Spioni subacvatici. Putin plasează senzori secreți în apele britanice pentru a urmări submarinele nucleare ale Marii Britanii

0
Publicat:

Apele britanice sunt din ce în ce mai mult monitorizate de tehnologia subacvatică a Kremlinului, iar oficialii britanici sunt în alertă maximă. Recent, au fost descoperiți senzori de spionaj ruși, despre care se crede că sunt folosiți pentru a urmări submarinele nucleare ale Marii Britanii.

Submarin nuclear britanic/ FOTO:X@DefensorFideiPL
Submarin nuclear britanic/ FOTO:X@DefensorFideiPL

Potrivit unui raport al Sunday Times, descoperirea acestor dispozitive a fost considerată un risc major la securitatea națională, dar informațiile au fost păstrate confidențiale până acum. Unele dintre aceste dispozitive au fost găsite pe țărm, iar altele au fost detectate de navele de vânătoare de mine ale Marinei Regale.

Surse din domeniul apărării suspectează că aceste echipamente au fost instalate pentru a aduna informații despre cele patru submarine de clasă Vanguard ale Marii Britanii, care transportă rachete nucleare și sunt destinate să opereze nedetectabile, constituind astfel elemente cheie ale descurajării britanice în fața unei eventuale agresiuni nucleare.

„Război în zona gri”

Ministerul britanic al Apărării consideră că Rusia ar fi pus la cale o amplă campanie de „război în zona gri” (greyzone warfare), vizând infrastructuri critice precum cabluri de comunicații, conducte și alte bunuri subacvatice vitale.

Anul trecut, navele rusești au fost surprinse de mai multe ori în apropierea infrastructurii sensibile, inclusiv nava Iantar, despre care se presupune că este un vas de spionaj ce a fost văzut „plimbându-se” în jurul conductelor și cablurilor de internet din Marea Irlandei. Atunci, navele de război ale Marinei Regale și avioanele de patrulare ale RAF au urmărit nava Iantar, care se afla deasupra unor cabluri subacvatice esențiale ce leagă Irlanda de Marea Britanie.

În plus, au fost detectate vehicule subacvatice fără echipaj rusesc care operau în apropierea cablurilor de comunicații, iar cercetările sugerează că superiahturi aflate în proprietatea oligarhilor ruși ar fi fost folosite pentru astfel de operațiuni de spionaj subacvatic.

Un oficial citat de The Sunday Times a comparat aceste activități cu o „nouă cursă spațială”, subliniind că „acesta este un domeniu acoperit de secret și subterfugiu, dar există suficient fum pentru a sugera că undeva se află focare de interes”.

Navele rusești au devenit o prezență constantă în apropierea apelor britanice

În ultimul an, cel puțin 11 cabluri de internet din Marea Baltică au fost deteriorate, unele fiind afectate de ancore de nave, ceea ce amplifică îngrijorările privind intențiile Rusiei. De asemenea, navele rusești au devenit o prezență constantă în apropierea apelor britanice.

În martie, HMS Cattistock și un elicopter Wildcat au fost trimise pentru a monitoriza nava de cercetare Amiral Vladimirski, despre care s-a dezvăluit în 2023 că ar fi un vas de spionaj ce caută sursele de energie și legăturile de internet ale Marii Britanii. Navele de război HMS Somerset și alte unități ale Marinei Regale au fost, de asemenea, mobilizate pentru a escorta navele rusești, inclusiv o navă de desant care se întorcea din Marea Mediterană.

„Atlantic Bastion” și „Cabot”

Ca răspuns, liderii militari britanici pregătesc acum o nouă operațiune, „Atlantic Bastion”, care va implica resurse aeriene, terestre și maritime pentru a patrula apele Marii Britanii și Atlanticul de Nord. De asemenea, un proiect pe termen scurt, denumit „Cabot”, va pune în aplicare primele măsuri în colaborare cu companiile private care depind de infrastructura subacvatică.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a declarat: „Suntem dedicați să îmbunătățim securitatea infrastructurii critice offshore și să întărim răspunsul nostru pentru a ne asigura că navele și avioanele rusești nu vor mai putea opera în secret aproape de Marea Britanie sau de teritoriile NATO. Folosind noi tehnologii, precum inteligența artificială, și coordonând patrulele cu aliații noștri, vom continua să protejăm securitatea națională.”

În paralel, cablurile subacvatice, cu un diametru similar cu cel al unei țevi de grădină, rămân o vulnerabilitate majoră. De-a lungul timpului, aceste cabluri au fost un punct de maximă importanță pentru comunicarea globală, iar orice atac asupra lor ar reprezenta o amenințare existențială la securitatea globală.

Pe de altă parte, Rusia pare să fi înzestrat flota sa cu submarine specializate în tăierea cablurilor subacvatice, având în dotare submarine precum Losharik, cel mai modern dintre acestea, cu o capacitate excepțională de a opera la adâncimi impresionante. Submarinele sunt folosite de Kremlin pentru a rupe legăturile esențiale de comunicație ale țărilor occidentale, iar incidentul tragic din 2019, când 14 marinari au pierit la bordul Losharik, a ridicat și mai multe semne de întrebare asupra misiunilor secrete la care sunt supuse aceste nave.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite