuniunea a fost anunţată pe Twitter de Richard Grenell, emisarul numit de preşedintele american, Donald Trump, pentru a promova dialogul dificil dintre Serbia şi fosta sa provincie.

„O veste excelentă”, a scris Richard Grenell. „Am primit un angajament din partea guvernelor din Kosovo şi Serbia” pentru a pune capăt luptelor diplomatice „astfel încât să se întâlnească pe 27 iunie la Washington, la Casa Albă, pentru discuţii despre Dialog”, potrivit diplomatului american.

Niciunul din cele două guverne nu a confirmat deocamdată această reuniune, chiar dacă preşedintele kosovar, Hashim Thaci, a salutat invitaţia pe Twitter.

Cei doi inamici din războiul de independenţă din 1998-1999 au demarat discuţii de normalizare sub egida Uniunii Europene în urmă cu aproape zece ani, dar acest dialog este la punct mort de la sfârşitul lui 2018, când Pristina a impus taxe de 100% asupra produselor importate din Serbia.

Pentru a încerca să obţină reluarea negocierilor, Richard Grenell a exercitat importante presiuni asupra celor două părţi, şi în special la Pristina, care a anulat de curând taxele vamale în cauză.

Belgradul nu a răspuns unei solicitări de comentariu. Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat însă cu câteva ore mai devreme că „nu exclude posibilitatea” de a se deplasa la Washington după o vizită prevăzută la Moscova, la 23 iunie.

Rusia sprijină Serbia în refuzul de a recunoaşte independenţa fostei sale provincii, proclamată în 2008.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite