Scandal în Germania! Pui cu bacterii periculoase, vânduţi în hipermarketuri
0Scandal imens în Germania! Autorităţile au descoperit că puii din rafturile super- şi hipermarketurilor sunt infestaţi cu bacterii rezistente la antibiotice. Motivul: crescătorii de păsări obişnuiesc să îndoape puii cu medicamente.
Fiecare al doilea pui din rafturile supermarketurilor din mai multe regiuni ale Germaniei este o bombă bacteriologică, scrie cotidianul ,,Bild".
UpDate 18.36 Lidl România îşi linişteşte cumpărătorii. Penny refuză să comenteze
La cererea redacţiei ,,Adevărul", Lidl România a precizat că că ,,nu a comercializat niciodată şi nu comercializează nici în prezent produse de la furnizorii de carne" vizaţi de criticile presei germane. În schimb, Penny din România a refuzat orice coemntariu pe tema cărnii de pui infestate descoperite în Germania
Federaţia organizaţiilor ecologiste din Germania a descoperit că fiecare a doua mostră de carne de pasăre prelevată din mari magazine din Berlin, Hamburg, Köln, Nürnberg şi în zona oraşului Stuttgart era infestată cu bacterii rezistente la penicilină precum ESBL (Extended Spectrum Beta-Lactamase) şi MRSA (varietate recentă de bacterie antiborezistentă de Stafilococus aureus).
Cum a fost infestată carnea
Fermierii germani, scrie ,,Bild", obişnuiesc să dea sistematic şi în cantităţi mari antibotice păsărilor şi animalelor ca productivitatea să fie mare. Astfel, bacteriile devin rezistente la antibiotic precum penicilina. Când sunt sacrificate păsările, bacteriile ajung din intestine şi pe carnea destinată comercializării.
Carne infestată şi la Penny şi Lidl
Carne de pui infestată cu bacteria rezistente la antibiotice a fost găsită în mai multe hipermarketuri din oraşele germane. Printre acestea şi în magazine Lidl din regiunea oraşului Stuttgart, la un centru Rewe din Hamburg şi într-un hipermarket Penny din Berlin.
Oamenii cu imunitate scăzută se pot îmbolnăvi grav
Bacteriile Oamenii cu imunitate mai scăzută care consumă carne infestată cu ESBL sau MRSA pot avea de la reacţii cutanate până la septicemie, care în ultimă instanţă poate duce la decesul bolnavului.
Restricţii pentru administrarea medicamentelor la păsări
Potrivit ,, Hamburger Abendblatt", ministrul german pentru Protecţia Consumatorului, Ilse Aigner urmează ca în urma scandalului să prezinte un proiect de lege care impune restricţii în utilizarea antibioticelor la păsări şi la animale.