Rușii intensifică atacurile asupra Ucrainei cu sute de drone înainte de discuțiile cruciale din Arabia Saudită. Un spion și un fost diplomat conduc delegația rusă
0În noaptea de 24 martie, forțele ruse au lansat un atac aerian masiv asupra Ucrainei, utilizând 99 de drone, inclusiv dronele kamikaze Shahed și simulatoare UAV. Apărarea aeriană ucraineană a reușit să doboare 57 de ținte inamice în regiunile sud, nord, vest și centru ale țării. Atacurile au loc înainte de negocierile de azstăzi, dintre Rusia și SUA, pe tema unui armistițiu în războiul din Ucraina, din Arabia Saudită.

UPDATE 17. 52 Emmanuel Macron a anunțat că o „forță de reasigurare” va acționa ca o garanție de securitate și va fi desfășurată în Ucraina a doua zi după încheierea unui acord de pace.
Termenul este diferit de forța „de menținere a păcii” despre care s-a discutat până acum. Ideea aparține britanicilor și francezilor la cererea Ucrainei, a spus Macron, potrivit Sky News.
Liderul francez a explicat că forța este într-o fază de planificare și nu va înlocui trupele de menținere a păcii. Liderul francez a mai declarat că mai multe state vor contribui la forța ale cărei trupe nu vor fi pe linia de front ci în „zone strategice”. Macron a mai dezvăluit că nu toate țările care au participat la discuțiile de la Paris sunt dispuse să se implice.
UPDATE 17:45 Președintele american Donald Trump devine tot mai frustrat de atacurile aeriene continue în conflictul dintre Rusia și Ucraina, potrivit unor surse citate de The Telegraph.
Deși rămâne angajat în negocierile pentru un armistițiu, răbdarea sa începe să se epuizeze, au declarat sursele apropiate acestuia.
UPDATE 17:30 Discuțiile dintre SUA și Ucraina la Riad au vizat un posibil armistițiu reciproc privind atacurile asupra porturilor, potrivit lui Serhii Leșcenko, consilier în cadrul Administrației Prezidențiale a Ucrainei, scrie The Kyiv Independent.
Vorbind la televiziunea națională, el a declarat: „Discuția a vizat un armistițiu reciproc: nu vom ataca facilitățile lor de pe mare și râuri, iar ei nu vor ataca facilitățile noastre – porturile Herson și Nikolaev, precum și porturile din zona extinsă a Odessei.”
UPDATE 17: 15 România și Bulgaria sunt îngrijorate de un posibil acord între SUA și Rusia care ar putea restabili influența Moscovei în Marea Neagră, potrivit Financial Times, care citează oficiali regionali sub protecția anonimatului.
Cele două țări urmăresc îndeaproape situația, temându-se de posibile implicații asupra securității regionale.
UPDATE 17:00 Moscova a stabilit mai multe condiții maximaliste pentru orice soluționare pe termen lung - dintre care majoritatea nu sunt acceptabile pentru Kiev și aliații săi europeni.
Printre acestea se numără oprirea oricărui ajutor militar străin și a schimbului de informații cu Ucraina, restricții privind dimensiunea forțelor sale armate și recunoașterea internațională a celor patru regiuni ucrainene anexate ilegal de Rusia în urma referendumurilor organizate în 2022.
Kremlinul a semnalat, de asemenea, că ar respinge orice prezență a trupelor occidentale în Ucraina - lucru pe care Kievul îl consideră esențial pentru asigurarea unor garanții de securitate durabile.
UPDATE 16.00 Delegația Ucrainei intenționează să se întâlnească cu oficiali americani după încheierea discuțiilor cu Rusia .
Delegația ucraineană rămâne în Arabia Saudită pentru continuarea discuțiilor cu SUA, după ce a avut discuții ieri, a declarat Serhi Leșcenko, un consilier al șefului biroului președintelui ucrainean, pentru agenția de știri ucraineană Unian.
”Acestea sunt negocieri tehnice. De obicei, negocierile nu durează o zi. Și uneori durează luni, iar unele negocieri, cum ar fi soluționarea conflictului din Orientul Mijlociu, durează ani de zile, așa că nu vreau să ne comparăm cu acestea.
Trebuie doar să înțelegem că întâlnirile vor fi destul de regulate și că nu fiecare întâlnire se încheie cu declarații publice”.
Leșcenko, care a declarat că discuțiile cu oficialii americani vizează „infrastructura și siguranța transportului maritim”, împreună cu o încetare reciprocă a focului. ”Este vorba despre infrastructură și siguranța transportului maritim. Și a fost vorba despre o încetare reciprocă a focului. Noi nu le atacăm instalațiile de pe mare, inclusiv instalațiile fluviale”.
UPDATE 15.00 Discuțiile dintre SUA și Rusia la Riad sunt „în plină desfășurare”, a declarat unul dintre delegații Moscovei.
GrigorI Karasin, președintele Comisiei pentru afaceri externe a Moscovei, a declarat că poartă „discuții interesante pe teme presante” cu omologii săi americani.
„Aș spune că negocierile se desfășoară în mod creativ”, a declarat el pentru presa de stat rusă.
UPDATE 11.27 Un spion care a pregătit invazia din Ucraina și un fost diplomat fac parte din delegația rusă.
Un veteran al serviciului de securitate FSB din Rusia și un fost diplomat veteran reprezintă Rusia la cea mai recentă rundă de negocieri cu Statele Unite privind Ucraina, care are loc luni în Arabia Saudită.
Serghei Beseda, în vârstă de 70 de ani, este în prezent consilier al directorului FSB, Aleksandr Bortnikov. Între 2009 și 2024, a fost șeful celui de-al 5-lea serviciu al FSB, care coordonează agenți în fostele țări sovietice și. Experții afirmă că din această funcție el a fost implicat îndeaproape în pregătirea rapoartelor de informații pentru invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022.
Agenția Reuters notează că poziția lui Beseda părea precară după ce Ucraina a opus o rezistență mult mai puternică decât anticipaseră serviciile de informații rusești, iar atacul inițial al Rusiei asupra Kievului a fost respins. Însă el și-a păstrat în cele din urmă funcția funcția.
Fostul ambasador american John Sullivan a scris în volumul său de memorii că Beseda a participat de asemenea la negocierile din 2021 cu Statele Unite privind schimbul de prizonieri încarcerați în închisorile celor două țări. Aceasta rămâne o problemă de actualitate în relațiile ruso-americane, având în vedere că în prezent cel puțin 10 americani sunt încarcerați în Rusia.
Celălalt șef al delegației ruse ce a făcut deplasarea la Kiev, Grigori Karasin, este un diplomat de carieră, care de-a lungul timpului a fost viceministru de externe și ambasador în Marea Britanie.
În vârstă de 75 de ani, Karasin este în prezent membru al Consiliului Federației, camera superioară a parlamentului Rusiei, unde prezidează Comisia pentru Afaceri Internaționale.
Atât el, cât și Beseda se află sub sancțiuni occidentale.
Conform Forțelor Aeriene ale Ucrainei, atacul a fost lansat din direcțiile Millerovo, Kursk și Primorsko-Ahtarsk, de pe teritoriul rus. La respingerea acestui atac, au fost implicate aviația, forțele antiaeriene, unitățile de război electronic și grupurile mobile de foc.
Pe lângă dronele doborâte, a fost înregistrată și pierderea a 36 de simulatoare de drone, ceea ce, potrivit autorităților militare ucrainene, nu a avut consecințe semnificative. Însă, atacul a lăsat urme vizibile în regiunile Kiev, Harkov, Sumî, Kirovograd și Zaporojie.
Discuții SUA-Rusia în Arabia Saudită
Într-un context internațional intensificat, o delegație americană se pregătește pentru discuții cu oficialii ruși luni, în Arabia Saudită, cu scopul de a aduce progrese semnificative în vederea unui armistițiu pe Marea Neagră și, pe termen lung, al unei încetări generale a violențelor în războiul din Ucraina. Potrivit ageniilor de presă internaționale, întâlnirile din Riad vin după o serie de consultări cu diplomații ucraineni, avute de Statele Unite duminică.
Aceste „discuții tehnice” sunt parte a eforturilor mai ample ale președintelui american Donald Trump, care se află într-o fază intensificată a demersurilor sale pentru a pune capăt agresiunii rusești asupra Ucrainei. Săptămâna trecută, Trump a purtat discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski și cu liderul rus Vladimir Putin.
Discuțiile de luni sunt conduse de Andrew Peek, directorul senior al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, și Michael Anton, oficial senior în Departamentul de Stat al SUA, care s-au întâlnit deja cu oficialii ucraineni. De partea rusă, delegația este condusă de Grigori Karasin, președintele Comisiei pentru afaceri externe a Consiliului Federației, și de Sergei Beseda, consilier al directorului Serviciului Federal de Securitate (FSB).
Casa Albă a subliniat că scopul întâlnirilor este acela de a obține un armistițiu pe Marea Neagră, permițând astfel fluxul liber al transporturilor maritime. Potrivit consilierului pentru securitate națională al SUA, Mike Waltz, aceste discuții vor include măsuri de „consolidare a încrederii” și detalii tehnice privind liniile de front și verificarea încetării focului, un punct cheie fiind întoarcerea copiilor ucraineni luați de Rusia.
Discuții SUA-Ucraina
În acest context diplomatic, Zelenski a declarat că întâlnirile din Riad au fost „constructive”, dar a subliniat că „convocarea unui ordin real de încetare a focului din partea lui Putin” rămâne esențială. Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, care conduce delegația ucraineană, a afirmat că scopul acestor discuții este „apropierea unei păci juste” și consolidarea securității.
De asemenea, discuțiile au vizat protejarea infrastructurii critice ucrainene, în contextul în care, potrivit oficialilor americani, discuțiile ulterioare vor include și detalii legate de viitorul copiilor ucraineni duși în Rusia.
În ciuda intensificării discuțiilor diplomatice, atât Rusia, cât și Ucraina continuă să se acuze reciproc de atacuri, iar forțele ruse progresează lent în estul Ucrainei, pe un teritoriu pe care Moscova îl consideră acum anexat. Totodată, temerile europene persistă cu privire la apropierea tot mai mare a administrației Trump de Putin, ceea ce ar putea semnala o schimbare fundamentală în politica americană față de Rusia și Europa.
Războiul, care a provocat zeci de mii de victime și a strămutat milioane de persoane, rămâne o provocare majoră pentru stabilitatea Europei și pentru ordinea internațională.