Putin ordonă armatei ruse să înainteze mai adânc în interiorul Ucrainei. Rușii au masat peste 260.000 de militari pentru o nouă ofensivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Într-o discuţie cu ministrul său al apărării, Serghei Şoigu, retransmisă de mass-media rusă, Putin a susţinut că noul comandant-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a ordonat retragerea trupelor sale din Avdiivka abia după ce acestea au început să „fugă în dezordine”, lăsând în urmă soldaţi răniţi care acum sunt prizonieri, liderul de la Kremlin asigurând că aceştia vor fi trataţi de Rusia „respectând strict convenţiile internaţionale (...), în condiţii demne”. Însă Ucraina a cerut mai devreme Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) şi ONU să investigheze ca posibilă crimă de război o presupusă execuţie a şase soldaţi ucraineni răniţi care ar fi fost ucişi de trupele ruse în timp ce negociau cu acestea predarea.

Vladimir Putin și Serghei Șoigu Foto AFP
Vladimir Putin și Serghei Șoigu Foto AFP

„În ce priveşte situaţia generală la Avdiivka, este un succes absolut. Vă felicit. Trebuie continuat!”, i-a indicat Putin ministrului Şoigu. „Dar înaintarea trebuie să fie bine pregătită, susţinută cu arme, echipamente de luptă şi muniţii”, a mai ordonat preşedintele rus.

Pe de altă parte, ministrul Şoigu a susţinut că trupele ruse au reuşit să lichideze capul de pod creat de armata ucraineană în octombrie anul trecut pe malul stâng al fluviului Nipru, în satul Krînki din regiunea Herson, pe frontul din sudul Ucrainei, informație dezmințită de Kiev.

Ministerul Apărării rus a anunţat miercuri că armata sa şi-a îmbunătăţit poziţiile de-a lungul întregului front din Doneţk (estul Ucrainei) şi a ocupat "poziţii mai avantajoase" în sectorul Avdiivka, nu departe de oraşul Doneţk, capitala regiunii omonime.

"Pe frontul din Doneţk, unităţi ale Grupului militar Sud şi-au îmbunătăţit poziţiile pe linia frontului" şi au atacat trei brigăzi ucrainene în localităţile Belohirivka, Kleşcivka şi Razdolivka, a precizat comandamentul rus în raportul său zilnic.

În plus, în sectorul Avdiivka, important bastion ucrainean cucerit în weekend, militarii Grupului Centru "au ocupat poziţii mai avantajoase" şi au "hărţuit" patru brigăzi ucrainene în localităţile Rozivka şi Vodiane, tot în regiunea Doneţk.

Potrivit Ministerului Apărării, armata rusă ar fi cauzat 875 de victime în rândul forţelor ucrainene de-a lungul frontului din Doneţk şi au distrus tancuri, vehicule blindate, artilerie şi echipamente inamice.

Rușii au masat peste 260.000 de militari pentru a sparge frontul

Moscova are în prezent masați peste 260.000 de militari de-a lungul liniei frontului ucrainean, o forță de luptă comparabilă cu cea de la declanșarea invaziei în Ucraina în urmă cu doi ani.

Această concentrare de trupe arată că Moscova e gata să declanșeze o amplă ofensivă, în condițiile în care armata rusă testează deja apărarea ucraineană pe cinci direcții de atac.

Conform unei hărți realizate de un grup de experți militari finlandezi, numai în regiunea Kupiansk rușii au o superioritate în artilerie de cel puțin 7:1. Aici, rușii au masat două armate, inclusiv Armata 1 de Gardă Tancuri, considerată una de elită a Rusiei, desemnată cu apărarea Moscovei în caz de război cu NATO, refăcută după ce a suferit pierderi grele în același sector al frontului în toamna anului 2022.

Astfel, în sudul frontului ucrainean, rușii au, conform estimărilor ucrainene, 40.000 de militari în zona Mariupol.

În zona Bahmut, forțele Moscovei numără în jur de 62.000 de militari. În Avdiivka, trupele ruse sunt estimate în prezent la circa 50.000 de militari. Cu toate acestea, conform unei estimări a serviciilor militare britanice de informații, acestea nu dispun de capacitatea de a continua acțiunile ofensive în această zonă a frontului și au nevoie de cel puțin câteva săptămâni pentru odihnă și refacere.

În zona Kupiansk, din estul Ucrainei, rușii au masat o forță impresionantă, alcătuită din două armate, ce însumează în jur de 110.000 de militari, conform unei analize OSINT (Open Source Intelligence - informații provenit din surse deschise n.r.) realizate de un grup de analiză - The Black Bird Group - alcătuit din experți militari finlandezi.

Experții finlandezi sunt aceiași care au avertizat anul trecut asupra dificultăților pe care trupele ucrainene urmau să le întâmpine în încercarea de spargere (nereușită) a liniei „Surovikin”, în cadrul contraofensivei de vară a Kievului.

Rusia profita de intazrierea ajutorului pemntru ucraina jpeg

Apărarea ucraineană riscă să fie copleșită

În prezent, în regiunea Kupiansk, rușii au adus Armata 1 de Gardă Tancuri și Armata 6 de Arme Combinate (infanterie mecanizată și tancuri). Acestea numără peste 7 brigăzi ori regimente de artilerie (clasică, reactivă sau autopropulsată). Comparativ, ucrainenii pot opune acestora o singură brigadă de artilerie.

Celor două armate ruse ucrainenii le opun 10 brigăzi de infanterie mecanizată sau tancuri, o brigadă de artilerie și alte 2 brigăzi de infanterie ținute în rezervă. În schimb, rușii țin în rezervă cel puțin 6 regimente de infanterie motorizată sau mecanizată.

Dacă Armata 1 Gardă Tancuri a Rusiei s-ar angaja complet în ofensivă, linia de apărare ucraineană e în risc de a fi tăiată și copleșită.

Rușii testează apărarea ucraineană în cinci zone ale frontului

Rușii și-au intensificat atacurile fix în regiunea vizată de contraofensiva ucraineană din vara anului trecut. Estimările experților se bazează inclusiv pe imagini provenite de la sateliți civili care arată, în timp, evoluția frontului și zonele sale fierbinți, în funcție de numărul de cratere produse de exploziile obuzelor de artilerie. Armata 1 de Gardă Tancuri își concentrează forțele pe direcția Kupiansk pe o zonă de 30 de kilometri a frontului.

Per ansamblu, se pare că Armata 1 Gardă Tancuri s-a recuperat după înfrângerea suferită în timpul contraofensivei ucrainene de la Harkov - toamna lui 2022 - dar rămâne de văzut dacă rușii sunt capabili să pună la punct și să desfășoare o operațiune ofensivă în viitorul apropiat, spun analiștii. O astfel de operațiune ofensivă presupune, pe lângă simpla concentrare a trupelor, operațiuni de deminare și curățare a terenului de obstacole, distrugerea artileriei adverse și o coordonare extrem de bine pusă la punct între unități.

Până în acest moment, rușii nu au demonstrat că pot realiza o astfel de coordonare între infanterie, blindate și artilerie, specifică acțiunilor și manevrelor de mari unități de blindate.

Concomitent, rușii atacă în prezent pe cinci direcții și și-au intensificat atacurile în regiunea Zaporojie. Armata ucraineană a raportat luni tiruri intense din partea trupelor ruse în apropiere de Robotîne, un sat din regiunea Zaporojie, în sudul Ucrainei, localitate asupra căreia trupele ucrainene au preluat controlul în contraofensiva din vara trecută.

Rusia pierde șapte avioane de luptă într-o săptămână

Rusia utilizează mai puține avioane de luptă în Ucraina după ce a suferit pierderi majore în ultima săptămână.

Forțele Aeriene ale Forțelor Armate Ucrainene au anunțat, marți că au doborât un avion de luptă rusesc Su-34 și o altă aeronavă rusească - un Su-35 - a scăpat la limită de focul antiaerienei ucrainene, efectuând manevre pentru evitarea rachetei. Cu această ultimă lovitură, vorbim deja de al șaptelea avion modern doborât în ​​ultimele 7 zile. Pe 17 februarie, Forțele Armate au distrus două Su-34 și un Su-35 , iar a doua zi un alt avion de luptă Su-34 . Pe 19 februarie, ucrainenii au doborât un Su-34 și un Su-35S în direcția est. Oleksandr Tarnavski, comandantul grupării forţelor armate ucrainene Tavria, care a apărat oraşul, a declarat că în timpul atacului asupra Avdiivkăi armata rusă a pierdut peste 47.000 de soldaţi, 364 de tancuri, cinci avioane, 248 de sisteme de artilerie şi 748 de vehicule blindate. Unii dintre bloggerii militari ruşi au estimat însă că din octombrie 2023 până în februarie 2024, Rusia a pierdut la Avdiivka aproximativ 16.000 de soldaţi, conform „The Moscow Times“.

Succesul Rusiei la Avdiivka este, în opinia lui Jens Stoltenberg, un rezultat al cooperării cu Iranul şi Coreea de Nord, dar şi al creşterii producţiei şi al mobilizării de forţe suplimentare. Aceasta este, de asemenea, un semnal pentru aliaţi să continue să sprijine mai activ Ucraina, a subliniat secretarul general al NATO.

În acelaşi timp, Ucraina trebuie să mobilizeze personalul necesar pentru a continua lupta împotriva invadatorilor ruşi.

Potrivit unor analişti militari occidentali, după capturarea oraşului Avdiivka, complet distrus, forţele ruse ar putea ataca Pokrovsk, un centru logistic major al armatei ucrainene din regiunea Doneţk, notează Unian.

Rusia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite