Cum îşi plăteşte Putin aliaţii europeni: comerţ cu aur pentru naţionaliştii germani şi credit de 9 milioane de euro pentru extrema dreaptă franceză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consilierii i-au sugerat lui Vladimir Putin că ar putea vinde aur în pierdere partidului german sau să se folosească de nemţi ca de intermediari în comerţul cu aur
Consilierii i-au sugerat lui Vladimir Putin că ar putea vinde aur în pierdere partidului german sau să se folosească de nemţi ca de intermediari în comerţul cu aur

Un document privind o strategie de infiltrare rusească în Uniunea Europeană, dat publicităţii de presa germană, arată cum preşedintele rus Vladimir Putin a fost sfătuit să influenţeze Europa cu ajutorul partidelor populiste de extremă dreapta, inclusiv „Alternativă pentru Germania“ (Alternativ für Deutschland – AfD) şi „Frontul Naţional“ din Franţa.

Publicaţia germană „Bild“ a scos la iveală un document intitulat „Putin: noul lider al conservatorismului internaţional“, în care Centrul pentru Comunicaţii Strategice din Moscova arată cum liderul rus poate influenţa state UE cheie, inclusiv Germania şi Franţa, notează „The Local“, publicaţie germană.

Autorii lucrării subliniază una dintre metodele de finanţare ale partidului german naţionalist AfD (comerţul cu aur) ca un mod pentru Kremlin de a cumpăra influenţă în partid. Consilierii au sugerat Guvernului rus că ar putea vinde aur partidului german în pierdere sau să se folosească de nemţi ca de intermediari în acest comerţ, comisionul din aceste tranzacţii intrând în buzunarele partidului.

Din octombrie, AfD a vândut aur în valoare de 2,1 milioane de euro, făcând un profit mic, dar ţintind să maximizeze sumele date ca ajutor de public (calculate în funcţie de câte voturi câştigă un partid şi alte venituri de-ale partidului).

Deşi, AfD nu a fost prezent la o întâlnire dintre reprezentanţii ruşi şi partidele de extremă dreaptă ale Europei, ţinută în Viena în martie 2014, documentul privind strategia propune vizarea vicepreşedintelui partidului Alexander Gauland, 73 de ani. Gauland a fost o voce importantă împotriva sancţiunilor UE impuse Rusiei, la conferinţa AfD din martie 2014.

Experţii lui Putin ar mai fi sugerat repetarea strategiei de împrumut acordat partidului care s-a dovedit de succes în Franţa. 

„Frontul Naţional“ din Franţa a împrumutat nouă milioane de euro de la o bancă rusească

Partidul francez Frontul Naţional a împrumutat suma de nouă milioane de euro de la o bancă rusească, dezvăluie site-ul Mediapart, iar trezorierul Wallerand de Saint-Just a declarat pentru France Info că „nicio bancă nu vrea să ne mai dea un cent“, relatează „Le Monde“ online, citată de Mediafax.

Formaţiunea a confirmat, cu o săptămână înainte de congresul de la Lyon, că a încasat deja două milioane de euro de la Forst Czech Russian Bank, cu o dobândă de 6%, potrivit Mediapart. Suma urmează să fie folosită pentru „finanţarea campaniilor electorale“, a declarat de Saint-Just.

„Am contactat un mare număr de bănci franceze şi europene, am primit câteva răspunsuri. Au fost răspunsuri total negative“, a mai spus trezorierul.

Preşedinta Frontului Naţional, Marine Le Pen, şi-a exprimat regretul faţă de această situaţie, în octombrie, pentru revista L'Obs (fosta „Le Nouvel Observteur“). Întrebată despre un eventual împrumut de la ruşi, ea a evocat faptul că a „solicitat mai multe instituţii din străinătate, din Statele Unite, Spania şi, da, Rusia“, anunţând că aşteaptă răspunsuri.

Eurodeputatul Jean-Luc Schaffhauser, un fost consultant Dassault Aviation, a servit ca intermediar cu banca, ceea ce a permis ajungerea la un acord. Potrivit Mediapart, acest împrumut este un „revelator“ al amplorii reţelelor pe care partidul eurofob şi de extremă dreapta le dezvoltă cu Rusia.

Este o operaţiune perfect normală şi destul de clasică privind un împrumut din străinătate, iar totul este perfect legal“, a dat asigurări Wallerand de Saint-Just pentru postul France Info, în contextul în care Jeanne, „micropartidul“ lui Marine Le Pen, este vizat de o anchetă pentru „escrocherie în grup organizat“ şi „fals şi uz de fals“ privind împrumuturi acordate unor candidaţi FN în alegerile cantonale din 2011 şi legislative din 2012, conchide Mediafax.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite