Schimbări radicale după moartea Reginei. Ce se întâmplă cu bancnotele și cu timbrele din Marea Britanie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moartea Reginei Elisabeta a II-a aduce schimbări în Regatul Unit. Imnul național, steagurile, bancnotele, timbrele poștale și multe altele vor suferi modificări.

Moartea reginei Elisabeta a II-a aduce schimbări în Regatul Unit / Foto Arhivă
Moartea reginei Elisabeta a II-a aduce schimbări în Regatul Unit / Foto Arhivă

Steagul regal

De la steagurile care flutură în fața secțiilor de poliție din Marea Britabie, până la cele folosite pe navele militare vor fi înlocuite.

Regimentele militare au abordat „culorile reginei”, multe dintre acestea având și un EIIR brodat cu aur. 

De asemenea, țările unde regina rămâne șef de stat, respectiv Australia, Canada și Noua Zeelandă, au steaguri personale ale acesteia, care erau folosite când venea în vizită.

Experții susțin că cel mai probabil, steagul regal — cel care flutură unde se află monarhul în reședință — să fie schimbat.

Cel folosit de regină include un sfert reprezentând Scoţia (un leu rampant), unul pentru Irlanda (o harpă) şi două reprezentând Anglia (trei lei pasanţi), dar niciun simbol pentru Ţara Galilor.

Bancnote

În prezent, în Regatul Unit sunt peste 4,5 miliarde de bancnote în lire sterline cu chipul reginei, în valoare totală de 80 de miliarde de lire sterline.

Acestea vor fi înlocuite cu altele care să conțină chipul noului rege, iar procesul va dura undeva la 2 ani.

Bancnote cu chipul lui Charles / Foto 8note, coinworld, Stamp Collection, Wikipedia Commons
Bancnote cu chipul lui Charles / Foto 8note, coinworld, Stamp Collection, Wikipedia Commons

Atunci când Regina Elisabeta a II-a a fost încoronată, în anul 1952, monarhul nu apărea pe bancnote. Acest lucru s-a schimbat în 1960 când chipul reginei a apărut pe bancnotele de 1 liră sterlină, într-o imagine creată de Robert Austin.

În prezentul, regina apare, de asemenea, pe unele bancnote de 20 de dolari în Canada, pe monedele din Noua Zeelandă şi pe toate monedele şi bancnotele emise de banca centrală din Caraibe de Est, precum şi pe alte părţi ale Commonwealth-ului, scrie The Guardian.

Imnul național

Imnul național reprezintă una dintre cele mai importante schimbări care va avea loc după moartea reginei. Vor fi modificate versurile „God save our gracious Queen" la „God save our gracious King".

Imnul Regatului Unit este folosit din anul 1745, când a fost compusă versiunea: „Dumnezeu să-l salveze pe marele George, regele nostru, Trăiască regele nostru nobil, Dumnezeu să-l salveze pe rege".

Blazonul regal

Blazonul regal, care prezintă un leu și un unicorn de-o parte și de alta a unui scut, e utilizat la scară largă în sediul guvernului și în documente oficiale, iar orice schimbare ar fi costisitoare, dar neapărat necesară.

Blazonul ar urma să fie schimbat dacă noul monarh decide să reprezinte Țara Galilor pe scut, în conformitate cu orice modificare a standardului regal.

Cutii poștale și timbre

Cutiile poștale Royal Mail care poartă cifrul regal al Reginei Elisabeta, ER, cel mai probabil nu vor fi înlocuite. Unele cutii poștale cu cifrul GR al Regelui George al VI-lea sunt folosite până în zilele noastre, la 70 de ani de la moartea regelui. Oficiul Poștal al Regatului Unit va schimba însă ștampilele, fiind folosită o imagine de profil a noului monarh.

Jurămintele de credință

Parlamentarii nu au voie să stea în Camera Comunelor, să vorbească în dezbateri, să voteze sau să primească un salariu decât dacă jură credință coroanei. Din 1952, formularea este: „Eu (numele Membrului) jur pe Dumnezeu atotputernic că voi fi credincios și cu adevărat loial Majestății Sale Regina Elisabeta, moștenitorilor și succesorilor ei, conform legii. Așa să mă ajute Dumnezeu."

Parlamentarii și colegii lor vor trebui să depună un nou jurământ succesorului ei. Noilor cetățeni britanici li se cere, de asemenea, să jure  „credință adevărată Majestății Sale Regina Elisabeta a doua, moștenitorilor și succesorilor ei”, iar Ministerul de Interne probabil va modifica această formulare.

Commonwealth 

Moartea reginei este un moment precar pentru o parte din Commonwealth-ului Marii Britanii, dintre care 14 țări îl recunosc pe monarh ca șef al statului.

În multe cazuri, constituțiile lor precizează că regina, în mod specific, este șefa statului. În aceste țări, constituțiile vor trebui modificate pentru a se referi la succesorul ei.

În țări precum Jamaica, unde există o mișcare republicană puternică, și Belize, aceste modificări constituționale vor necesita și un referendum, potrivit experților din Commonwealth.

Este așteptat un moment politic periculos pentru noul monarh, care, după ce Barbados a devenit republică în 2021, s-ar putea confrunta cu pierderea unei alte părți proeminente a Commonwealth-ului din Caraibe.

De asemenea, numele Reginei este înscris în nenumărate alte legi care vor necesita reformulare, un proces nici ușor, nici ieftin, în special pentru țările mai mici care nu își angajează proprii redactori legislativi.

Printre monarhiile constituționale, Australia, Canada și Noua Zeelandă au măsuri în vigoare, astfel încât noul monarh să devină automat șef de stat.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite