Previziunile lui Fukuyama despre războiul Rusiei în Ucraina. Cine va câştiga? Consecinţele acestei victorii se vor simţi în toată lumea
0Ucraina va obţine o victorie clară în războiul cu Rusia, iar consecinţele acestei victorii se vor simţi în întreaga lume. Această prognoză a fost făcută de filozoful şi economistul american, profesor la Universitatea Stanford, Francis Fukuyama.
Într-un articol pentru American Purpose, Fukuyama a menţionat că acum se află în Macedonia de Nord şi acoperirea războiului rusesc împotriva Ucrainei de la Skopie este oarecum diferită de tonul general european. În mare parte datorită angajamentului acestei ţări faţă de Serbia, precum şi popularităţii versiuni sârbe a agenţiei ruse de propagandă Sputnik. Fukuyama a întocmit o listă de 12 predicţii despre care crede că vor fi rezultatul unei invazii ruse.
1. În primul rând, potrivit filosofului american, Rusia se va confrunta cu o înfrângere definitivă în Ucraina. Planificarea războiului rusesc era complet incompetentă, bazată pe false aşteptări că ucrainenii vor fi favorabili agresorului şi că armata ucraineană se va destrama foarte repede. Se pare că soldaţii ruşi purtau uniforme pentru parada festivă de la Kiev, în loc să aducă muniţie şi mâncare suplimentare. Până acum, Vladimir Putin şi-a aruncat deja aproape toate forţele militare în luptă. Nu există rezerve semnificative pe care le-ar putea mobiliza şi trimite la război. Trupele ruse sunt blocate în apropierea multor oraşe ucrainene, unde suferă de probleme grave de aprovizionare şi atacuri ucrainene constante.
2. În al doilea rând, prăbuşirea poziţiilor ruseşti va fi bruscă şi catastrofală. Nu va exista un război de uzură şi după înfrângere. Trupele ruse de pe câmpul de luptă vor ajunge în punctul în care nu vor putea nici să primească ajutor, nici să se retragă. Moralul lor se va evapora. Acest lucru se întâmplă cel puţin în direcţia nordică. În sud, ruşii se descurcă mai bine, dar le va fi greu să ţină aceste poziţii după prăbuşirea ofensivei din nord.
3. În al treilea rând , nicio soluţie diplomatică nu este posibilă pentru colapsul militar rusesc. Nu există niciun compromis care să fie acceptabil atât pentru Ucraina, cât şi pentru Rusia, având în vedere pierderile pe care ambele părţi le-au suferit în prezent.
4. În al patrulea rând, Consiliul de Securitate al ONU şi-a arătat încă o dată incapacitatea. Singurul lucru util a fost votul Adunării Generale, care a ajutat să se indice clar cine este ticălosul.
5. În al cincilea rând, Fukuyama consideră că decizia administraţiei Joe Biden de a nu introduce o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei şi de a nu transfera aeronave MiG-29 a fost corectă. Potrivit filozofului, acesta a fost un comportament prudent în vremuri foarte emoţionante. Ar fi mult mai bine dacă Ucraina însăşi ar învinge armata rusă, astfel încât Moscova să nu-şi poată justifica înfrângerea cu intervenţia NATO. De asemenea, a evitat riscurile evidente de escaladare. Fukuyama este convins că MiG-29 poloneze nu ar ajuta prea mult la consolidarea capacităţilor militare ucrainene. Este mult mai important să continue furnizarea de rachete Javelin, Stinger, TB2, consumabile medicale, sisteme de comunicaţii şi furnizarea de date şi informaţii. Cel mai probabil, forţele ucrainene folosesc deja datele NATO.
6. Fukuyama spune că Ucraina plăteşte un preţ foarte mare. Rachetele şi artileria rusă fac multe daune. MiG-29 sau zona de interdicţie aeriană, potrivit filosofului, nu ar proteja ţara de astfel de arme ruseşti. Prin urmare, principalul lucru de avut în vedere este oprirea masacrului depăşind armata rusă la sol.
7. A şaptea predicţie a lui Fukuyama spune că Putin nu va supravieţui înfrângerii. Este susţinut pentru că este considerat cel mai puternic autocrat. Ce poate să ofere, să-şi arate incompetenţa şi neputinţa?
8. A opta predicţie: invazia rusă a făcut deja pagube masive populiştilor din întreaga lume care, înainte de război, şi-au exprimat în unanimitate admiraţia pentru Putin. Printre aceştia se numără Matteo Salvini în Italia, Jair Bolsonaro în Brazilia, Eric Zemour şi Marine Le Pen în Franţa, Viktor Orban în Ungaria şi, bineînţeles, Donald Trump în SUA. Politica războiului a dezvăluit părtinirea lor autoritară.