Șoigu, vizită în Crimeea. Ministrul rus al apărării a cerut consolidarea mijloacelor de protecție împotriva dronelor ucrainene
0Ministrul apărării rus Serghei Şoigu a vizitat sâmbătă peninsula ucraineană Crimeea cu prilejul marcării a 10 ani de la "reunificarea" cu Rusia, aşa cum califică Moscova anexarea ilegală a acestui teritoriu ucrainean în 2014.
![Ministrul rus al apărării Serghei Șoigu FOTO EPA-EFE](https://cdn.adh.reperio.news/image-b/b01d6f57-f08e-407f-b0cd-57ce4738a465/index.jpeg?p=a%3D1%26co%3D1.05%26w%3D700%26h%3D750%26r%3Dcontain%26f%3Dwebp)
"Ministrul apărării din Rusia, generalul Serghei Şoigu, în cadrul unei călătorii de lucru în Districtul Militar Sud, a ascultat un raport al comandanţilor Flotei Mării Negre de la postul de comandă", a informat sâmbătă Ministerul Apărării rus într-un comunicat citat de EFE.
Sediul flotei ruse se află în portul Sevastopol din Crimeea, aminteşte agenţia de presă spaniolă, preluată de Agerpres. Totodată, ministrul rus a inspectat construcţia unui spital militar.
Potrivit unui sondaj publicat săptămâna aceasta, 86% dintre ruşi susţin în continuare "reunificarea" Crimeei cu Rusia la zece ani de la anexare. În acelaşi timp, 85% dintre cetăţenii chestionaţi au apreciat că anexarea peninsulei, care a devenit parte a Ucrainei în timpul URSS, a dovedit capacitatea Rusiei de a-şi apăra interesele naţionale.
La 18 martie 2014, preşedintele rus Vladimir Putin a semnat tratatul de anexare a peninsulei ucrainene şi a oraşului-port Sevastopol în urma unui referendum nerecunoscut de majoritatea membrilor comunităţii internaţionale în care, conform Moscovei, nu mai puţin de 96,5% dintre locuitorii Crimeii s-au pronunţat în favoarea "reunificării" cu Rusia.
Putin este aşteptat să participe luni la un miting în Piaţa Roşie pentru a marca această aniversare. De altfel, Kremlinul a anunţat sâmbătă că şeful statului rus i-a felicitat pe liderii peninsulei ucrainene ocupate. Putin i-a sunat pe liderul Crimeii, Serghei Aksionov, şi pe primarul Sevastopolului, Aleksei Ceali.
Atât oficiali din Crimeea, cât şi cei de la nivel federal au afirmat sâmbătă că anexarea peninsulei a împiedicat Statele Unite să înfiinţeze o bază navală pe acest teritoriu ucrainean, ceea ce i-ar fi garantat controlul asupra Mării Negre, o ameninţare directă, potrivit lor, la adresa securităţii Rusiei.
Rusia vrea să-şi consolideze apărarea în Marea Neagră împotriva dronelor ucrainene
Ministrul apărării rus a ordonat forţelor sale navale din Marea Neagră să-şi sporească puterea de foc şi să-şi intensifice pregătirea pentru a contracara mai bine dronele ucrainene, care au reuşit să provoace probleme serioase puternicei flote a Moscovei, relatează duminică AFP.
Serghei Şoigu, care a vizitat trupele într-un loc nespecificat, a cerut "instalarea de putere de foc suplimentară, mitraliere de mare calibru pentru a învinge dronele inamice", potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Apărării rus difuzat duminică.
"Personalul trebuie antrenat în fiecare zi" şi în special pentru "a respinge atacurile din aer şi cele de la ambarcaţiuni fără pilot", a adăugat el.
În doi ani de conflict pe scară largă, Ucraina a avut o serie de succese împotriva flotei ruse din Marea Neagră, ceea ce i-a permis să redeschidă un coridor maritim pentru a exporta cereale ucrainene.
Armata ucraineană a afirmat la începutul lunii februarie că aproximativ o treime din navele de război ruseşti au fost "neutralizate" în această zonă.
Ucraina a bombardat şi sediul Flotei Mării Negre din Sevastopol din Crimeea în septembrie 2023, iar în primăvara anului 2022, la începutul conflictului, a reuşit să scufunde Moskva, nava amiral a flotei ruse.
Potrivit presei ruse, comandantul flotei ruse, Nikolai Evmenov, a fost recent demis din funcţie şi înlocuit cu Aleksandr Moiseev, până acum în fruntea Flotei de Nord.
Întrebat despre această chestiune luni, Kremlinul a refuzat să comenteze, dar nici nu a dezminţit informaţia, notează AFP.