Recruţii din Donbas, trimişi la luptă cu arme din perioada celui de-al Doilea Război Mondial: „Am băut apă cu broaşte moarte în ea”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhivă
Foto: Arhivă

În regiunea Donbas sunt trimişi la luptă recruţi ruşi, care nu au fost instruiţi în prealabil şi cărora li se oferă provizii mici de mâncare şi apă. Conform surselor, armele cu care au fost obligaţi să lupte sunt vechi din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit Reuters, un student care a fost recrutat în februarie, a mărturisit că un coleg i-a spus să se pregătească pentru un atac al trupelor ucrainene din sud-vestul Donbasului. El mărturiseşte că la acel moment „nici măcar nu ştiam să trag cu o armă automată”.  

Tânărul student împreună cu unitatea sa au răspuns atacului şi au scăpat necapturaţi, însă băiatul a fost rănit într-o altă luptă, fără să menţioneze când a avut loc aceasta. 

Jurnaliştii Reuters au discutat şi cu trei soţii de recruţi, cu un prieten de-al unui recrut şi cu o altă sursă apropiată de administraţia separatiştilor pro-ruşi, care are competenţa de organizarea a proviziilor trupelor din regiunea Donbas. 

Agenţia de ştiri a cercetat identitatea studentului şi a celorlalte surse, însă nu a putut confirma din surse independente ce s-a petrecut după ce au fost recrutaţi. 

Militarii din Donbas luptă alături de forţele ruse, însă nu fac parte din armata Moscovei. 

Conform a trei surse care au văzut recruţii utilizând aceste arme, aceştia au primit o puşcă numită „Mosin”, care a fost concepută la sfârşitul secolului XIX, dar care nu se mai fabrică de zeci de ani. 

Şi în imaginile publicate pe reţelele de socializare, dar pe care Reuters nu a putut să le verific  independent, recruţii utilizau puştile „Mosin”. 

Tânărul recrut a mai declarat că a fost nevoit să bea apă din bălţi mizerabile, din pricina lipsei de provizii.  

Conform unei surse şi a unei înregistrări video datată din 12 martie şi distribuită de trupele ucrainene, în care apare un prizonier de război pe nume Ruslan Khalilov, recruţii au primit misiuni riscante precum atragere focului inamic asupra lor, pentru ca celelalte unităţi militare să vadă care sunt poziţiile ucrainenilor pentru a le putea ataca ulterior. 

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, nu a dorit să răspundă la întrebările privind tratamentul şi moralul scăzut al persoanelor recrutate din Donbas.  

Potrivit soţiei unuia dintre recruţi, Veronika, grupul de 135 de persoane trimise să lupte pe front în apropiere de Mariupol a depus armele şi s-a împotrivit luptei. Soţia unui alt recrut, Marina, a declarat că a păstrat legătura cu un amic, care aparţinea de acelaşi grup. 

„Refuzăm (să luptăm)”, a scris amicul Marinei, într-un mesaj pe care l-a văzut şi Reuters. 

Conform spuselor celor două soţii, Marina şi Viorika, recruţii au fost ţinuţi într-un subsol de către comandanţii lor ca pedeapsă după ce au refuzat să lupte. 

Mărturiile recruţilor

Potrivit Reuters, niciunul dintre cei cinci recruţi din Donbas nu avea experienţă militară şi nici antrenament înainte de a fi trimişi la război. 

„Nici măcar nu ştie cum se ţine o armă în mână”, a declarat Olga, soţia unuia dintre cei cinci bărbaţi recrutaţi. 

„Sunt la război”, a declarat Marina arătând un mesaj expediat de soţul ei. 

Recrutul student care a vorbit cu Reuters le-a spus jurnaliştilor că după ce a fost recrutat a fost repartizat unei unităţi de mortiere şi trimis la luptă. 

„Nu ne-au învăţat nimic”, le-a transmis acesta reporterilor Reuters.  

„Până atunci, văzusem mortiere doar în filme. Evident că nu ştiam cum se folosesc.”  

Mărturiile obţinute de Reuters făceau trimitere şi la lipsa de apă şi de mâncare. 

„Am băut apă cu broaşte moarte în ea”, a mărturisit studentul. 

„Proviziile pentru soldaţi sunt un dezastru”, a declarat şi sursa apropiată de administraţia separatiştilor din Donbas. 

Arme din Al Doilea Război Mondial 

Studentul a afirmat că a văzut cum colegii săi utilizau o astfel de armă: „E ca şi cum luptăm cu puşti din al Doilea Război Mondial”.  

Un militar de origine rusă, care lupta în zona Mariupolului, a confirmat pentru Reuters faptul că armata separatiştilor din Doneţk folosea puşti Mosin. 

Soţiile şi surorile recruţilor au scris petiţii către instituţiile din Donbas şi către Kremlin, solicitând ajutor. 

„Aduceţi-ne bărbaţii înapoi!”, au transmis acestea într-o petiţie adresată preşedintelui Vladimir Putin. 

Aproape 100 de femei s-au strâns în faţa birourilor oficialilor din Doneţk, pe 11 martie, solicitând răspunsuri. Două dintre soţiile persoanelor recrutate au comunicat că, după acea adunare, au aflat că unele unităţi au fost retrase de pe front. De asemenea, în urma acestei adunări, două femei au precizat că Alexander Malkovski, conducătorul biroului de recrutări, le-a promis că persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 27 de ani nu vor mai fi recrutate. Agenţia de ştiri Reuters nu a putut verifica veridicitatea declaraţiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite