Războiul din Ucraina se poartă cu arme occidentale de ultimă generaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sisteme de rachetă MANPADS Stinger furnizate de SUA Ucrainei FOTO Profimedia
Sisteme de rachetă MANPADS Stinger furnizate de SUA Ucrainei FOTO Profimedia

Informaţiile din surse deschise (OSINT) cu privire la conflictul dintre Rusia şi Ucraina arată luptători din ambele tabere dotaţi cu arme occidentale de ultimă generaţie: puşti cu lunetă de fabricaţie britanică, telemetre cu laser şi lunete de fabricaţie germană, staţii meteo balistice produse în SUA.

Sursele deschise arată cum armele au ajuns în Ucraina dinspre Vest la scară masivă. În 2020, reţeaua OSINT Bellingcat a stabilit că o unitate de forţe speciale ruse care opera în regiunea Lugansk din estul Ucrainei ocupate folosea o puşcă cu lunetă British Accuracy International (AI).

AI şi-a exportat puştile de lunetist către agenţiile militare şi de aplicare a legii din peste 60 de ţări, aşa că unele arme au ajuns în Rusia, în ciuda embargoului asupra armelor de la anexarea de către Moscova a Peninsulei Crimeea în 2014. Raportul Bellingcat subliniază că nu există nicio bănuială privind orice ilegalitate din partea AI.

O scurtă căutare pe site-ul OSINT War Noir dezvăluie mai multe imagini şi videoclipuri cu luptători ucraineni cu puşti de asalt belgiene FN F2000, puşti Cal Barrett M107A1 furnizate de SUA, carabine M4A1 americane şi puşti cu lunetă britanice AI.

Videoclipurile arată, de asemenea, sisteme de rachetă MANPADS Stinger furnizate de SUA, care au jucat un rol esenţial în prevenirea dominaţiei aeriene ruse asupra Ucrainei.

O imagine recentă arată un lunetist din Belarus purtând o puşcă cu lunetă britanică AI cu o lunetă US Nightforce (NF). Un alt videoclip cu trupele cecene care luptă pentru Moscova prezintă un lunetist care foloseşte o lunetă NF. Lunetele NF costă între 1.200 şi 3.800 de euro.

Un alt videoclip OSINT prezintă membri ai Brigăzii 80 Aeropurtate de Asalt a Ucrainei arătând echipate cu telemetre Leica Rangemaster de fabricaţie germană, plătite de susţinătorii „Donate2Ukraine” din Noua Zeelandă.

Noi arme pentru Kiev

Guvernul polonez a aprobat trimiterea în Ucraina a trei baterii de obuziere autopropulsate de tip ACS - AHS Krab, calibrul 155 mm. Mortierele AHS Krab au o rază maximă de acţiune de 40 de kilometri.

Ucraina a început să primească şi rachete anti-navă Harpoon din Danemarca şi mortiere autopropulsate de la Statele Unite, a anunţat sâmbătă ministrul ucrainean al Apărării, Oleksi Reznikov. 

Administraţia Biden înclină către a trimite în Ucraina sisteme de rachete cu rază lungă de acţiune, solicitate de liderii de la Kiev, dar încă nu a fost luată o decizie finală.

Preşedintele Biden şi ministrul Apărării, Lloyd Austin, nu au aprobat încă următoarea etapă a ajutorului pentru Ucraina, dar sisteme superioare celor de care ţara dispune sunt luate în considerare. În unele cazuri de tehnologie avansată, proiectilele ar putea ajunge la până la 300 de kilometri distanţă, a precizat o sursă din administraţia americană. Statele Unite au în vedere deocamdată însă sisteme care să atingă circa 70 de kilometri distanţă, cu circa 25 mai mult decât au ucrainenii acum.

Sistemele MLRS avute în vedere pot trimite 12 proiectile ghidate, în interval de un minut şi, fiind mobile, pot fi mutate înainte ca inamicul să le poată localiza. Această mobilitate poate avea un impact major în Donbass, acolo unde artileriile cu rază lungă de acţiune, mult mai statice, sunt principala componenta militară a conflictului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite