Purtătorul de cuvânt al premierului britanic: „Înţelegem că nu putem să discriminăm nicio ţară din UE, potrivit legilor europene”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Britanicii încă se gândesc la măsurile pe care urmează să le ia, împotriva imigranţilor din România FOTO Arhiva
Britanicii încă se gândesc la măsurile pe care urmează să le ia, împotriva imigranţilor din România FOTO Arhiva

Anumiţi reprezentanţi ai Cabinetului premierului britanic David Cameron ar fi promis omologilor din România că ajutoarele şi beneficiile pentru imigranţii români în Marea Britanie vor fi protejate. Daily Express a publicat un articol în care ministrul Titus Corlăţean declara că „a primit asigurări oficiale din partea Guvernului britanic, conform cărora vor fi respectate directivele UE în domeniu”. Aceste afirmaţii i-au revoltat pe britanici.

Declaraţiile ministrului român de Externe au fost primite cu scepticism de către jurnaliştii de la Daily Express, mai ales pentru că, la sfârşitul lunii februarie, David Cameron îi asigura pe britanici că Anglia va fi „cea mai dură” ţară, în ceea ce priveşte ajutoarele sociale, fiindcă îşi doreşte ca imigranţii să aducă beneficii ţării, iar nou-veniţilor le va fi limitat accesul la ajutoare sociale, case şi servicii medicale etc.

Măsurile despre care a vorbit Cameron au ca scop o economie de aproximativ două miliarde de lire, anual, la bugetul asigurărilor sociale, premierul britanic adăugând că a reuşit să reducă deja, cu un sfert, nivelul imigraţiei, în ultimii doi ani.

Beneficiile ar putea să fie acordate doar imigranţilor care au trăit în Marea Britanie mai mult de un an, potrivit Daily Mail.

Pe fondul dezbaterilor ce au avut loc în ultima perioadă, avându-i ca subiect pe imigranţii care vor avea libertate de mişcare pe piaţa din Marea Britanie, din 2014, Titus Corlăţean a insistat asupra faptului că ar fi fost asigurat că regulile nu vor fi modificate.

„Noi nu-i considerăm pe români imigranţi, ei sunt cetăţeni europeni, noi suntem cetăţeni europeni, suntem membri ai Uniunii Europene, aşadar drepturile noastre sunt legitime, potrivit tratatelor UE”, a declarat Corlăţean pentru Sky News.

Potrivit Daily Express, „datele arată că peste 250.000 de români şi bulgari au plecat spre Regatul Unit, în ultimii cinci ani”.

Liderul conservator britanic Philip Hollobone găseşte îngrijorător faptul că „înainte ca graniţele să fie deschise, numărul imigranţilor sare deja de un sfert de milion. După estimări, ne apropiem de circa 425.000 de români şi bulgari, un număr căruia nu cred că ţara aceasta îi poate face faţă”, transmite aceeaşi publicaţie.

Reformele care se discută ar putea să implice faptul ca imigranţii să fie nevoiţi să aştepte şi saşe luni sau chiar mai mult, înainte să beneficieze de anumite ajutoare, precum cele de sănătate sau de locuinţă. Britanicii consideră că, în felul acesta, ar proteja accesul la serviciile publice şi pe piaţa muncii.

Postul Sky News a comandat un sondaj în urma căruia s-a constatat că aproximativ două treimi (64%) dintre adulţii britanici sunt ferm convinşi că românilor şi bulgarilor nu ar trebui să li se permită aceleaşi drepturi de a lucra în Marea Britanie, ca cetăţenilor din alte state UE, în timp ce o proporţie similară, de 65%, s-a declarat îngrijorată de faptul că vor fi deschise graniţele.

Purtătorul de cuvânt oficial al premierului a afirmat pentru Daily Mail: „Dezbaterile sunt încă deschise, încercăm să luăm în considerare mai multe opţiuni. Primul ministru va analiza mai multe alternative. Nu putem încă să anunţăm nicio măsură concretă, însă trebuie să acţionăm potrivit legilor europene şi înţelegem, într-adevăr, că nu putem să discriminăm nicio ţară din UE, potrivit respectivelor legi.” Purtătorul de cuvânt a mai adăugat şi că toate mişcările de până acum n-au făcut decât să sublinieze preocuparea şi disconfortul britanicilor faţă de miile de imigranţi români şi bulgari care ajung, în fiecare an, în Regatul Unit.

Planurile prin care va fi limitat accesul la seviciile de sănătate, celor care pot să dovedească faptul că beneficiază gratuit de ele, implică prezentarea unui card special, în unităţile medicale cărora imigranţii se adresează, dar aceasta ar putea să fie o măsură controversată, pentru că ar intra în contrast cu aşa-numitul „test de reşedinţă obişnuită” implementat. Comisia Europeană este deja nemulţumită că Regatul Unit a impus un asemenea test pentru a îi împiedica pe imigranţi să aibă acces la toate serviciile.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite