Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rusia își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare dacă se confruntă cu „acțiuni neprietenoase”, a declarat joi, 24 aprilie, secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Serghei Șoigu.

Rusia a amenințat din nou cu folosirea armelor nucleare FOTO Shutterstock
Rusia a amenințat din nou cu folosirea armelor nucleare FOTO Shutterstock

Șoigu a spus că Moscova „monitorizează atent” „pregătirile militare” ale țărilor europene, în contextul în care acestea își intensifică cheltuielile și producția de apărare, pe fondul reducerii prezenței militare americane pe continent, transmite Kyiv Independent.

„În cazul în care statele străine comit acțiuni neprietenoase care amenință suveranitatea și integritatea teritorială a Federației Ruse, țara noastră consideră legitimă adoptarea de măsuri simetrice și asimetrice necesare pentru a suprima astfel de acțiuni și a preveni repetarea lor”, a afirmat el.

„Descurajarea nucleară este exercitată împotriva statelor și coalițiilor militare care consideră Rusia drept un potențial adversar, dețin arme de distrugere în masă sau dispun de capacități militare convenționale semnificative”, a adăugat Șoigu.

Acesta a mai spus că orice forță europeană de menținere a păcii care ar fi desfășurată în Ucraina pentru a monitoriza un eventual armistițiu ar fi considerată de Kremlin drept o provocare.

„Politicienii lucizi din Europa înțeleg că punerea în aplicare a unui asemenea scenariu ar putea duce la o confruntare directă între NATO și Rusia și, în cele din urmă, la izbucnirea celui de-Al Treilea Război Mondial”, a avertizat oficialul rus.

În noiembrie 2024, Rusia și-a actualizat oficial doctrina privind descurajarea nucleară. Potrivit modificărilor, Kremlinul își rezervă dreptul de a folosi arme nucleare ca răspuns la o agresiune împotriva sa sau a celui mai apropiat aliat, Belarus, chiar și în cazul unui atac cu arme convenționale.

Rusia a lansat în mod repetat amenințări nucleare împotriva Ucrainei și a Occidentului de la începutul invaziei pe scară largă, în februarie 2022. Amenințările nu s-au concretizat, iar Rusia continuă războiul fără a recurge la arsenalul său nuclear.

Declarațiile lui Șoigu vin în contextul în care vicepreședintele SUA, JD Vance, a reiterat avertismentul că Statele Unite ar putea renunța la eforturile de mediere a păcii dacă ambele părți refuză să accepte o „propunere foarte explicită”, care include recunoașterea teritoriilor temporar ocupate ca fiind parte a Rusiei.

Ucraina a renunțat la arsenalul său nuclear în urma semnării Memorandumului de la Budapesta din 1994, prin care a aderat și la Tratatul de Neproliferare a Armelor Nucleare.

În schimb, Kievul a primit garanții de securitate din partea marilor puteri, inclusiv SUA, Marea Britanie și Rusia. Aceste garanții nu au împiedicat agresiunea Moscovei în 2014, în Crimeea și Donbas, nici invazia pe scară largă din 2022.

Actuala conducere a Ucrainei a criticat dur Memorandumul de la Budapesta, invocând lipsa unor garanții reale de securitate.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite