Scandalul anticoncepţionalelor „Diane 35“ ia amploare în Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comercializate în Franţa încă din 1982 sub numele „Diane“, devenite „Diane 35“ cinci ani mai târziu, aceste anticoncepţionale reprezintă de fapt un tratament contra acneei.

Riscul accidentelor tromboembolice pe care administrarea acestor pilule contraceptive îl presupune este cunoscut. Acetatul de ciproteron din pilule conduce la un risc de aproape şapte ori mai crescut de a suferi de tromboză venoasă în cursul primului an de utilizare, potrivit unor date publicate în 2009.

Semnalele de alarmă, scrie „Le Monde“, au fost numeroase, atât în Franţa, cât şi în străinătate. Revista „Prescrire“ a avertizat în 1982 cu privire la „riscul ca acest medicament antiacneic să devină un contraceptiv răspândit“.

În Canada, unde pilulele Diane 35 sunt comercializate din 1998, autorităţile sanitare au fost puse în gardă în 2005 pentru a „descuraja promovarea sau utilizarea acestui medicament ca metodă contraceptivă“.

Medicamentele au fost promovate în acest fel din raţiuni de marketing, deoarece „99% din tineri iau medicamentul pe post de contraceptiv“, potrivit vicepreşedintelui Comisiei Agenţiale Naţionale a Medicamentului din Franţa.

Pe 27 ianuarie, Agenţia Naţională a Medicamentului a anunţat patru decese legate de folosirea medicamentelor Diane 35.

Pilula Diane 35 produsă de laboratoarele Bayer este un tratament contra acneei prescris şi ca metodă contraceptivă. Grupul farmaceutic german a amintit că riscul de tromboză legat de urmarea acestui tratament este „cunoscut şi indicat în mod clar“ în cadrul prospectului.

Pe 28 ianuarie, Agenţia Naţională a Medicamentului a anunţat că trebuie oprită folosirea medicamentului în acest scop, deoarece deşi funcţionează pentru a îndepărta acneea, riscurile sunt unele mult prea mari şi există „alte opţiuni terapeutice“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite