Video Proteste masive în Germania înainte de alegerile anticipate. „Rasismul și ura nu sunt o alternativă”

0
Publicat:

Peste 200.000 de protestatari s-au adunat sâmbătă la Munchen, în Germania, împotriva extremismului de dreapta, cu o săptămână înainte de alegerile generale din țară, relatează AFP.

Aproximativ 200.000 de oameni au ieșit în stradă la Munchen FOTO Sophia Elan Smith / Facebook
Aproximativ 200.000 de oameni au ieșit în stradă la Munchen FOTO Sophia Elan Smith / Facebook

Partidul de dreapta, anti-imigranți Alternativă pentru Germania (AfD), se află pe locul al doilea în sondajele recente și a generat proteste pe scară largă în toată țara înainte ca alegătorii să-și exprime votul pe 23 februarie.

Protestul de la Theresienwiese din Munchen — locul unde are loc Oktoberfest în fiecare an — a adunat un număr semnificativ mai mare de persoane decât era așteptat, potrivit agenției germane de știri dpa.

Organizatorii evenimentului au estimat că mulțimea ar putea ajunge până la 320.000 de persoane, mulți dintre aceștia purtând pancarte împotriva AfD cu sloganuri precum „Rasismul și ura nu sunt o alternativă”.

Protestul a fost susținut de grupuri de activiști, dar și de Festivalul de Film de la Munchen, biserici și cluburi de fotbal din Munchen, cum ar fi FC Bayern și TSV 1860, printre altele. Poliția le-a spus jurnaliștilor că demonstrația a fost pașnică.

Luna trecută, la Poarta Brandenburg din Berlin, o mulțime mare a fluierat, a cântat cântece antifasciste și a purtat bannere care denunțau AfD. Activistii au spus că speră ca acest miting să atragă atenția și asupra altor partide de dreapta din Europa și asupra noii administrații a președintelui american Donald Trump.

Recent, manifestanții s-au opus și lui Friedrich Merz, liderul de centru-dreapta și favorit în alegerile viitoare, precum și creștin-democraților săi, pentru că luna trecută au trimis în parlament propuneri pentru reguli mai dure privind migrarea, care au primit susținerea AfD.

Protestatarii spun că Merz și partidul său au încălcat promisiunea neoficială post-nazistă a Germaniei, conform căreia toate partidele democratice se angajaseră să nu adopte niciodată vreo regulă sau rezoluție în parlament cu sprijinul partidelor de dreapta naționalistă, precum AfD. Merz insistă că poziția sa nu s-a schimbat și că nu a colaborat și nu va colabora cu acest partid.

AfD, înființat acum 12 ani, a intrat în parlamentul național în 2017, beneficiind de decizia fostei cancelar Angela Merkel, luată cu doi ani mai devreme, de a permite intrarea unui număr mare de migranți în țară.

Europa

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite