Scandalul agenţiilor europene: Demiteri în Franţa, critici în Austria: unele agenţii ale UE trebuie închise şi înlocuite cu „nimic”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Faţada sediului Agenţiei  Europene de Mediu  de la Copenhaga a fost  împodobită cu plante în valoare de  300.000 de euro
Faţada sediului Agenţiei Europene de Mediu de la Copenhaga a fost împodobită cu plante în valoare de 300.000 de euro

După mai multe posibile conflicte de interese semnalate de europarlamentarul român Monica Macovei la vârful unor agenţii europene care au bugete de milioane de euro, criticile se înmulţesc şi apar primele demisii.

Eric Abadie, unul dintre experţii de top ai Agenţiei Europene care autorizează medicamentele, a demisionat după ce a fost concediat de Autoritatea naţională de reglementare din acelaşi domeniu din Franta, ea însăşi implicată în scandaluri legate de substanţe considerate otrăvitoare pentru tratarea diabetului şi de implaturile mamare, notează EuObserver.

Eric Abadie, specialist francez în diabet şi afecţiuni ale inimii asociate acestei boli a prezidat timp de cinci ani, un grup de experţi care acorda consultanţă ştiinţifică Agenţiei Europene pentru Medicamente în autorizarea vânzării de produse farmaceutice noi pe piaţa UE.

Reprezentanţii Agenţiei Europene a Medicamentului, cu sediul la Londra, au precizat pentru EuObserver, că nu au cunoştinţă de acuzaţii penale împotriva lui Eric Abadie. Potrivit oficialilor agenţiei nu ar exista niciun conflict de interese între faptul că un expert naţional este consultant şi pentru agenţia europeană şi a adăugat că există mai multe astfel de situaţii. Potrivit agenţiei franceze, expertul Abadie şi-ar fi pierdut postul în urma reorganizării instituţiei decisă în decembrie anul trecut în mijlocul scandalului implaturilor mamare. Agenţia franceză a fost acuzată că ar fi dat undă verde implanturilor cu silicon industrial toxic din cauza cărora un mare productor francez a intrat în faliment. Oficialii agenţiei franceze au refuzat însă să explice dacă există vreo legătură între acest scandal, cel al unui medicament pentru diabet ulterior retras de pe anumite pieţe şi expertul al cărui post a fost restructurat.

Opace, cheltuitoare, predispuse la conflicte de interese: independenţa celor două duzini de agenţii specializate ale UE prezintă probleme atât din punct de vedere financiar cât şi al controlului democratic, denunţa săptămîna trecută, Die Presse, preluat de presseurope.com

Trei agenţii europene nu au primit undă verde pentru descărcarea de gestiune pe 2010 din cauza unor cheltuieli dubioase şi considerate "exagerate". Citeşte detaliile raportului Monicăi Macovei, europarlamentarul resposabil pe acest subiect.

"Exact 6157 de euro: atâta costă o şedinţă a Consiliului AESA, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor. Pe persoană. Nu se ştie dacă cei cincisprezece membri ai consiliului de administraţie au fost duşi la Parma [sediul AESA] cu lectica, sau dacă au gustat ouă de prepeliţă în timp ce răsfoiau programul zilei. Datorită Monicăi Macovei, europarlamentarul român specializat în lupta împotriva corupţiei - concepţia acestor oameni de funcţia lor. Numai în 2010, AESA a cheltuit 49 de milioane de euro pentru contracte externe "de comunicare şi management", mai scrie Die Presse.

Şi nu este singura anomalie constatată în agenţiile europene - în număr de 24. Fostul şef al Agenţiei Europene pentru Medicamente de la Londra, Thomas Lönngren, a intrat foarte natural în industria farmaceutică la începutul acestui an. Iar Mella Frewen, care a fost mult timp lobbyist la Bruxelles al fabricantului american de seminţe Monsanto, acum însărcinată cu lobby-ul industriei agroalimentare, este pe cale să intre în consiliul de Agenţiei Europene pentru Siguranţa Alimentului.

Vezi site-urile oficiale ale agenţiilor europene din fiecare stat membru: ce fac şi cât cheltuiesc

Chiar şi politicienii austrieci, cărora le place atât de mult să-i vorbească de rău pe "funcţionarii de la Bruxelles", se grăbesc să-şi dea acordul. Când Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a fost înfiinţată la Viena, pe 1 martie 2007, membrii guvernului se întreceau în care mai de care declaraţii entuziaste. Ministrul de externe, Ursula Plassnik, şi-a îngăduit să declare că înfiinţarea Agenţiei pentru Drepturi Fundamentale "va consolida şi mai mult poziţia Vienei ca sediu al organizaţiilor internaţionale majore".

Cancelarul federal Alfred Gusenbauer a vorbit despre un "semnal trimis de UE bărbaţilor şi femeilor". Dar Agenţia pentru Drepturile Fundamentale nu s-a aflat în vreo oarecare agitaţie decât odată în cinci ani, atunci când Viviane Reding, Comisarul pentru drepturile fundamentale, s-a indignat de proiectul de a transpune Carta Drepturilor Fundamentale a UE în versuri. Europarlamentarul Martin Ehrenhauser are dreptate: agenţia vieneză ar trebui închisă şi înlocuită cu nimic. Mai ales că se încalecă - cu bani mulţi - cu Consiliul Europei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite