Scandal în familia Le Pen. Marine, lidera Frontului Naţional, a refuzat să-şi pună tatăl pe listele pentru alegerile regionale. Jean-Marie: „E o trădătoare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politicienii francezi de extremă dreapta Jean-Marie Le Pen, fondatorul partidului Frontul Naţional, şi fiica sa, Marine, căreia i-a predat puterea în urmă cu patru ani, îşi aruncă vorbe dure, după luni bune de tensiuni. Lidera partidului a refuzat să-şi pună tatăl pe listele pentru alegerile regionale din decembrie din cauza declaraţiilor pro-naziste ale acestuia. În replică, Jean-Marie, a avertizat-o că „se poate aştepta la orice zilele astea”.

„Doar ai tăi te pot trăda”, a răspuns sec Jean-Marie Le Pen criticilor dure pe care i le-a adus fiica şi succesoarea sa, Marine. Lidera Frontului Naţional (FN), partid care a ieşit pe primul loc în Franţa la alegerile europarlamentare din mai 2014, a decis să blocheze iniţiativa tatălui său de a candida din partea FN pentru un post de consilier departamental în regiunea Provence-Alpi-Coasta de Azur la alegerile din decembrie 2015. Decizia a fost luată ca urmare a declaraţiilor pro-naziste făcute în ultima perioadă de Jean-Marie Le Pen, deşi acestea nu reprezintă nimic nou pentru fondatorul Frontului Naţional. 

Afirmaţiile care au stârnit însă nemulţumirea fiicei sale au fost cele în care a afirmat că sinistrele camere de gazare folosite de nazişti pentru exterminarea evreilor sunt un simplu „detaliu al istoriei”, dar şi cele elogioase la adresa generalului Philippe Pétain, liderul colaboraţionist al Franţei în timpul Regimului de la Vichy, când ţara s-a aflat sub ocupaţie nazistă. 

Pentru aceasta, Marine vrea totodată să-şi excludă tatăl din partidul pe care l-a fondat şi în în cadrul căruia este încă preşedinte onorific. „Frontul Naţional refuză să fie luat ostatic de provocările lui vulgare. Scopul lui este să facă rău”, a declarat Marine Le Pen. Aceasta a anunţat că va convoca şi biroul politic executiv al partidului „pentru a găsi cea mai bună cale de a proteja interesele mişcării”, explicând că asta înseamnă, în mare, aplicarea unor sancţiuni eficiente asupra tatălui ei. 

„Despărţirea de Jean-Marie Le Pen este acum irevocabilă şi definitivă”, a declarat şi Florian Philippot, vicepreşedintele FN. 

Iritarea conducerii Frontului Naţional faţă de afirmaţiile pro-naziste pentru care Jean-Marie Le Pen s-a făcut cunoscut încă de la lansarea partidului, în 1972, coincid cu momentul în care partidul francez de extremă dreapta a primit sume uriaşe din Rusia, care s-a folosit de paravanul luptei antifasciste încă de la izbucnirea Euromaidanului. 

La sfârşitul săptămânii trecute, un grup de hackeri a publicat mii de e-mailuri şi mesaje schimbate prin care Kremlinul a ţinut legătura cu Frontul Naţional. Din schimbul de e-mailuri reiese clar şi că Marine Le Pen ar fi fost recompensată financiar pentru sprijinul acordat lui Putin în ceea ce priveşte criza din Ucraina şi referendumul din Crimeea. Mai exact, câteva luni după ce lidera FN a recunoscut public rezultatele plebiscitului prin care Rusia a anexat peninsula, partidul francez a obţinut un credit de nouă milioane de euro de la o bancă rusească. În total, Frontul Naţional ar fi luat trei astfel de împrumuturi care, de fapt, ar fi fost „tranşe” dintr-o linie de finanţare cu valoare totală de 40 de milioane de euro. Aceşti bani ar urma să fie folosiţi pentru campania prezidenţială din 2014, potrivit Mediapart.

În paralel însă, Jean-Marie Le Pen a început să-şi asigure finanţare rusească pentru micropartidul Cotelec, pe Jean-Marie l-a înfiinţat recent sub umbrela Frontului Naţional. În aprilie 2014, fondatorul FN a primit un împrumut în valoare de două milioane de euro de la un fost ofiţer KGB.

Banii din Rusia nu curg însă doar spre extremiştii din Franţa. Kremlinul ar finanţa astfel de grupări din şi Regatul Unit, Germania, Ungaria, Bulgaria şi Grecia, potrivit unei analize publicate la sfârşitul anului trecut de Centrul pentru Informaţii Strategice Eurasiatice (CESI). 

image
Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite