Politico: Viktor Orbán vrea să fie rege în Partidul Popular European

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viktor Orbán „vrea să fie rege în Partidul Popular European (PPE)”, iar astfel îşi va extinde puterea dincolo de Ungaria, scrie politico.eu.

Potrivit publicaţiei, FIDESZ nu va fi exclus prea curând din PPE şi nici nu îl va părăsi de la sine până când această alianţă conservatoare va fi o forţă determinantă la Bruxelles şi va asigura protecţie pentru FIDESZ. 

„Intensificarea influenţei FIDESZ în Parlamentul European şi în Comisia Europeană ar putea genera o problemă serioasă pentru Europa. Cu toate că Viktor Orbán este membru al PPE, el întreţine o relaţie apropiată cu ministrul italian de interne, Matteo Salvini, şi cu preşedintele rus, Vladimir Putin, precum şi cu grupurile eurosceptice şi de extremă dreapta”, notează Politico, care aminteşte de protestele care au loc în Ungaria, situaţia statutului de drept, înfiinţarea tribunalelor adminsitrative, modificarea Legii muncii, mutarea Administraţiei premierului Ungariei în Cetatea Buda, precum şi despre creşterea economică şi rata şomajului. 

Potrivit pronosticului Politico.eu din cele 21 de mandate de europarlamentar alocate pentru Ungaria, FIDESZ ar putea obţine 13-14 mandate, Jobbik şi Partidul Socialist Ungar (MSZP) câte cinci, iar Coaliţia Democratică un singur mandat. 

Premierul ungar Viktor Orban a declarat joi că ar dori să vadă partidele anti-imigraţie obţinând majoritatea în alegerile pentru Parlamentul European din acest an, ceea ce, în opinia sa, ar putea conduce la schimbări similare în executivul UE, relatează Reuters şi MTI.

Ungaria doreşte în primul rând să vadă o majoritate anti-imigraţie în Parlamentul European, apoi în Comisia Europeană, şi mai târziu, în condiţiile în care alegerile naţionale schimbă peisajul politic al continentului, în Consiliul European, unde liderii naţionali iau cele mai importante decizii pentru UE, a declarat Orban într-o conferinţă de presă.

Şeful guvernului ungar a declarat că alegerile europarlamentare din luna mai vor fi unele "istorice", pentru că europenii vor ajunge în sfârşit să aibă un cuvânt de spus în problema migraţiei. Până în prezent Ungaria a fost singurul stat membru UE care a dat şansa cetăţenilor să-şi exprime opiniile cu privire la migraţie, a mai spus el.

Orban a adăugat că scopul formaţiunii sale Fidesz pentru aceste alegeri este "să fie cel mai de succes partid" din Europa şi din grupul Partidul Popular European (PPE).

Premierul ungar Viktor Orban, ostil primirii de migranţi, care ameninţă, în opinia sa, cu "disoluţia" identitatea ungară şi europeană, a dispus ridicarea în 2015 a unui gard de sârmă ghimpată de câteva sute de kilometri la graniţa cu Serbia şi Croaţia, pentru a contracara intrările de refugiaţi din războaiele din Orientul Mijlociu. Totodată, Ungaria a adoptat una din cele mai restrictive legislaţii din Europa cu privire la migranţi.

Viktor Orban s-a opus de asemenea planului de distribuire a refugiaţilor adoptat de Uniunea Europeană, iar în 2016 a organizat un referendum la care răspunsul "nu" dat primirii de migranţi a avut câştig de cauză. Participarea insuficientă la consultarea populară nu a permis însă validarea acestui rezultat.

Comisia Europeană a lansat mai multe proceduri de infringement împotriva Ungariei, în special pentru nerespectarea legislaţiei europene în materie de azil şi pentru legea care permite urmărirea penală a celor care îi ajută pe migranţi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite