Rusia, tot mai izolată chiar și printre aliații tradiționali. „Îi presează acum să oprească războiul”
0Rusia nu mai are trecere nici măcar printre propriii aliați, cum sunt China și India, și este tot mai slăbită, spune Corneliu Bjola, profesor de studii diplomatice la Oxford. Mobilizarea parțială dictată de Putin vine chiar din această slăbiciune, susține expertul, într-un interviu pentru „Adevărul”.
Profesor de studii diplomatice la Universitatea Oxford și director al Oxford Digital Diplomacy Research Group, Corneliu Bjola explică într-un interviu pentru „Adevărul” cum a ajuns Rusia să piardă sprijinul propriilor aliați, deranjați de gafele în lanț făcute de Vladimir Putin.
În același timp, măcinată de un război pentru care a insistat, dar care a prins-o nepregătită, Rusia este tot mai slăbită, susține Bjola. În această cheie trebuie privită și mobilizarea parțială, care stârnește confuzie și nemulțumire și pe plan intern, în Rusia. Prin această nouă escaladare, Kremlinul încearcă să-și mascheze slăbiciunile, arată profesorul de la Oxford.
„Ce putem spune în momentul ăsta e că avem o nouă dezvoltare, o posibilitate de escaladare care într-o anumită măsură poate prefața o eventuală intrare într-o zonă de terminare a conflictului. Cu toții am observat în momentul de față această anunțare a referendumurilor. Vine dintr-un calcul foarte clar al Kremlinului: pe de o parte, de a încerca să blocheze, să înghețe toate aceste teritorii pe care le-a invadat până acum, pe fondul pe care îl știm, al succesului contraofensivei ucrainene. Deci acesta e un semn oarecum de slăbiciune în momentul de față. Să ținem cont că armata rusă a pierdut foarte mult echipament, foarte multe trupe. Se vorbește de circa 50% din capacitatea sa, deci e un semn care spune că Rusia nu merge bine din punct de vedere militar”, subliniază profesorul Corneliu Bjola.
Cum își pierde Rusia susținerea și respectul propriilor aliați
Din cauza propriilor slăbiciuni și a lanțului de gafe din politica externă, care a culminat cu invadarea Ucrainei, Moscova și-a pierdut o bună parte din sprijinul aliaților pe care se baza atât de mult. Iar ultimele înfrângeri de pe front au făcut ca Rusia lui Putin să-și piardă și respectul unor țări ca India și China, care constată cu uimire slăbiciunile partenerului lor. Un indiciu că Putin este tot mai prost văzut este felul în care a decurs ultimul summit al Organizației de Cooperare Shanghai, de la Samarkand.
„Deci, la Samarkand Putin n-a obținut mai nimic. Nu vorbim de faptul că n-a fost o raliere a pozițiilor țărilor respective în suportul Rusiei. Nu vorbim de faptul, de exemplu, că Rusia nu a apucat să semneze niciun contract. Cu câteva zile înainte anunțase pompos detaliile contractului pentru un nou gazoduct cu China. E vorba de gazoductul care ar urma să transporte spre China gazele pe care Rusia până mai ieri le vindea în Europa. Iar rușii spuneau că toate detaliile sunt stabilite și că se va semna imediat. Ori, la summit, nu s-a semnat nimic, dimpotrivă. China chiar s-a detașat oarecum simbolic cel puțin de Rusia”, adaugă Corneliu Bjola.
Războiul, incertitudinile și ultimele amenințări ale Rusiei nu au fost deloc privite cu ochi buni de China și India. „Sunt presiuni asupra Rusiei să găsească o soluție să încheie această aventură militară. Evident, soluția pe care a găsit-o Putin cu aceste referendumuri și cu mobilizarea nu rezolva problema. Semnalele care au venit și din partea Indiei, și din partea Chinei nu sunt deloc satisfăcute cu prelungirea conflictului. Pentru că această mobilizare asta înseamnă, o mobilizare a conflictului. Iar soluția rațională ar fi ca Rusia să încerce să se retragă și oarecum să recupereze ceea ce s-a întâmplat. Deci întrăm într-o anumită logică în momentul de față, logică în care pentru Rusia situația s-a schimbat”, mai spune profesorul.
Xi Jinping, tot mai distant față de „prietenul” Putin
În particular, atitudinea Chinei față de Rusia s-a schimbat mult din februarie, dinaintea invaziei ruse din Ucraina. De atunci, China a devenit tot mai rece, în pofida încercărilor disperate ale Kremlinului de a reafirma marea prietenie dintre cele două țări.
„La Jocurile Olimpice de iarnă din China președintele Xi Jinping și Putin și-au declarat prietenia indestructibilă ca o stâncă, ceea ce a reprezentat un succes enorm diplomatic pentru Rusia. Problema este că, ulterior, cu sancțiunile vestice care au început să se simtă peste tot și fiasco-ul militar al Rusiei, războiul din Ucraina a devenit o problemă pentru China. La întâlnirea de la Samarkand nu s-a mai vorbit de prietenia indestructibilă, nu s-a mai vorbit de relația ca o stâncă și nici măcar întrevederi oficiale nu au mai fost. Au fost întrevederi particulare cu președintele Xi și Putin. Și asta e foarte important. Dacă să zicem că la Samarkand președintele Xi ar fi reafirmat prietenia indestructibilă, ar fi fost un semnal foarte prost pentru mulți, pentru că ar fi însemnat poate o undă verde pentru Putin să escaladeze situația, eventual chiar cu aceste amenințări nucleare”, mai spune Bjola.
În schimb, faptul că președintele chinez a refuzat să transmită mesaje de susținere față de Rusia arată că din punctul ăsta de vedere încearcă să exercite o anumită presiune pe Rusia să nu escaladeze.
Nici India, o altă aliată puternică a Rusiei, nu pare încântată de situație. Iar vestea proastă pentru Putin o reprezintă o anumită apropiere a Indiei de SUA, în ultimele săptămâni.
„India este una dintre țări care se află într-un conflict mai vechi cu China, dar a fost apropiată de Rusia, care a fost mereu unul dintre furnizorii de bază de armament pentru India. India are și o relație mai veche cu Rusia, din perioada războiului rece, de țară neafiliată. Deci, are ceva care e mai solidificat oarecum la modul în care diplomația și strategia indiană este gândită”, menționează Corneliu Bjola.
Declarația care i-a pus pe gânduri pe indieni
Însă ultimele declarații ale oficialilor indieni nu reprezintă un motiv de bucurie pentru Putin. „Merită remarcate declarațiile ministrului de Externe al Indiei, care a spus, de curând, ceva foarte interesant. India nu s-a sfiit întotdeauna să-și declare rezervele și o anumită suspiciune față de SUA. Suspiciunea vine din faptul că SUA au avut o relație destul de cordială cu Pakistanul. Ce spunea zilele trecute ministrul indian este că această suspiciune începe să fie absorbită și că să ne uităm la SUA cu o perspectivă mai pozitivă. Deci e o anumită decuplare față de Rusia. Și apropierea dintre India și SUA nu se întâmplă numai din cauza competiției pe care India o are cu China”, dezvăluie profesorul.
Practic, Rusia a reușit contraperformanța de a-și îndepărta toți aliații, iar ultimele declarații privind folosirea armelor nucleare au fost primite cu îngrijorare inclusiv la Beijing și New Delhi.
„Asta ar arunca în aer tot ce înseamnă doctrina de descurajare nucleară pe care o avem din 1945, care nu se aplică doar SUA, se aplică și Indiei, se aplică și Chinei. Ce ar însemna pentru India, de exemplu, ca Rusia să folosească în Ucraina o armă nucleară tactică și să scape nepedepsită? Același lucru ar putea să îl facă Pakistanul în Kashmir. Deci sunt precedente care se creează, care aruncă în aer tot ce am construit după 1945. Sunt mize foarte ridicate din acest punct de vedere”, a conchis Corneliu Bjola.